Рішення
від 19.02.2024 по справі 577/857/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/857/24

Провадження № 2-о/577/81/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Потій Н.В.

за участю секретаря Подейко Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотоп цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 адвоката Черпакової Олени Іванівни, заінтересована особа: Конотопський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Конотопському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В :

І. Стислий виклад позиції сторін.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Черпакова О.І. звернулася до суду із заявою в якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Круподеринці Погребищенського району Вінницької області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Кадіївка. Свої вимоги обґрунтовує тим, що вона є рідною донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Кадіївка Алчевського району Луганської області, на тимчасово окупованій території місто має назву ОСОБА_3 , свідоцтво про смерть від 07.03.2023, видане органом на тимчасово окупованій території України.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи. Інші процесуальні дії у справі

19 лютого 2024 року відкрито провадження у справі, справу призначено до судового розгляду о 15:30 год. 19 лютого 2024 року.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Черпакова О.І. в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Заінтересована особа Конотопський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Конотопському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції в судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи повідомлені.

На підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені Судом, та зміст спірних правовідносин.

З копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 07.07.1997 2МВМ Стахановського МВ УМВС України в Луганській області, вбачається, що ОСОБА_2 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Круподеринці Погребищенського району Вінницької області, (а.с. 5).

Згідно свідоцтва про народження батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є батько ОСОБА_5 , мати ОСОБА_2 (а.с.6).

Як вбачається з свідоцтва про укладення шлюбу 03.05.1996 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрував шлюб з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у Первомайському відділі РАГС Луганської області, Україна. Прізвище чоловіка та дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_7 (а.с.7)

Відповідно до довідки про причини смерті №406/у №86 від 28.02.2023 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Причина смерті - гострий інфаркт головного мозку (а.с.3)

Відповідно до копії свідоцтва про смерть, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Круподеринці Погребищенського району Вінницької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Кадіївка. Свідоцтво про смерть видане органом, що знаходиться на тимчасово окупованій території України (а.с. 2).

ІV. Норми права.

Відповідно до ст.4 ЦПК України та ст. 20 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

На підставі ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 7 ст. 19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 2 ст.315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду (ч.2 ст. 317 ЦПК України).

Згідно ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державною фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Пунктом 1 Глави 5 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 52/2 від 18.10.2000 р., передбачено, що підставами для проведення державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 р. № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за № 1150/13024 (далі - медичне свідоцтво про смерть).

Відповідно до ч.1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Встановлення факту смерті заявнику необхідно для отримання свідоцтва про смерть встановленого законодавством України зразка.

V. Оцінка суду.

Даючи оцінку допустимості наданих суду доказів, а саме документів, що видані органами та установами на тимчасово окупованій території України, суд керується положенням ч. 2 ст. 19 Конституції України, якою передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правових режимів на тимчасово окупованих територіях України» передбачено, що будь-який акт виданий органами, передбаченими частиною 2 вказаної статті, є недійсним та не створює правових наслідків.

Разом із тим, під час вирішення питання щодо оцінки доказів у даній справі - встановлення факту смерті на окупованій території України, суд бере до уваги практику Європейського суду України з прав людини, яка відповідно до українського законодавства має застосовуватися судами при розгляді справ як джерело права.

Тобто, документи видані органами чи установами (зокрема лікарняними закладами), що знаходяться на тимчасово окупованій території України, як виняток можуть братися до уваги судом та оцінюватись разом з іншими доказами в їх сукупності та взаємозв`язку під час розгляду справ у порядку ст. 317 ЦПК України.

Аналогічна позиція викладена в інформаційному листі Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 15 квітня 2016 року №9-1130/0/4-16.

Оцінюючи надані заявником докази, суд враховує висновки Європейського суду з прав людини по справам «Кіпр проти Туреччини», «Мозер проти Молдови і Росії» у яких суд застосовуючи «намібійський виняток» зазначав, що виходячи з інтересів мешканців, що проживають на окупованій території, треті держави та міжнародні організації, особливо суди не можуть просто ігнорувати дії фактично існуючих на такій території органів влади. Протилежний висновок означав би цілковите нехтування всіма правами мешканців цієї території та становило б позбавлення їх наймінімальніших прав, що їм належать.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року N 1085 «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» м. Луганськ Луганської області належить до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті її матері ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території підлягає задоволенню.

Та обставина, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка України, уродженка с. Круподеринці Погребищенського району Вінницької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Кадіївка Алчевського району Луганської області на тимчасово окупованій території, підтверджена дослідженими у справі доказами. Розумних сумнівів щодо достовірності даної обставини у суду немає. За таких обставин, вимоги щодо встановлення факту смерті особі на тимчасово окупованій території підлягають задоволенню

Відповідно до п.8) ч.1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах, зокрема про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Керуючись ст. 10, 12-13, 18, 258- 259, 263-265, 293- 294, 315, 317, 352, 354, 355, п.8) ч.1 ст. 430 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 адвоката Черпакової Олени Іванівни, заінтересована особа: Конотопський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Конотопському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка України, уродженка с. Круподеринці Погребищенського району Вінницької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Кадіївка Алчевського району Луганської області, Україна.

Допустити негайне виконання рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Представник заявника адвокат Черпакова Олена Іванівна, юридична адреса: м. Конотоп, пр. Миру, 18/34.

Заінтересована особа: Конотопський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Конотопському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, юридична адреса: м. Конотоп Сумської області, вул. Євгена Коновальця, 13.

Суддя Потій Н. В.

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117092095
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —577/857/24

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Потій Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні