Рішення
від 16.01.2024 по справі 179/1326/23
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

179/1326/23

2-о/179/4/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 січня 2024 року Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Ковальчук Т.А.

присяжних Нехай В.Г

Колісник О.О.

при секретарі Ахтієвій Р.С.

за участю:

представника заявника Дейнека І.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу зазаявою Комунального закладу «Поливанівський психоневрологічний інтернат «ДОР», заінтересована особа Поливанівський старостинський округ № 10 Магдалинівської селищної ради про визнання ОСОБА_1 недієздатною, -

В С Т А Н О В И В:

До Магдалинівськогорайонного судуДніпропетровської областінадійшла заява Комунального закладу «Поливанівський психоневрологічний інтернат «ДОР», заінтересована особа Поливанівський старостинський округ № 10 Магдалинівської селищної ради про визнання ОСОБА_1 недієздатною.

Заявник зазначає, що в КЗ «Поливанівський психоневрологічний інтернат «ДОР» з 21.02.2011 року перебуває ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є інвалідом дитинства, знаходиться на обліку у лікаря-психіатра, страждає на розумову відсталість, внаслідок чого не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними.

На підставі наведених обставин, заявник звертається до суду та прохає визнати ОСОБА_1 недієздатною.

В судовому засіданні представник заявника підтримала вимоги вказані в заяві.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву, в якій прохав розглянути справу без їхньої участі.

Суд, вислухавши пояснення представника заявника, розглянувши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 3ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Судом встановлено, що згідно довідки № 218 від 18.07.2023 року, виданого КЗ «Поливанівським психоневрологічним інтернатом» ДОР», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно знаходиться в інтернаті на повному державному забезпеченні з 21.02.2011 року по теперішній час (а. с. 15).

Згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією № 144815 від 28.04.2022 року, визнано нездатність ОСОБА_1 до трудової діяльності (а. с. 18-19).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 404 від 15.11.2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості. За своїм психічним станом вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а. с. 94-96).

Справи про визнання фізичної особи судом недієздатною розглядаються судомв порядку окремого провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справипро підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значеннядля охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутностінеоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1ст. 40 ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Отже, в судовому засіданні було достовірно встановлено, що ОСОБА_1 за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому має бути визнана судом недієздатною.

В силу ч. 6 ст. 300ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З оглядуна вищевикладене,суд вважає,що ОСОБА_1 слід визнати недієздатною.

Судові витрати по справі відносяться за рахунок держави.

Керуючись ст. ст. 258-260, 263-265, 300 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву Комунального закладу «Поливанівський психоневрологічний інтернат «ДОР» - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Судові витрати по справі слід віднести на рахунок держави.

Строк дії рішення - два роки .

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Головуюча: Т.А.Ковальчук

Присяжні: В.Г.Нехай

О.О.Колісник

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117095996
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатною

Судовий реєстр по справі —179/1326/23

Рішення від 16.01.2024

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні