Ухвала
від 07.02.2024 по справі 229/507/24
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кс/229/249/2024

ЄУН 229/507/24

У Х В А Л А

07 лютого 2024 року м.Дружківка

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового

засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дружківки клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

до Дружківського міського суду Донецької області надійшло клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

У клопотанні прокурор зазначає, що 17 січня 2024 року близько 20 год. 00 хв. (більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зателефонував його знайомий ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та запропонував придбати музичне обладнання у його знайомих, які мешкають разом за адресою: АДРЕСА_1 ; на що останній погодився, після чого направився за вказаною адресою.

Прибувши через нетривалий час до квартири АДРЕСА_2 , за місцем мешкання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 побачив там ОСОБА_6 , який разом із вказаними особами вживав алкогольні напої. Коли всі особи перебували в приміщенні зальної кімнати вказаної квартири, де ОСОБА_5 оглядав музичне обладнання, на фоні вживання спиртних напоїв між ОСОБА_7 та її співмешканцем ОСОБА_8 виник словесний конфлікт, в ході якого ОСОБА_8 пішов до кухні, звідки повернувся, тримаючи в кожній руці по кухонному ножу різного розміру, після чого направився до ОСОБА_7 , намагаючись спричинити їй тілесні ушкодження. ОСОБА_5 , побачивши це, спробував захистити ОСОБА_7 та став між нею та ОСОБА_8 , розташовуючись обличчям до останнього, намагаючись заспокоїти останнього. В цей момент у ОСОБА_8 виник злочинний умисел, спрямований на умисне протиправне заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_5 .

Того ж дня, 17.01.2024 приблизно о 21 год. 00 хв., більш точно в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим, ОСОБА_8 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння та знаходячись в зальній кімнаті квартири АДРЕСА_2 , реалізуючи раніше виниклий злочинний умисел, спрямований на умисне протиправне заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_5 , діючи умисно, усвідомлюючи суспільну небезпечність свого діяння та суспільно небезпечні наслідки, бажаючи їх настання, без будь-яких вагань, на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, тримаючи у правій та лівій руці кухонні ножі, наніс ОСОБА_5 ножем, який утримував у лівій руці, один удар в область грудної клітини справа, чим спричинив останньому тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння, у вигляді колото-різаної рани грудної стінки, проникаючої в праву плевральну порожнину, правобічний пневмоторакс.

Таким чином, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння.

18 січня 2024 року ОСОБА_8 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

19 січня 2024 року ухвалою слідчого судді Дружківського міського суду Донецької області ОСОБА_8 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, з 18.01.2024 по 17.03.2024 включно.

Потерпілим у даному кримінальному провадженні є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який знаходився на амбулаторному лікуванні у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 , з 17.01.2024 по 26.01.2024.

Відповідно до ч.2 ст. 84 КПК України процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані забезпечити проведення експертизи щодо встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень.

Відповідно до п.4.4 Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 17 січня 1995 р. N 6, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 липня 1995 р. за N 255/791 при проведенні судово-медичної експертизи експерт повинен використовувати оригінали медичних документів.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України, відомості, які можуть становити лікарську таємницю, належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» лікарську таємницю можливо розуміти інформацію про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну й сімейну сторони життя громадянина, яка стала відома медичним працівникам й іншим особам у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків.

З метою всебічного, повного, неупередженого розслідування кримінального провадження виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів, які містять охоронювану законом таємницю відомості, які становлять лікарську таємницю, а саме:

- історії хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,., зі всіма додатками та довідками та листом призначення лікарських препаратів, зокрема ходу хвороби, його діагнозу тощо.

- медичної карти, іншої медичної документації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , пов`язаної із проходженням лікування у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради яка розташована за адресою: ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 .

Проведення тимчасового доступу до зазначених речей і документів дасть змогу отримати відомості, які необхідні для проведення судової медичної експертизи для встановлення тяжкості тілесних ушкоджень потерпілого, результати якої у своїй сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні можуть мати суттєве значення для встановлення його обставин.

Без отримання вищезазначеної інформації, на даний час, неможливо повно встановити обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, згідно ст. 91 КПК України, зокрема, обставини вчинення кримінального правопорушення, ступінь тілесних ушкоджень у потерпілого внаслідок дій підозрюваного, встановленні механізму вчинення злочину.

Крім того, обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо отримати іншим способом, окрім як шляхом тимчасового доступу до документів, оскільки згідно відповіді КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради 05.12.2024 №349 ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 17.01.2024 по 26.01.2024 знаходився на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділені. Однак, згідно ч.2 ст. 32, ч.4 ст.34 Конституції України копію амбулаторної карти не надають.

Оскільки працівники КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради яка розташована за адресою: ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 , де останній перебував на амбулаторному лікуванні з 17.01.2024 по 26.01.2024 на лікуванні мають доступ до документів, існує реальна загроза їх зміни або знищення, в разі отримання останніми відомостей про проведення слідчих дій із вказаними документами. У зв`язку із чим, відповідно до вимог ч.2 ст.163 КПК України, клопотання підлягає розгляду без виклику представників КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради яка розташована за адресою: ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 .

Крім того, строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, відповідно до п.4 ч.3 ст. 219 КПК України, - до 18.03.2024. Процедура тимчасового доступу до речей і документів, проведення судової медичної експертизи потребує значного часу, тому виникає необхідність у невідкладному розгляді даного клопотання, з метою вчасного завершення досудового розслідування.

В судове засідання слідчий не з`явилась, надала до суду заяву в якій просить суд задовольнити клопотання.

Дослідивши клопотання та надані матеріали, слідчий суддя приходить до таких висновків, зважаючи на таке.

Згідно наданих суду матеріалів досудового розслідування, встановлено, що в провадженні СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області перебувають матеріали кримінального провадження №12024052260000034 від 18.01.2024 року за ознаками проступку передбаченого ч.1 ст.121 КК України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 1 ст.160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до абз.1 ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Отже, умовою задоволення клопотання є сукупність певних обставин, що передбачені вищевказаними нормами, оскільки слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до документів, які можуть становити банківську таємницю, та надати можливість на їх вилучення.

При цьому слідчий суддя також враховує, що слідчим у клопотанні доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться у витребуваній інформації та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, і тому слідчий суддя, вважає, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.132, 162, 163, 160, 159, 376 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати по кримінальному провадженню №12024052260000034 від 18.01.2024 року тимчасовий доступ до речей та документів, які містять лікарську таємницю, що знаходяться у володінні комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради, яка розташована за адресою: АДРЕСА_5 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з можливістю вилучення оригіналів документів (в тому числі в електронному вигляді), а саме:

- історії хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,., зі всіма додатками та довідками та листом призначення лікарських препаратів, зокрема ходу хвороби, його діагнозу тощо.

- медичної карти, іншої медичної документації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , пов`язаної із проходженням лікування у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » Дружківської міської ради.

Проведення зазначеної слідчої дії доручити лейтенанту поліції слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , або на іншу уповноважену особу за дорученням слідчого в провадженні якого знаходиться дане кримінальне провадження.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

У випадку невиконання ухвали слідчого судді, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117056511
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —229/507/24

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні