Рішення
від 15.02.2024 по справі 707/180/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/180/24

2/707/294/24

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

15 лютого 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Суходольського О.М.

при секретарі Пановій В.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Леськівської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1897255171249) та земельна ділянка з кадастровим номером 7124984500:01:002:0477, площею 1.1901 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована за адресою: Черкаська область, Черкаський район, Леськівська сільська рада (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 797969871249). За життя ОСОБА_2 склав заповіт на ОСОБА_1 , яким заповів їй все своє майно. Позивач звернулася до приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Старовойтова О.С. з метою заведення спадкової справи, однак листом від 11.01.2024 року №11/01-16 їй відмовлено в заведенні спадкової справи у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини. Причиною пропуску звернення до нотаріуса позивач вказує той факт, що вона 23.12.2021 року (через п`ять днів після смерті ОСОБА_2 ) вимушена була виїхати за межі України в Німеччину для здійснення медичного обстеження та лікування у зв`язку з погіршенням стану здоров`я. Лікування тривало в період з травня 2022 року по грудень 2023 року, в результаті якого позивачу 20.12.2023 року було встановлено групу інвалідності та визначено, що вона належить до групи осіб з важкою формою інвалідності. Також, позивач вказує, що відкладала поїздку до України для подання заяви про прийняття спадщини у зв`язку з введеним військовим станом по всій країні.

Враховуючи вказані обставини, позивач вважається такою, що прострочила визначений законом строк подання заяви до нотаріальної контори після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому звернулася з позовом до суду, в якому просить визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в три місяці з часу набрання рішенням суду законної сили.

У судове засідання позивач не з`явилася, однак на адресу суду від її представника за довіреністю ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити.

Представник виконавчого комітету Леськівської сільської ради в судове засідання не з`явився, проте від сільського голови Бас Миколи до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, проти задоволення позовної заяви в повному обсязі не заперечують.

Дослідивши наявні матеріали справи, суд встановив наступні фактичні обставини справи.

Згідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 21.12.2021 року.

Відповідно до заповіту від 11.11.2020 року ОСОБА_2 заповів ОСОБА_1 , 1957 р.н., все своє майно, де б воно не було, з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде належати на день смерті і на що він матиме право за законом.

Згідно відповіді приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Старовойтова О.С. від 11.01.2024 року, ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з тим, що вона пропустила строк для прийняття спадщини.

Відповідно до перекладеного з німецької мови повідомлення про прийняття рішення Державного управління у справах соціальних питань, молоді та соціального забезпечення від 20.12.2023 року, ОСОБА_1 встановлено групу інвалідності.

Враховуючи вказані обставини, позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак пропустила встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини.

У відповідності до ст. 1272 ЦК України спадкоємцю, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оскільки, відповідач позовні вимоги визнав, суд розцінює причини пропущення позивачами строку для подання заяви про прийняття спадщини як поважні і вважає за можливе визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини.

На підставі викладеного, ст. 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 263, 265, 280 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Леськівської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за вебадресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня його складення до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: О. М. Суходольський

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117060047
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —707/180/24

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні