Рішення
від 12.02.2024 по справі 464/5220/23
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/5220/23

пр.№ 2/464/197/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.02.2024 м. Львів

Сихівський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Мички Б.Р.

за участі секретаря судового засідання Карпенко Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі судових засідань м. Львів цивільну справу за позовом Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» до ОСОБА_1 , треті особи Львівське комунальне АТП №1, ОСОБА_2 про стягнення страхового відшкодування, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» звернулось до Сихівського районного суду м. Львова з позовом до ОСОБА_1 з вимогою про відшкодування шкоди в порядку регресу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 12.02.2023р. в м. Львів по вул. Хуторівка, 2 сталась ДТП за участю транспортного засобу «Богдан А 09202» д.н НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 , винуватця ДТП, внаслідок якої пошкоджено транспортний засіб «Volkswagen Golf» д.н НОМЕР_2 . За договором добровільного страхування наземного транспорту №ЕР-211736588 від 26 жовтня 2022 р. застраховано майнові інтереси власника транспортного засобу «Богдан А 09202» д.н НОМЕР_1 , страховиком за вказаним договором є ТДВ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ГАРДІАН». Вина ОСОБА_1 у вчинені ДТП та керуванні трансопртним засобом в стані алкогольного сп`яніння встановлена у постанові Сихівського районного суду м. Львова від 04.04.2023 у справі №464/1002/23. У зв`язку з заподіянням матеріальної шкоди автомобілю потерпілої особи під час зазначеної ДТП, страховою компанією було здійснено виплату страхового відшкодування на користь потерпілого в сумі 65998, 45 грн., що підтверджується платіжною інструкцією №173208 від 05.05.2023р. Таким чином виконавши в повному обсязі зобов`язання за полісом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності позивач зазначає, що постраждала від ДТП особа отримала страхове відшкодування від Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН», а отже до нього в порядку ст.1191ЦК України перейшло право зворотньої вимоги (регресу) до відповідача. Просить позов задовольнити та стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН», заподіяну шкоду в порядку регресу в сумі 65998, 45 грн., 2684 грн. витрат по сплаті судового збору.

Представник позивача Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» в судове засідання не з`явився, подали заяву про розгляд справи у їх відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про день та час слухання справи повідомлявся у встановленому законом порядку, зокрема шляхом надіслання на поштову адресу за його зареєстрованим місцем проживання повістки про виклик до суду. Про причини своєї неявки суд не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи та відзиву на позов не подавав.

Суд вважає, що відповідач про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомив, а тому відповідно до ст.280 ЦПК України, справу слід вирішити на підставі наявних доказів та постановити заочне рішення, оскільки проти заочного вирішення справи не заперечує позивач.

Треті особи Львівське комунальне АТП №1, ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

За договором добровільного страхування наземного транспорту №ЕР-211736588 застраховано майнові інтереси власника транспортного засобу «Богдан А 09202» д.н НОМЕР_1 , страховиком за вказаним договором є ТДВ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ГАРДІАН».

12.02.2023р. в м. Львові по вул. Хуторівка 2 сталась ДТП за участю транспортного засобу «Богдан А 09202» д.н НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 , винуватця ДТП, внаслідок якої пошкоджено транспортний засіб «Volkswagen Golf» д.н НОМЕР_2 .

Вина ОСОБА_1 у вчиненні ДТП та керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння встановлена у постанові Сихівського районного суду м. Львова від 04.04.2023 у справі №464/1002/23.

Відповідно положень ч.6 ст.82 ЦПК України, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, яка набрала законної сили, є обов`язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалена постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Таким чином, вина відповідача у скоєнні ДТП є підтвердженою.

У зв`язку з заподіянням матеріальної шкоди автомобілю потерпілого під час зазначеної ДТП, страховою компанією було здійснено виплату страхового відшкодування на користь потерпілого в сумі 65998, 45 грн., згідно з страховим актом № G-24006-1 від 05.05.2023р. на підставі заяви потерпілого про подію, що має ознаки страхової від 24.04.2023р.

В силу вимог ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

За змістом ст. 1 Закону України «Про страхування», страхування це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору (ст. 979 ЦК України).

Відповідно до ст. 980 ЦК України, предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов`язані, зокрема, з володінням, користуванням і розпоряджанням майном (майнове страхування); з відшкодуванням шкоди, завданої страхувальником (страхування відповідальності).

Розрізняють добровільну та обов`язкову форми страхування (ст. 5 Закону України «Про страхування»). Добровільним може бути, зокрема, страхування наземного транспорту (п. 6 ч. 4 ст. 6 Закону України «Про страхування»).

Згідно ч. 1 ст. 999 ЦК України, законом може бути встановлений обов`язок фізичної або юридичної особи бути страхувальником життя, здоров`я, майна або відповідальності перед іншими особами за свій рахунок чи за рахунок заінтересованої особи (обов`язкове страхування).

Види обов`язкового страхування в Україні визначені у ст. 7 Закону України «Про страхування». До них п. 9 ч. 1 вказаної статті відносить страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Відносини у цій сфері регламентує, зокрема, Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Згідно ст. 3 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників.

Згідно з ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Частинами 1, 2 ст. 1187 ЦК України встановлено, що джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до ч. 1 ст.1191ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Стаття 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачає право страховика подати після виплати страхового відшкодування регресний позов до страхувальника за наявності певних умов.

Статтею 27 Закону України «Про страхування» визначається, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

З вищенаведеного слідує, що у випадках, коли деліктні відносини поєднуються з відносинами обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, боржником у деліктному зобов`язанні в межах суми страхового відшкодування виступає страховик завдавача шкоди. Цей страховик, хоч і не завдав шкоди, але є зобов`язаним суб`єктом перед потерпілим, якому він виплачує страхове відшкодування замість завдавача шкоди у передбаченому Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правовоївідповідальності власників наземних транспортних засобів» порядку. Після такої виплати деліктне зобов`язання припиняється його належним виконанням страховиком завдавача шкоди замість останнього. За умов, передбачених у статті 38 вказаного Закону, цей страховик набуває право зворотної вимоги (регрес) до завдавача шкоди на суму виплаченого потерпілому страхового відшкодування.

Відповідно до пп. а п. 38.1.1 ст. 38 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів " страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду якщо він керував транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Таким чином, у зв`язку із виконанням Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» договірних зобов`язань щодо сплати потерпілій особі страхового відшкодування заподіяної ОСОБА_1 шкоди, керування відповідачем транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, у позивача виникло право зворотньої вимоги (регресу) на отримання з останнього відшкодованої шкоди, позовні вимоги Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, є доведеними належними та допустимими доказами та підлягають до задоволення шляхом стягнення із відповідача в користь позивача коштів в розмірі 65998, 45 грн.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, з відповідача в користь позивача необхідно стягнути 2684 гривень судового збору.

Керуючись ст.ст. 979, 980, 999, 1166, 1187, 1188, 1191 ЦК України, ст. 4, 13, 76-81, 89, 133 ч. 1, 3, 137, 141, ч. 2, 258, 259, 263-265, 280-284, 288, 289, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» до ОСОБА_1 , треті особи Львівське комунальне АТП №1, ОСОБА_2 про стягнення страхового відшкодування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН» грошові кошти в сумі 65998, 45 грн., 2684 грн. витрат по сплаті судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення набирає законної сили через тридцять днів з дня складання повного тексту, якщо не була подана апеляційна скарга. У разі подання апеляційної скарги, рішення набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду у 30-денний строк з дня з дня складання повного тексту.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «ГАРДІАН», 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, 96, ідентифікаційний код юридичної особи: 35417298.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Треті особи: Львівське комунальне АТП №1, ЄДРПОУ 23884071, місцезнаходження: м. Львів, вул. Грунтова, 1б.

Треті особи: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення складено 12.02.2024 року.

Головуючий суддя Б.Р. Мичка

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117068424
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —464/5220/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні