Рішення
від 16.02.2024 по справі 552/2297/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/2297/23

Провадження № 2/552/210/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2024 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого - судді Самсонової О.А.,

секретар судового засідання Лебедєва Х.В.,

учасники справи та їх представники:

позивач Акціонерне товариство «Полтаваобленерго»,

представник позивача Гарькавий Михайло Миколайович,

відповідач ОСОБА_1 ,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні з повідомленням сторін цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Полтавської об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Акціонерне товариство «Полтаваобленерго» в особі Полтавської об`єднаноїфілії АТ«Полтаваобленерго» звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії.

В позовній заяві посилався на те, що 19 квітня 2022 року під час проведення технічної перевірки за адресою: АДРЕСА_1 , представниками Полтавської філії міських електромереж АТ «Полтаваобленерго» було виявлено порушення п. 8.2.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (Правила роздрібного ринку електричної енергії), а саме самовільне підключення електроустановки до електромережі, з порушенням схеми обліку після відключення. Підключено будинок без приладу обліку шляхом відгалуження фазного та нульового дроту від повітряної лінії. Спожита таким чином електрична енергія лічильником не обліковувалась.

На місці порушення був складений акт про порушення №00005698 в двох примірниках. Вказаний акт було підписано уповноваженими представниками АТ « Полтаваобленерго», а споживач ОСОБА_1 від підпису відмовився.

Споживач був повідомлений про дату і місце розгляду Акта про порушення №00005698 від 19 квітня 2022 року, що підтверджується запрошенням на засідання комісії та копією чеку відправлень АТ «Укрпошта» від 20 квітня 2022 року.

25 травня 2022 року відповідач особисто не був присутній під час розгляду Акту про порушення №00005698 від 19 квітня 2022 року. Комісією оформлено Протокол засідання з комісії з розгляду Актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії побутовим споживачем №14.

Проведено нарахування обсягу та вартості не облікованої електричної енергії в розмірі 31203 грн. 72 коп.

Але заподіяні збитки відповідач не відшкодував.

Тому позивач просив стягнути з відповідача на користь АТ «Полтаваобленерго» заборгованість у розмірі 31203 грн. 72 коп.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Полтави від 29 травня 2023 року відкрито провадження у цивільній справі, яку вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін (а.с.43).

В день розгляду справи представник позивача звернувся до суду з заявою про розгляд справи за його відсутності. В заяві також зазначив, що позов підтримує в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи.

За таких обставин судом відповідно до положень норм ст. ст. 280, 281 ЦПК України постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Встановлено, що 13 квітня 2017 року Верховною Радою України прийнятоЗакон України «Про ринок електричної енергії».

Відповідно до п. 13Закону України «Про ринок електричної енергії»під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб`єкт господарювання повинен не пізніше ніж через 18 місяців з дня набрання чинності цим Законом вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб`єктів господарювання

На виконання вимог пункту 13розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії»Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Постановою від 16 листопада 2018 року № 1442 «Про видачу АТ «Полтаваобленерго» ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензій з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом» анулювала Публічному акціонерному товариству «Полтаваобленерго» ліцензію на право провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, видану відповідно до постанови Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 21 серпня 1996 року № 42, та ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, видану відповідно до постанови Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 17 вересня 1996 року №96, та видала Акціонерному товариству «Полтаваобленерго» ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності.

Таким чином з 01 січня 2019 року на АТ «Полтаваобленерго» є оператором системи розподілу.

Відповідно до п. 2 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії» укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється до 01 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Відповідач ОСОБА_1 є споживачем послуг АТ «Полтаваобленерго» з електропостачання. Між ним і позивачем 10 грудня 2015 року укладено договір про користування електричною енергією №1230021395 за особовим рахунком № НОМЕР_1 . Предметом цього договору є передача електричної енергії до будинку за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 18-19).

Той факт, що відповідач є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується долученими до матеріалів справи доказами.

Але 15 квітня 2022 року будинок за адресою: АДРЕСА_1 було відключено від системи електропостачання, що підтверджується завданням №б/н від 15 квітня 2022 року з відміткою про його виконання (а.с.17).

19 квітня 2022 року під час проведення технічної перевірки за адресою: АДРЕСА_1 , представниками Полтавської філії міських електромереж АТ «Полтаваобленерго» було виявлено порушення п. 8.2.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме:самовільне підключення електроустановки до електромережі, з порушенням схеми обліку після відключення. Підключено будинок без приладу обліку шляхом відгалуження фазного та нульового дроту від повітряної лінії. Спожита таким чином електрична енергія лічильником не обліковувалась.

Факт самовільного підключення будинку позивача підтверджується долученими до матеріалів справи доказами, фотознімками.

Вказане порушення зафіксовано в акті № 00005698 від 19 квітня 2022 року в присутності відповідача ОСОБА_1 , який вказаний акт підписувати відмовився в присутності свідків (а.с. 9-10).

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюютьсястаттею 714 ЦК України, Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13 квітня 2017 року №2019-VIII, «Правилами роздрібного ринку електричної енергії», затвердженими постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 14 березня 2018 року № 312.

Згідно зістаттею 714 ЦК Україниза договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До зазначеного договору застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Протоколом засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії побутовим споживачем Полтавської об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» №14 від 25 травня 2022 року було проведено нарахування відповідачеві обсягу та вартості не облікованої електроенергії згідно пп. 6 п. 8.4.2 глави 8.4 ПРРЕЕ «Визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ» на суму 31203 грн. 72 коп. (а.с. 14, 15).

Відповідачем вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії, не сплачена.

Розмір невідшкодованої відповідачем вартості електричної енергії становить 31203 грн. 72 коп.

ЗгідноЗакону України «Про ринок електричної енергії» енергопостачальники мають право на відшкодування несплаченої відповідачем електроенергії. Споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Порушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну відповідальність. Порушенням в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Допущене відповідачем порушення було предметом розгляду комісії з розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) побутовим споживачем. Нарахування необлікованої електроенергії позивачем проведено у відповідності з Правилами роздрібного ринку електричної енергії і суд погоджується з наведеним розрахунком (а.с. 17).

Відповідно до п. п. 8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

Згідно з п. п. 8.2.6., 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання.

Відповідач повідомлений про місце, час і дату засідання комісії у встановленому порядку, що підтверджується актом №00005698 від 19 квітня 2022 року та запрошенням на засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (а.с. 9, 13).

Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення).

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Відповідно до ч.1ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

У добровільному порядку сума вартості спожитої не облікованої електричної енергії відповідачем не сплачена.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що за вказаною вище адресою було порушеноправила користування електричною енергією, дані дії призвели до споживання необлікованої електричної енергії, у зв`язку з чим позивач обґрунтовано склав акт про порушення та нарахував до сплати вартість необлікованої електричної енергії, а відповідач, як споживач несе відповідальність за споживання необлікованої електричної енергії у вказаному будинку.

Тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. ст.141,142 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 2684,00 грн. на відшкодування понесених судових витрат.

Керуючись ст.ст.258,268,352 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов Публічного акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Полтавської об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії в сумі 31203 грн. 72 коп. (тридцять одна тисяча двісті три гривні сімдесят дві копійок) на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_2 в АТ «ТАСКОМБАНК», МФО 339500, код ЄДРПОУ 00131819.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» на поточний рахунок № НОМЕР_2 в АТ «ТАСКОМБАНК», МФО 339500, код ЄДРПОУ 00131819 на відшкодування понесених судових витрат 2684 грн. 00 коп. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні нуль копійок).

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний термін з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач Акціонерне товариство «Полтаваобленерго», місцезнаходження: м. Полтава, вул. Ст. Поділ, 5, код ЄДРПОУ 00131819,

відповідач ОСОБА_1 , проживаючий: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Повне судове рішення виготовлено 16 лютого 2024 року.

Головуючий О.А. Самсонова

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117075744
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/2297/23

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні