Ухвала
від 19.02.2024 по справі 641/2597/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Провадження № 2/641/317/2024 Справа № 641/2597/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2024 року м. Харків

Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Зелінської І.В.,

за участю секретаря Надьон Я. В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Літинська селищна об`єднана територіальна громада про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду із вказаним позовом.

Провадження за вищевказаним позовом відкрито в порядку загального позовного провадження.

Позивач звернулась до суду з клопотанням, в якому просить суд залишити вказану позовну заяву без розгляду на підставі ст. 257 ЦПК України та вирішити питання про повернення сплаченого судового збору.

Сторони в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Ураховуючи, що в судове засідання не з`явились усі учасники справи, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи та подане клопотання, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст.257ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Згідно ч. ч. 1, 3ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Оскільки слухання справи по суті не розпочалося, суд приходить до висновку про необхідність задоволення поданого клопотання позивача в частині залишення позову без розгляду.

Щодо повернення позивачу судового збору, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст.133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частиною 2 цієїстатті Кодексупередбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст.7 Закону України «Про судовий збір»сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Таким чином, вказана норма Закону передбачає повернення судового збору у разі залишення позовної заяви без розгляду, крім випадків, якщо така заява залишена без розгляду зокрема за заявою (клопотанням) позивача.

За таких обставин, враховуючи, що позивачем подано клопотання про залишення позовної заяви без розгляду, і у суду є правові підстави для його задоволення, а норми чинного законодавства не передбачають повернення судового збору у такому випадку, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання в частині повернення суми сплаченого судового збору.

За таких обставин клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 13,142,258-261,353,354 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про залишення позовної заяви без розгляду та повернення судового збору, задовольнити частково.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Літинська селищна об`єднана територіальна громада про позбавлення батьківських прав, залишити без розгляду.

У задоволенні клопотання в частині повернення сплаченого судового збору відмовити.

Роз`яснити позивачу, що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя -І. В. Зелінська

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117066295
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —641/2597/23

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні