Постанова
від 19.02.2024 по справі 320/33769/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/33769/23 Суддя (судді) першої інстанції: Терлецька О.О.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

судді-доповідача Аліменка В.О.,

суддів Бєлової Л.В., Кучми А.Ю.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2023 р. у справі за адміністративним позовом Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Підприємства з інозеними інвестиціями у формі ПАТ "ЗАПОРІЗЬКИЙ ЗАЛІЗОРУДНИЙ КОМБІНАТ" про стягнення адміністративно-господарських санкцій-

В С Т А Н О В И Л А:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Запорізьке обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю з позовом до Підприємства з інозеними інвестиціями у формі ПАТ "ЗАПОРІЗЬКИЙ ЗАЛІЗОРУДНИЙ КОМБІНАТ" про стягнення адміністративно-господарських санкцій.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2023 року повернуто позовну заяву особі, яка її подала.

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить суд скасувати ухвалу суду першої інстанції, а справу направити на продовження розгляду до суду першої інстанції та вирішити питання про відкриття провадження у справі.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що судом першої інстанції було порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 311 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

Частиною 2 статті 311 КАС України визначено, що якщо під час письмового провадження за наявними у справі матеріалами суд апеляційної інстанції дійде висновку про те, що справу необхідно розглядати у судовому засіданні, то він призначає її до апеляційного розгляду в судовому засіданні.

Колегія суддів, враховуючи обставини даної справи, а також те, що апеляційна скарга подана на рішення, перегляд якого можливий за наявними у справі матеріалами на підставі наявних у ній доказів, не вбачає підстав проведення розгляду апеляційної скарги за участю учасників справи у відкритому судовому засіданні.

В матеріалах справи достатньо письмових доказів для вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін у розгляді справи не обов`язкова.

З огляду на викладене, колегія суддів визнала можливим розглянути справу в порядку письмового провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити, а оскаржувану ухвалу скасувати, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 320 КАС України підставами для скасування ухвали суду, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є: 1) неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими; 3) невідповідність висновків суду обставинам справи; 4) порушення норм матеріального чи процесуального права, які призвели до неправильного вирішення питання.

Так, матеріалами справи підтверджується, що ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2023 року позовну заяву Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю повернуто заявнику.

Приймаючи рішення про повернення позивачу позовної заяви, суд першої інстанції керувався пунктом 1 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, яким передбачено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що позивач недоліки позовної заяви, яку судом залишено без руху не усунули.

Колегія суддів апеляційної інстанції не погоджується з такою позицією суду першої інстанції, зважаючи на наступне.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року залишено без руху та зазначено, що позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Дану ухвалу отримав позивач 09.11.2023 через електронний кабінет, що підтверджується довідкою наявною в матеріалах справи.

Повертаючи позовну заяву, суд першої інстанції виходив з того, що станом на 05.12.2023 року вимоги ухвали Київського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року позивачем не виконано, недоліки, зазначені в ухвалі суду не усунуто, а тому позовна заява підлягає поверненню на підставі пункту 1 частини четвертої статті 169 КАС України.

Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів апеляційної інстанції зазначає наступне.

Так, судом першої інстанції скеровано ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року про залишення без руху позовної заяви до електронного кабінету позивача.

15.11.2023 року позивачем скеровано на адресу суду першої інстанції лист (трекінг Укрпошти № 6912601105625) на усунення недоліків позовної заяви та на виконання ухвали Київського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року про залишення без руху позовної заяви.

Так, на підтвердження вказаних доводів про вчасне усунення недоліків позовної заяви, колегія суддів зазначає, що така заява наявна в матеріалах справи, що в свою чергу підтверджує відправлення позивачем вказаного листа 15.11.2023 року та його отримання Київського окружного адміністративного суду - 20.11.2023 року.

Між тим, Київським окружним адміністративним судом заяву Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (а.с. 15) зареєстровано лише 25.12.2023 року, тобто через місяць з дати надходження та після повернення 05.12.2023 року судом першої інстанції позовної заяви.

Отже, колегія суддів наголошує, що на виконання вимог ухвали Київського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року про залишення без руху позовної заяви, позивачем, в межах наданого судом строку на усунення недоліків, 15.11.2023 року подано клопотання про усунення недоліків позовної заяви, проте суд першої інстанції не дослідивши вказане клопотання, передчасно дійшов висновку про повернення позовної заяви особі, яка її подала.

Таким чином, позивачем у встановлений судом строк усунуто недоліки позовної заяви, визначені в ухвалі Київського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року.

Колегія суддів апеляційної інстанції приходить до висновку, що суд першої інстанції помилково та передчасно повернув позовну заяву Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, не перевіривши наявність доказів про усунення недоліків позовної заяви вчасно та в повному обсязі.

У зв`язку з вищевикладеним, колегія суддів апеляційної інстанції вважає обґрунтованими доводи апелянта про порушення судом першої інстанції норм процесуального права.

У зв`язку з вищезазначеним, апеляційна скарга підлягає задоволенню, а оскаржувана ухвала суду першої інстанції - скасуванню з направленням справи до суду першої інстанції для продовження її розгляду та вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 169, 242, 308, 310, 315, 320, 321, 325 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю - задовольнити.

Ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 05 грудня 2023 року - скасувати і направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В.О. Аліменко

Судді Л.В. Бєлова

А.Ю. Кучма

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117083960
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/33769/23

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Постанова від 19.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 05.12.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 08.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні