Рішення
від 12.02.2024 по справі 532/2887/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/2887/23

2-о/532/21/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Макарчука С.М., з участю секретаря судового засідання Демидюк О.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки в порядку окремого провадження заяву Білицької селищної ради Полтавського району Полтавської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади,

ВСТАНОВИВ:

26 грудня 2023 року Білицька селищна рада Полтавського району Полтавської області звернулася із заявою до Кобеляцького районного суду Полтавської області у якій прохає передати безхазяйне нерухоме майно - однокімнатну квартиру за адресою АДРЕСА_1 , загальною площею 36,5 кв.м. у комунальну власність Білицької селищної ради.

В обґрунтування заяви зазначає, що постійно діюча комісія Білицької селищної ради з виявлення та прийняття майна у комунальну власність 08.02.2022 встановила, що за адресою АДРЕСА_1 , знаходиться об`єкт, що має ознаки безхазяйного нерухомого майна, а саме: однокімнатна квартира на першому поверсі двоповерхового житлового будинку, та складається з житлової кімнати, кухні, коридору, ванної кімнати, вбиральні, кладової, балкона.

За результатами обстеження комісією складений Акт обстеження нерухомого майна, яким зафіксовано занедбаний стан нерухомого майна, що свідчить про ознаки довготривалого непроживання людей у приміщенні квартири.

Рішенням Виконавчого комітету від 30.03.2022 затверджений вказаний акт обстеження.

Державним реєстратором 11.07.2022 взято на облік та надано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

05 жовтня 2022 року на офіційному сайті Білицької селищної ради розміщено оголошення про розпочату процедуру визнання вказаної квартири безхазяйним майном.

З метою виявлення можлививх власників квартири в газеті "Тижневик ЕХО", випуск № 51 від 22.12.2022, розміщене оголошення про розшук власників вказаного нерухомого майна.

Заявник вказує, що у зв`язку з тим, що вказана квартира взята на облік як безхазяйна нерухома річ і сплив один рік з дня взяття її на облік, остання може бути передана у комунальну власність територіальної громади. З огляду на викладене, вважає, що виникло законне право на звернення до суду з заявою про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності.

Ухвалою від 28 грудня 2023 року заяву прийнято до розгляду в порядку окремого провадження, призначено у справі судове засідання на 12 лютого 2024 року.

Представник Білицької селищної ради, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду цієї справи, у судове засідання не з`явився, надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Дослідивши доводи заяви та перевіривши їх доказами, суд робить такі висновки.

Судом встановлено, що нерухома річ, яку заявник просить визнати безхазяйною, знаходиться на території Білицької селищної ради Полтавського району Полтавської області.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 11.07.2022 № 304695385 (а.с.5) квартира, об`єкт житлової нерухомості, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , взята на облік безхазяйного майна (номер запису про взяття на облік 19812).

З метою виявлення власника вищевказаного безхазяйного майна 05 жовтня 2022 року Білицька селищна рада розмістила оголошення на офіційному веб-сайті (а.с.12) та 22 грудня 2022 року - оголошення у газеті "Тижневик ЕХО", № 51, та повідомила про взяття на облік вказаного об`єкту й розшук можливого власника (а.с. 16).

Відповідно до ст. 142 Конституції України та ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах.

Згідно зі ст. 6 Закону України "Про місцеве самоврядування" первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 329 ЦПК України, заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених ЦК України, подається до суду за місцем знаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

У відповідності до ч.1 ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Частиною 2 ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Згідно зі ст. 335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ст. 333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також те, що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про визнання нерухомого майна безхазяйним майном та передачу у комунальну власність відповідної територіальної громади.

Враховуючи, що квартира за адресою АДРЕСА_1 , є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, суд приходить до висновку, що ця безхазяйна нерухома річ підлягає передачі у комунальну власність територіальній громаді Білицької селищної ради Полтавського району Полтавської області, у зв`язку з чим заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись 141, 142 Конституції України, ст. 10, 19, 89, 259, 263-265, 293, ст. 333 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву Білицької селищної ради Полтавського району Полтавської області про передачу безхазяйної речі у власність територіальної громади - задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ, а саме: однокімнатну квартиру, об`єкт житлової нерухомості, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на першому поверсі двоповерхового житлового будинку, яка складається з житлової кімнати, кухні, коридору, ванної кімнати, вбиральні, кладової, балкона - у комунальну власність територіальної громади Білицької селищної ради Полтавського району Полтавської області (ЄДРПОУ 21051585).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: Білицька селищна рада Полтавського району Полтавської області; код ЄДРПОУ 21051585, місцезнаходження: Полтавська область, Полтавський район, смт Білики, вул. Кобеляцька, 53а.

Суддя

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117059174
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади

Судовий реєстр по справі —532/2887/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні