Рішення
від 16.02.2024 по справі 687/41/24
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/41/24

№2/687/82/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2024 року смт.Чемерівці

Чемеровецький районний суд Хмельницької області у складі головуючого судді Борсука В.О., розглянув цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін за позовом заступника керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави: в особі Чемеровецької селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача без самостійних вимог щодо предмету спору - Комунальне некомерційне підприємство «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину,

встановив:

В січні 2024 року позивач звернувся в суд з позовною заявою до відповідача про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, мотивуючи тим, що вироком Чемеровецького районного суду від 24.08.2023 року, який набрав законної сили 26.09.2023 року, встановлено, що у зв`язку з отриманими травмами потерпілий ОСОБА_2 проходив лікування у КНП «Чемеровеька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради та загальна сума фактичних витрат лікувального закладу становить 8196,11 грн..

Вищевказані витрати, пов`язані із стаціонарним лікуванням потерпілого від вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_1 добровільно не відшкодовані. Оскільки діями ОСОБА_1 шкода заподіяна не тільки потерпілому, а й лікарні, яка фінансується з державного бюджету, і тим самим зачіпаються економічні інтереси держави. Окрім цього, КНП «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради надані їм державою повноваження не здійснила та під час розгляду кримінального провадження в суді та в порядку цивільного судочинства позов про стягнення витрат на лікування не заявили, тому позов в інтересах держави в особі вказаного органу заявляється прокурором, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Чемеровецької селищної ради витрати на лікування потерпілого від злочину в сумі 8196,11 грн..

08.01.2024 року відкрито провадження у даній справі та розгляд справи призначено у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними в справі матеріалами.

Відповідачем відзиву на позовну заяву подано не було, також до суду не надходило клопотань про слухання справи у порядку загального позовного провадження.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження без виклику у судове засідання сторін, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до вироку Чемеровецького районного суду від 24.08.2023 року, який набрав законної сили 26.09.2023 року, встановлено, що 25.05.2023 року близько 20 год. 00 хв., перебуваючи біля приміщення відділення «Укрпошти», що по вулиці Центральна, 1, в с. Летава, наздогнав ОСОБА_2 , на узбіччі асфальтованої дороги, що по АДРЕСА_1 та наніс один удар кулаком потерпілому в район тильної частини голови ззаду, внаслідок чого останній впав у канаву. Тоді, продовжуючи свої протиправні діяння, ОСОБА_1 , перебуваючи у канаві, біля потерпілого ОСОБА_2 , який в цей час лежав на землі, наніс останньому близько 10-15 ударів кулаками правої та лівої руки в область обличчя та декілька ударів ногами в область лівої частини тулуба. Внаслідок вказаних протиправних дій, ОСОБА_1 спричинив ОСОБА_2 тілесні ушкодження середньої тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров`я; забою лівої кисті, забою лівої половини грудної клітки, які відносяться до легких тілесних ушкоджень.

Згідно довідки-розрахунку КНП «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради №308 від 28.09.2023 року вартість перебування на стаціонарному лікуванні ОСОБА_2 у травматологічному відділенні упродовж 6 ліжко-днів становить 8196,11 грн..

Частиною 1 статті 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення) самостійно складають та схвалюють прогнози відповідних місцевих бюджетів, розробляють, затверджують і виконують відповідні місцеві бюджети згідно з Бюджетним кодексом України.

Відповідно до ст.18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» фінансове забезпечення охорони здоров`я може здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів, коштів юридичних та фізичних осіб, а також з інших джерел, не заборонених законом.

Кошти з бюджету лікувальним закладом витрачено внаслідок вчинення ОСОБА_1 суспільно-небезпечного діяння, у зв`язку із чим підлягають стягненню в дохід селищного бюджету з особи, яка його вчинила.

Таким чином, внаслідок вчиненого кримінального правопорушення заподіяно шкоду інтересам держави в особі - Чемеровецької селищної ради, що дає достатні підстави для представництва Кам`янець-Подільською окружною прокуратурою інтересів держави в суді.

Відповідно до роз`яснень, наданих у п.3 постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995 року №11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16.07.1993 року (далі Порядок).

Згідно вимог п.п. 3,4 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.1996 року № 545 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.12 року №868), визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Згідно зі ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст.1206 Цивільного кодексу України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Згідно вимог ч.3 ст.1206 ЦК України, п.п. 1.4 Порядку сума витрат на лікування потерпілого від злочину підлягає стягненню до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я, у сумі фактичних витрат з винних осіб, тобто з ОСОБА_1 .

В ході досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження цивільний позов про стягнення витрат на лікування потерпілого до ОСОБА_1 не заявлявся, останнім кошти добровільно не відшкодовано.

Оскільки фінансування закладів охорони здоров`я, зокрема лікарні здійснюється з бюджету Чемеровецької селищної ради, а селищною радою не вжито заходів до відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину шляхом звернення до суду з відповідним позовом, вбачається порушення державних інтересів. А тому, мають місце підстави для звернення прокурора до суду в межах своєї компетенції, передбаченої ст. 131-1 Конституції України та ст. ст. 23, 24 Закону України «Про прокуратуру».

Відповідно до п.п. 1.1, 1.3, 1.4, 1.5 Статуту комунального некомерційного підприємства «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради, затвердженого рішенням сесії Чемеровецької селищної ради VIII скликання від 28.01.2022 року №20-16/2022 КНП «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради є закладом охорони здоров`я - комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом.

Разом з тим, Чемеровецькою селищною радою, як засновником комунального некомерційного підприємства «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» у період часу з 26.09.2023 року (дата набрання вироком законної сили) по теперішній час не вжито жодних дієвих заходів щодо захисту інтересів держави, шкода, завдана державі витратами на лікування потерпілого від кримінального правопорушення, до цього часу не відшкодована.

Враховуючи викладене, для того щоб інтереси держави не залишилися незахищеними, прокурор виконує субсидіарну роль, замінює в судовому провадженні відповідного суб`єкта владних повноважень, який всупереч вимог закону не здійснює захисту або робить це неналежно (п.п. 75-76 постанова ВС від 25.04.2018 року у справі № 806/1000/17, постанова від 10.05.2018 року у справі № 918/323/17, ухвали від 07.05.2018 року у справі № 910/18283/17, від 16.05.2018 року у справі № 826/13768/16).

Згідно п.5.6. Постанови Верховного Суду від 16.04.2019 року (справа № 910/3486/18) представництво прокурором у суді законних інтересів держави здійснюється і у разі, якщо захист цих інтересів не здійснює, або неналежним чином здійснює відповідний орган. При цьому прокурор не зобов`язаний встановлювати причини, за яких позивач не здійснює захист своїх інтересів.

Враховуючи вищевикладене та те, що Чемеровецька селищна рада не вживає заходів щодо захисту інтересів держави у вказаній сфері, а саме щодо звернення до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, із вказаним позовом звертається прокурор.

З цих підстав, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, та вирішує стягнути з відповідача на користь Чемеровецької селищної ради для зарахування в селищний бюджет кошти на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 8196,11 грн..

Частиною 2 статті 141 ЦПК України передбачено, що судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

Враховуючи, задоволення позову, що шкода завдана внаслідок вчинення кримінального правопорушення і тому прокурор звільнений від сплати судового збору при подачі позову до суду, а тому з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави в сумі 1211,20 грн..

Керуючись ст.ст. 10, 81, 258-260, 263-265, 274-279 ЦПК України, ст. ст. 203, 215, 1166, 1187, 1206 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Чемеровецької селищної ради на р/р UA138999980314010544000022697, отримувач коштів ГУК у Хмельницькій області/Чемеровецька селищна ТГ, код отримувача 37971775, код доходів 24060300 витрати на стаціонарне лікування ОСОБА_2 від кримінального правопорушення в сумі 8196,11 грн..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 1211,20 грн..

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: заступник керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури, місце знаходження вул. Драгоманова, 11 м. Кам`янець-Подільський, код ЄДРПОУ 02911102, e-mail: kampod_oprok@khmel.gp.gov.ua,

в інтересах держави в особі: Чемеровецької селищної ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, місце знаходження вул. Центральна, 40 смт. Чемерівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04403930, е-mail: rada_chemotg@urk.net.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_1 .

Третя особа на стороні позивача без самостійних вимог щодо предмету спору: Комунальне некомерційне підприємство «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради, місце знаходження вул. Пирогова, 1 смт. Чемерівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 02004522, е-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2

Суддя Борсук В.О.

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117057206
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —687/41/24

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні