Постанова
від 18.10.2010 по справі 2а-4563/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-4563/10/2370

18.10.2010 р. м. Ч еркаси

08 год. 45 хв.

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого - судді Кульч ицького С.О.,

при секретарі - Руденко Ю.В .,

за участю:

представника позивача - Охват В.П. (за довіреністю),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом управління Пен сійного фонду України в Прид ніпровському районі м. Черка си до товариства з обмеженою відповідальністю «Вторма - Черкаси» про стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування т а штрафної санкції,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фо нду України в Придніпровсько му районі м. Черкаси звернуло сь до Черкаського окружного адміністративного суду з поз овною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Вторма - Черкаси»про стягн ення недоїмки по сплаті стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування за період з бере зня по липень в сумі 4395 грн. 46 коп . та штрафної санкції в сумі 510 г рн., усього на загальну суму 4905 грн. 46 коп.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач зазначає, що від повідач, в порушення вимог За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування»від 09.07.2003р. № 1058 та Інструкції про порядок обчи слення і сплати страхувальни ками та застрахованими особа ми внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затвердженої поста новою правління Пенсійного ф онду України від 19.12.2003р. за № 21-1 та зареєстрованої в Міністерст ві юстиції України від 16.01.2004р. з а № 64/8663 невчасно та не в повному обсязі сплачував страхові в нески, внаслідок чого утвори лась заборгованість зі сплат и страхових внесків та штраф ної санкції в сумі 4905 грн. 46 коп.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, позов просив за довольнити повністю з підста в, викладених у позовній заяв і.

Відповідач до зали судовог о засідання не з'явився, запер ечення на позов не надавав, яв ку своїх представників на су довий розгляд справи не забе зпечив, хоча про час та місце р озгляду справи був повідомле ний за адресою, яка зазначена у витязі з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців ( витяг станом на 10.09.2010 року).

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»якщо відомості, які підлягають вн есенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до ньог о, то такі відомості вважають ся достовірними і можуть бут и використані в спорі з треть ою особою, доки до них не внесе но відповідних змін.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 К одексу адміністративного су дочинства України, суд вважа є, що неприбуття в судове засі дання без поважних причин пр едставника сторони або треть ої особи, неповідомлення ним и про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду спр ави.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд встановив.

ТОВ «Вторма - Черкаси» є юр идичною особою та зареєстров ане платником страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, а тому відповідно до підпу нкту 6 пункту 2 ст. 17 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання»страхувальник зобов' язаний нараховувати, обчислю вати і сплачувати в установл ені строки та в повному обсяз і страхові внески.

Згідно узгодженого розрах унку суми страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування в ідповідачем за березень 2010 ро ку нараховано страхові внеск и в сумі 2990 грн. 64 коп., за квітень 2010 року - в сумі 728 грн. 42 коп., за тр авень 2010 року - 746 грн. 41 коп., за ч ервень 2010 року - 758 грн. 05 коп., за липень 2010 року - 1034 грн. 82 коп., ст роки сплати яких настали від повідно 20 числа наступного за вказаним в розрахунку місяц я.

Судом встановлено, що відпо відач самостійно частково сп латив страхові внески в розм ірі 1862 грн. 88 коп.

Таким чином, загальна сума б оргу відповідача по сплаті с трахових внесків за період з березня по липень 2010 року стан овить 4395 грн. 46 коп. (2990 грн. 64 коп. + 728 грн. 42 коп. + 746 грн. 41 коп. + 758 грн. 05 коп . + 1034 грн. 82 коп. - 1862 грн. 88 коп.).

На підставі п.5 ч.9 ст.106 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»16.07.2010 року управлінн ям Пенсійного фонду України були прийняті рішення про за стосування фінансових санкц ій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встано вленою формою звітності до о рганів Пенсійного Фонду Укра їни №939 в сумі 170 грн., №940 в сумі 170 г рн. та №941 в сумі 170 грн., усього на загальну суму 510 грн..

Вказані рішення одержані відповідачем 16.07.2010 року.

У зв'язку із порушенням відп овідачем платіжної дисциплі ни позивачем, на підставі час тини 3 статті 106 Закону № 1058-IV, напр авлялась вимога про сплату б оргу № Ю 34 від 02.08.2010 року, що, відпо відно до копії корінця була о тримана відповідачем 04.08.2010 рок у.

Зазначена вимога відповід ачем не оплачена, у передбаче ному законодавством порядку оскаржена не була.

Таким чином, загальна сума боргу відповідача становить 4905 грн. 46 коп. (4395 грн. 46 коп. + 510 грн.).

Частиною першою статті 67 Ко нституції України (№ 254к/96-ВР) за кріплено обов'язок кожного с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Відповідно до статті треть ої Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування" від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (надалі за текстом - «Закон № 400/97-ВР»), збір на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування п латники збору сплачують до П енсійного фонду України в по рядку визначеному законодав ством України.

Частиною першою статті пер шої Закону № 400/97-ВР визначено, щ о платниками збору на обов'яз кове державне пенсійне страх ування є суб'єкти підприємни цької діяльності незалежно в ід форм власності, їх об'єднан ня, бюджетні, громадські та ін ші установи та організації, о б'єднання громадян та інші юр идичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності, які використ овують працю найманих праців ників.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов'язкового де ржавного пенсійного страхув ання, призначення, перерахун ку і виплати пенсій, надання с оціальних послуг з коштів Пе нсійного фонду, що формуютьс я за рахунок страхових внеск ів роботодавців, бюджетних т а інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює п орядок формування Накопичув ального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату до говорів страхування довічни х пенсій або одноразових вип лат застрахованим особам, чл енам їхніх сімей та іншим осо бам, є Закон України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" від 9 липня 2 003 року № 1058-IV (далі за текстом - « Закон № 1058-IV»).

Статтею першою Закону № 1058-IV в изначено, що страхувальникам и є роботодавці та інші особи , які відповідно до цього Зако ну сплачують страхові внески на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування.

Статтею 14 Закону № 1058-IV встано влено, що страхувальниками, в ідповідно до цього Закону, є р оботодавці: підприємства, ус танови і організації, створе ні відповідно до законодавст ва України, незалежно від фор ми власності, виду діяльност і та господарювання, об'єднан ня громадян, профспілки, полі тичні партії (у тому числі філ ії, представництва, відділен ня та інші відокремлені підр озділи зазначених підприємс тв, установ, організацій, об'єд нань громадян, профспілок, по літичних партій, які мають ок ремий баланс і самостійно ве дуть розрахунки із застрахов аними особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької ді яльності та інші особи (включ аючи юридичних та фізичних о сіб - суб'єктів підприємницьк ої діяльності, які обрали осо бливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний п одаток, фіксований сільськог осподарський податок, придба ли спеціальний торговий пате нт), які використовують працю фізичних осіб на умовах труд ового договору (контракту) аб о на інших умовах, передбачен их законодавством, або за дог оворами цивільно-правового х арактеру.

Відповідно до статті 15 Зако ну № 1058-IV платниками страхових внесків до солідарної систем и є страхувальники, зазначен і в статті 14 цього Закону.

Відповідно до частини шост ої статті 17 Закону № 1058-IV страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и. Частиною другою статті 20 за значеного Закону встановлен о, що обчислення страхових вн есків застрахованих осіб зді йснюється страхувальником н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких проводиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування (обчи слення) заробітної плати, на я кі відповідно до цього Закон у нараховуються страхові вне ски.

Пунктом шостим статті 20 Зак ону № 1058-IV передбачено, що страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати зароб ітної плати (доходу), на суми я ких нараховуються страхові в нески. Для страхувальників, щ о мають найманих працівників , базовим звітним періодом є к алендарний місяць. Згідно ча стини 12 статті 20 вищезазначен ого Закону страхові внески п ідлягають сплаті незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону стра хові внески не включаються д о складу податків, інших обов 'язкових платежів, що складаю ть систему оподаткування.

Відповідно до статті четве ртої Закону № 400/97-ВР страхуваль ники повинні сплачувати внес ки на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування в розмірі 33,2 % від фонду оплати праці підприємства та відра хування на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання в розмірі 1 - 5 % сукупного о податковуваного доходу фізи чних осіб, які працюють на під приємстві за трудовим догово ром.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону № 1058-ІV якщо страхувальники нес воєчасно або не в повному обс язі сплачують страхові внеск и, до них застосовуються фіна нсові санкції, передбачені ц им Законом.

Відповідно до п. 5 ч. 9 ст. 106 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», за неподання, не своєчасне подання, подання н е за встановленою формою або подання недостовірних відом остей, що використовуються в системі персоніфікованого о бліку та іншої звітності, пер едбаченої законодавством, до територіальних органів Пенс ійного фонду накладається шт раф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були с плачені або підлягали сплаті за відповідний звітний пері од, за кожний повний або непов ний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковува них мінімумів доходів громад ян, а в разі повторного протяг ом року такого порушення - у ро змірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатков уваних мінімумів доходів гро мадян.

Беручи до уваги те, що узгод жену суму боргу до Пенсійног о фонду України у розмірі 4905 гр н. 46 коп. відповідач у встановл ені законодавством строки не сплатив; доказів погашення в ідповідачем зазначеної забо ргованості станом на день ро згляду цього спору не надава в, тому суд приходить до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог та вважає їх таки ми, що підлягають задоволенн ю у повному обсязі.

За цих обставин, суд знаход ить вимоги позивача обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни судові витрати, здійсне ні позивачем - суб' єктом вл адних повноважень, з відпові дача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, 97, 122, 128, с т.ст. 158-159, 161-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Вт орма - Черкаси»(18022, м. Черкаси, вул. Горького, 27, ідентифікаці йний код 32415078) на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Придніпровському районі м. Черкаси (18016, м. Черкаси, вул. Г. С талінграда, 10, код 21366934) заборгов аність по сплаті страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання за період з березня по л ипень 2010 року в сумі 4395 грн. 46 коп. та по штрафній санкції в роз мірі 510 грн., усього на загальну суму 4905 (чотири тисячі дев' ят сот п' ять) грн. 46 коп.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд в порядку п ередбаченому ст. ст. 185 - 187 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Головуючий С.О. Куль чицький

Дата ухвалення рішення18.10.2010
Оприлюднено22.10.2010
Номер документу11708910
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4563/10/2370

Постанова від 18.10.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні