Ухвала
від 19.02.2024 по справі 708/63/24
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/63/24

Номер провадження № 2-о/708/8/24

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

19 лютого 2024 року

Суддя Чигиринського районного суду Черкаської області Івахненко О.Г. розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Чигиринський відділреєстрації актівцивільного стануу Черкаськомурайоні Черкаськоїобласті Центральногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Київ), про оголошення особи померлою,-

ВСТАНОВИЛА:

Заявниця звернулася до суду із заявою про оголошення померлим її сина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді Чигиринського районного суду Черкаської області від 24січня 2024року заяву було залишено без руху, оскільки вона не відповідала вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України, де заявниці було роз`яснено право протягом десяти днів з дня отримання ухвали усунути виявлені недоліки та роз`яснено, що у разі неусунення недоліків, заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Відповідно до пунктів 6, 7 ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строк та виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Копію вище зазначеної ухвали було направлено заявниці рекомендованим повідомленням 24січня 2024 року за адресою місця її реєстрації, однак поштове повідомлення повернуто на адресу суду 08.02.2024 року без вручення ОСОБА_1 , з відміткою у довідці форми № 20 про відсутність адресата за вказаною адресою.

З огляду на наведене, судом дотримано вимоги законодавства та направлено рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення на належну адресу заявниці засвідчену копію ухвали, що свідчить про вжиття необхідних заходів для повноцінної реалізації останньою права на ознайомлення зі змістом вказаної ухвали суду з дня її отримання та подання заяви про усунення недоліків позову в межах встановленого процесуального строку.

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях дотримується позиції, що проявляти ініціативу щодо своєчасного розгляду справи повинен саме позивач.

Крім того, як наголошує в своїх рішеннях Європейський суд, заявник як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Однак заявницею недоліки заяви, що викладені в ухвалі суду від 24січня 2024 року не усунено, в той же час заявниця значний проміжок часу долею справи не цікавиться.

Виходячи з викладеного строк для усунення недоліків заяви сплив 18 лютого 2024 року.

А відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З урахуванням того, що судом були вжиті всі належні заходи, спрямовані на отримання заявницею ухвали про залишення заяви без руху, проте недоліки, зазначені в ухвалі, заявницею усунуто не було, тому заяву слід вважати неподаною та повернути заявниці.

При цьому суд роз`яснює, що згідно ч.7 ст.185 ЦПК України, повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 43,185, 353, 354 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Чигиринський відділреєстрації актівцивільного стануу Черкаськомурайоні Черкаськоїобласті Центральногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Київ), про оголошення особи померлою - визнати неподаною та повернути.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.Г. Івахненко

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117060071
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення особи померлою

Судовий реєстр по справі —708/63/24

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні