Вирок
від 20.02.2024 по справі 487/4004/20
НОВОБУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 487/4004/20

Провадж.№ 1-кп/481/7/2024

В И Р О К

іменем України

20.02.2024 року Новобузький районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Новий Буг, Миколаївської області кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.05.2020 року за № 12020150030001844

по обвинуваченню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м. Новий Буг, Новобузького району, Миколаївської області, на час вчинення інкримінованого кримінального правопорушення займав посаду виконуючого обов`язки начальника філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор», на час розгляду справи працює АТ «Київгаз» слюсарем, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого вироком Новобузького районного суду Миколаївської області від 23.05.2023 року за ч. 1 ст. 364-1 КК України до покарання у виді штрафу в сумі 34 000 грн 00 коп з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарськихфункцій на строк 1 рік,

по даному кримінальному провадженню обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст.191 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним.

Судом встановлено, та визнано доведеним, щовиконуючий обов`язки начальника філії «Новобузький райавтодор ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» ОСОБА_3 , тимчасово обіймаючи у юридичній особі публічного права у формі підприємства посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, будучи службовою особою, скоїв заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, в результаті чого дочірньому підприємству «Миколаївський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» спричинені матеріальні збитки на загальну суму 120 000,00 грн., чим завдано шкоду інтересам юридичної особи дочірньому підприємству «Миколаївський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» на вказану суму.

Вказане кримінальне правопорушення вчинене за наступних обставин.

Виконуючий обов`язки начальника філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди - грошових коштів філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор»

ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», які 17.04.2020 року надійшли від Інгульської сільської ради в якості оплати за виконання робіт з поточного ремонту дорожнього покриття, використав свої повноваження всупереч інтересам ДП «Миколаївський облавтодор» шляхом заволодіння коштами підприємства розміщеними на банківському рахунку, який знаходився в його віданні, без законних на те підстав, в результаті неправдивого ведення бухгалтерського обліку, спричинивши тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» у вигляді спричинення матеріальних збитків за наступних обставин.

Так, відповідно до затвердженого Положення Філія «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» створена за адресою: Миколаївська область, м. Новий Буг, вул. 2-ї П`ятирічки, 53, як відособлений структурний підрозділ дочірнього підприємства «Миколаївський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» утвореного відповідно до наказу Державної служби автомобільних доріг України від 09.04.2002 року №156 та не є юридичною особою.

Філія здійснює діяльність з метою забезпечення економічних інтересів та задоволення потреб держави, населення та оборони країни в удосконаленні і розвитку автомобільних доріг загального користування, розширення можливостей виробничого та соціального розвитку підприємства, підвищення ефективності використання матеріальних, фінансових та інших ресурсів на основі спільної діяльності, розподілу праці і кооперації.

Відповідно до п. 3.2. Положення Філія «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» здійснює свою діяльність на принципах внутрішнього господарського розрахунку, підпорядкованості та підзвітності органам управління ДП «Миколаївський облавтодор», а її керівник несе матеріальну і дисциплінарну відповідальність за стан фінансово-господарської діяльності і внутрішнього обліку цього підрозділу.

Пунктами 5.9.-5.10. Положення передбачено, що забезпечення діяльності Філії здійснюється начальником за рахунок коштів, переданих Філії дочірнім підприємством «Миколаївський облавтодор» як оборотні кошти, отримані Філією за результатами господарської діяльності. Всю повноту відповідальності за матеріальні цінності, що знаходяться у Філії, облік і звітність, а також виконання вимог Положення несе начальник філії.

У відповідності до наказу ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» від 07.04.2020 №31-К «Про покладення виконання обов`язків» з 07.04.2020 року виконання обов`язків начальника Філії «Новобузький райавтодор» покладено на ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 6 Положення Філії «Новобузький райавтодор» на начальника філії покладено обов`язки управління Філією, у тому числі: здійснення організації її оперативно-господарської діяльності, прийняття на роботу та звільнення працівників, видання наказів, розпоряджень, розподіл обов`язків між працівниками. Начальник несе матеріальну відповідальність за шкоду заподіяну Підприємству (ДП «Миколаївський облавтодор»), шляхом несвоєчасного стягнення дебіторської заборгованості, незаконного звільнення працівників, зайвих грошових виплат, неправильною постановкою обліку і зберігання матеріальних чи грошових цінностей, невжиттям необхідних заходів до запобігання простоїв, випускові недоброякісної продукції, розкраданню, знищенню і зіпсуванню матеріальних чи грошових цінностей.

У відповідності до посадової інструкції начальника Філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 до функціональних обов`язків начальника входить: фінансово-господарське керівництво філії, організація її належної виробничо-господарської діяльності, соціально побутової та іншої діяльності відповідно до завдань ДП «Миколаївський облавтодор», забезпечення беззбиткової діяльності філії, контроль за загальновиробничими витратами філії, забезпечення організації бухгалтерського обліку підприємства, забезпечення заходів по укладенню договорів на роботи та послуги з іншими замовниками, забезпечення ефективного використання коштів, та коштів що мають цільове призначення, недопущення матеріальних втрат або інших негативних наслідків для Філії.

Начальник філії наділений правом за дорученням ДП «Миколаївський облавтодор» укладати договори до предмета діяльності філії, представляти інтереси філії в усіх установах, організаціях, підприємствах, асоціаціях, об`єднаннях , усіх судових органах. Має право першого підпису на фінансових документах філії.

Несе відповідальність за результати господарської діяльності філії, за шкоду заподіяну Підприємству (ДП «Миколаївський облавтодор»), шляхом несвоєчасного стягнення дебіторської заборгованості, незаконного звільнення працівників, зайвих грошових виплат, неправильною постановкою обліку і зберігання матеріальних чи грошових цінностей, невжиттям необхідних заходів до запобігання простоїв, випускові недоброякісної продукції, розкраданню, знищенню і зіпсуванню матеріальних чи грошових цінностей.

Крім того, відповідно до ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ОСОБА_3 як посадова особа, яка здійснювала керівництво Філії «Новобузький райавтодор», несе відповідно до законодавства та установчих документів відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, метою ведення якого згідно ст. 3 цього Закону є надання повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Таким чином, в.о. начальника Філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 , тимчасово обіймав у юридичній особі публічного права у формі підприємства посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій і згідно примітки 1 до ст.364 КК України був службовою особою.

Так, 16.01.2020 року наказом т.в.о. директора ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» ОСОБА_5 від 15.01.2020 року №03-К на ОСОБА_3 покладено виконання обов`язків начальника Філії «Новобузький райавтодор».

10.03.2020 року за довіреністю №15 т.в.о. директора дочірнього підприємства «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_5 в.о. начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 уповноважено представляти інтереси філії «Новобузький РАД» в АТ «Ощадбанк» з питань банківських операцій, щодо розпорядження та закриття банківських рахунків.

Наказом т.в.о. директора дочірнього підприємства «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_5 №28-К від 06.04.2020 року ОСОБА_3 звільнено з посади начальника Філії «Новобузький райавтодор» по переведенню на посаду начальника філії «Східна» ДП «Миколаївський облавтодор».

07.04.2020 року відповідно наказу ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» від 07.04.2020 №31-К на начальника філії «Східна» ДП «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_3 покладено виконання обов`язків начальника Філії «Новобузький райавтодор».

17.04.2020 року на рахунок філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» НОМЕР_1 (UAN) відкритий в АТ «Ощадбанк», від Інгульської сільської ради надійшли кошти в якості оплати за надані послуги з поточного ремонту дорожнього покриття в сумі 198 000,00 грн.

Будучи обізнаним про факт надходження коштів на розрахунковий рахунок підприємства у ОСОБА_3 виник злочинний умисел, спрямований на використання своїх повноважень в.о.начальника філії «Новобузький райавтодор» всупереч інтересам ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» шляхом складання і надання представникам ТВБВ №10014/036 АТ «Ощадбанк» чеку №ЯЯ 7499431 від 17.04.2020 на проведення операції зі зняття готівкових коштів із призначенням на закупівлю матеріалів, з метою одержання на підставі зазначеного офіційного документу з підконтрольного банківського рахунку очолюваної організації коштів в сумі 120 000,00 грн. для їх подальшого привласнення та використання в особистих інтересах.

17.04.2020 року працівниками АТ «Ощадбанк», а саме економістом служби ММСБ ТВБВ №10014/036 ОСОБА_6 на підставі складеного і наданого в.о.начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 вищезазначеного чеку № ЯЯ 7499431 від 17.04.2020 року, до відповідної бази даних АТ «Ощадбанк» було введено інформацію для подальшого здійснення операції зі зняття готівкових коштів з розрахункового рахунку філії «Новобузький райавтодор» НОМЕР_1 (UAN) в сумі 120 000,00 грн., а завідувачем сектору касових операцій ТВБВ №10014/036 ОСОБА_7 здійснено операцію з видачі готівкових коштів у сумі 120 000,00 грн., знятих з вказаного рахунку безпосередньо ОСОБА_3 , які у подальшому були використані в.о.начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 на власні цілі не пов`язані з діяльністю філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

Станом на 27.05.2020 року кошти отримані ОСОБА_3 з розрахункового рахунку філії «Новобузький райавтодор» НОМЕР_1 (UAN) в сумі 120 000,00 грн. підприємству не повернуто, звіт про їх використання та відповідні підтверджуючі документи щодо здійснення закупівлі матеріалів не надано, про що ОСОБА_3 було достовірно відомо.

В результаті зазначених протиправних дій ОСОБА_3 дочірньому підприємству «Миколаївський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» спричинені матеріальні збитки на суму 120 000,00 грн.

Позиція обвинуваченого ОСОБА_3 .

Під час судового розгляду кримінального провадження обвинувачений ОСОБА_3 вину не визнав. Суду пояснив, що дійсно 17.04.2020 року він з рахунку філії «Новобузький райавтодор» знімав грошові кошти в сумі 120000,00 грн. однак це було зроблено з відома керівництва, оскільки підприємство більше року не виплачувало працівникам заробітну плату. Вказані кошти на власні потреби ОСОБА_3 не використовував. Більше того, по можливості вказані кошти мали бути повернуті на рахунок, що частково і було зроблено, однак після того, як комп`ютерна техніка була вилучена з підприємства ОСОБА_3 не зміг відшкодовувати кошти.

Цивільний позов ОСОБА_8 визнає часково.

Докази на підтвердження встановлених судом обставин.

Винуватість ОСОБА_3 підтверджується письмовими доказами, безпосередньо дослідженими в ході судового розгляду. Це:

-Витяг з єдиного реєстру досудового розслідування про внесення 08.05.2020 року відомостей під № 12020150030001844 з правовою кваліфікацією за ч.2 ст.191 КК України про вчинення ОСОБА_3 , зловживаючи своїм службовими обов`язками, привласнення грошових коштів ДП «Миколаївський облавтодор»; заява т.в.о. начальника ДП «Миколаївський облавтодор» від 07.05.2020 року про вчинене кримінальне правопорушення (а.к.п.2,3,4 т.3)

- Виписка про рух коштів з банківського рахунку НОМЕР_1 за 17.04.2020 року філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» (а.к.п.5 т.3)

-Лист в.о. начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 від 27.02.2020 року вих. № 50 про видачу довіреності для представлення інтересів філії в АТ «Ощадбанк» ( а.к.п.6 т.3).

-Довіреність №15 видана 10.03.2020 року т.в.о. директора дочірнього підприємства «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_5 якою в.о. начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 уповноважено представляти інтереси філії «Новобузький РАД» в АТ «Ощадбанк» з питань банківських операцій, щодо розпорядження та закриття банківських рахунків (а.к.п. 7 т.3).

-Наказ ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» від 07.04.2020 №31-К яким на начальника філії «Східна» ДП «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_3 покладено виконання обов`язків начальника Філії «Новобузький райавтодор» (а.к.п.8 т.3)

-Положення Філія «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» затверджене 17.01.2007 року ( а.к.п.9-13 т.3).

-Доповідна записка провідного бухгалтера ДП «Миколаївський облавтодор» про зняття 17.04.2020 року ОСОБА_3 з рахунку Філії « Новобузький райавтодор» 120000,00 грн у готівковій формі на закупівлю матеріалів, однак без надання документів, підтверджуючих використання коштів (а.к.п.20 т.3)

- Довіреність №03 видана 10.02.2020 року т.в.о. директора дочірнього підприємства «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_5 якою в.о. начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 уповноважено представляти інтереси філії «Новобузький РАД» в АТ «Ощадбанк» з питань банківських операцій, щодо розпорядження та закриття банківських рахунків (а.к.п. 21 т.3).

-Наказо т.в.о. директора дочірнього підприємства «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_5 №28-К від 06.04.2020 року про звільнення ОСОБА_3 з посади начальника Філії «Новобузький райавтодор» по переведенню на посаду начальника філії «Східна» ДП «Миколаївський облавтодор» (а.к.п. 24 т.3).

-Наказ ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» від 07.04.2020 №31-К яким на начальника філії «Східна» ДП «Миколаївський облавтодор» ОСОБА_3 покладено виконання обов`язків начальника Філії «Новобузький райавтодор» (а.к.п. 26 т.3).

-Посадова інструкція начальника філії «Новобузький райавтодор» ОСОБА_3 ( а.к.п.30-32 т.2)

-Копія чекової книжки на 25 чеків для отримання горівки, рахунок НОМЕР_1 (а.к.п.33-38 т.3)

-Виписка про рух коштів на банківському рахунку НОМЕР_1 за період з 01.01.2020 по 30.04.2020 року філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» (а.к.п.39-50 т.3)

-Пояснення ОСОБА_3 від 05.05.2020 року проте, що він дійсно 17.04.2020 року з банківського рахунку НОМЕР_1 зняв готівкові кошти в сумі 120000,00 грн які використав на власні потреби. Дані дії були вчинені через те, що з 01.05.2019 по 01.05.2020 рік на підприємстві не виплачувалась заробітна плата ( а.к.п.51 т.3)

-Лист Головного управління ДПС у Миколаївській області № 3835/9/14-29-02-01-02 від 22.05.2020 року про банківські рахунки відкриті на ОСОБА_3 ( а.к.п.58 т.3).

-Грошовий чек ЯЯ 7499431 від 17.04.2020 року на суму 120000,00 грн. на ім`я ОСОБА_3 з метою закупівлі матеріалів (а.к.п.74 т.3)

-Виписка про рух коштів на банківському рахунку НОМЕР_1 за період з 01.01.2020 по 22.05.2020 року філії «Новобузький райавтодор» ДП «Миколаївський облавтодор» (а.к.п.75-99 т.3)

-Висновок експерта № 231 від 24.06.2020 року з якого судом встановлено, що підпис в графі «підпис» праворуч від відбитку печатки «Філія Новобузький райавтодор» на лицевій стороні грошового чека з серійним номером «ЯЯ 7499431» від 17.04.2020року - виконаний ОСОБА_3 ( а.к.п.106-110 т.3)

Надані стороною обвинувачення і досліджені безпосередньо в суді докази взаємопов`язані і в сукупності підтверджують всі обставини, що підлягають доказуванню, ними встановлено події кримінальних правопорушення, винуватість обвинуваченого та інші обставини визначені уст.91 КПК України, зібрані вони у порядку, встановленомуст. 93 КПК України, жодних обставин, передбаченихст. 87 КПК України, з якими закон пов`язує недопустимість доказів як таких, що отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, судом не встановлено, у зв`язку з чим підстави для визнання цих доказів недопустимими відсутні.

Стаття Закону України про кримінальну відповідальність, що передбачає відповідальність за кримінальне правопорушення, винним у вчиненні якого визнається обвинувачений ОСОБА_3 .

У постанові від 02 листопада 2022 року у справі № 724/1590/19 Верховний Суд зазначив, що суб`єктивна сторона службового зловживання характеризується виною у формі умислу. Обов`язковою ознакою суб`єктивної сторони цього злочину є мета:одержання будь-якоїнеправомірної вигодидля самоїсебе чиіншої фізичноїабо юридичноїособи.Одержання неправомірної вигоди для себе чи іншої особи як мета вчинення зловживання владою або службовим становищем, попри те, що безпосередньо в тексті кримінального закону не йдеться про мотив вчинення цього кримінального правопорушення, невід`ємно пов`язана з такими мотивами, як інтереси винного або третіх осіб, оскільки вони внутрішньо притаманні (іманентні) внутрішній психічній сфері та є спонукальним приводом до протиправної діяльності. Мотив і мета мають внутрішній суб`єктивно-психологічний зв`язок між собою. За своєю сутністю мотив та мета - це корелятивні поняття щодо визначення сфери психічної діяльності, які розкривають її в різних аспектах: мотив як відправний пункт діяльності особи, який впливає на будь-яку діяльність, тобто викликає її, а мета як мислене уявлення про результат, який має її завершити. Мотив кримінального правопорушення можна визначити як свідоме і вольове спонукання до досягнення мети.

За таких підстав суд вважає доведеним, що дії обвинуваченого ОСОБА_3 вірно кваліфіковані за ч.2 ст. 191 КК України як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Обставини, які пом`якшують або обтяжують покарання.

Обставиною яка, відповідно дост.66 КК України, пом`якшує покарання, є щире каяття ОСОБА_3 та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, які, відповідно дост. 67 КК Україниобтяжують покарання, судом не встановлено.

Мотиви призначення покарання та ухвалення інших рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку і положення закону, якими керувався суд.

При призначенні покарання обвинуваченому, згідно з вимогами ст.ст.65-67 КК Українита роз`ясненнями, що містяться в п.1постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003 року «Про практику призначення судами кримінального покарання»(з наступними змінами), суд враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, дані про особу винного, та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання, а також вимоги ч. 2ст. 50 КК України, якою передбачено, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення особи та попередження нових злочинів.

Так, виходячи з положень ч. 5 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 КК України, є нетяжким злочином.

Суд враховує характеризуючі матеріали обвинуваченого, що він на момент вчинення інкримінованого кримінального правопорушення судимий не був, офіційно працевлаштований, на обліку у лікаря нарколога чи психіатра не перебуває.

Враховуючи особу обвинуваченого, його вік та ставлення до вчиненого злочину, а також суспільну небезпечність та ступінь тяжкості вказаного правопорушення, наявність пом`якшуючих та відсутність обтяжуючих покарання обставини, відповідно до принципу індивідуалізації покарання, думку прокурора, який в судових дебатах просив призначити обвинуваченому покарання у вигляді штрафу, суд, керуючись принципом справедливості, визнає за можливе досягти мети попередження кримінальних правопорушень та виправлення ОСОБА_3 у разі призначення йому покарання в межах санкції ч.2ст.191 КК Україниу виді обмеження волі в мінімальному розмірі один рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк один рік.

У відповідності до редакціїст.45 КК України, яка діяла на момент вчинення злочину, вищезазначені кримінальні правопорушення, зокрема ч.2ст.191 КК України, відноситься до корупційних правопорушень, яка унеможливлює призначення обвинуваченому покарання із застосуваннямст.75 КК України. При цьому підстав для застосування ст.69 КК Українипри призначенні покарання суд не вбачає.

Суд також враховує, що ОСОБА_3 23.05.2020 року засуджений Новобузьким районним судом Миколаївської області за ч.1 ст.364-1 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 34000,00 грн.

Отже, при ухваленні вироку відносно ОСОБА_3 необхідно застосувати закон України про кримінальну відповідальність, а саме положення ч.1, 3 ст.71 КК України, та, за сукупністю вироків, визначити остаточне покарання, яке має бути більшим від покарання, призначеного за новий злочин, та від невідбутої частини покарання за попереднім вироком, ухваливши рішення про їх самостійне виконання.

Під час вчинення кримінального правопорушення, за даним кримінальним провадженням, обвинувачений був осудний у розумінніст. 19 КК України.

Питання про обрання обвинуваченому запобіжного заходу судом не вирішувалось.

Що стосується цивільного позову ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія»»Автомобільні дороги України» , суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.2 ст. 127 КПК України шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.

Згідно ч. 1 ст. 128 КПК України, особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе відповідальність за шкоду, завдану діянням підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Відповідно до ч.1 ст. 61 КПК України цивільним позивачем у кримінальному провадженні може бути юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч.1 ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов`язків.

Як встановлено при розгляді кримінального провадження та доведено в судовому засіданні, ОСОБА_3 заподіяв товариству матеріальну шкоду на суму 120000,00 грн.

Таким чином, з урахуванням позиції обвинуваченогообвинуваченого ОСОБА_3 , який повністю свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні не визнав, суми завданої матеріальної шкоди та не відшкодування її обвинуваченим в повному обсязі, але зважаючи на часткове відшкодування завданих ним збитків в сумі 21000,00 грн, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме у розмірі 99000,00 грн гривень.

Відповідно до ч.2ст.124 КПК Українистягненню з обвинуваченого ОСОБА_3 підлягають витрати за проведення судової експертизи, підтверджені довідкою про її вартість у розмірі 1307,60 гривень.

Керуючись ст. ст.368,370,374, 615 КПК України, суд,

УХВАЛИВ :

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченогоч. 2 ст. 191 КК України і призначити йому покарання у виді 1 (одного) року обмеження волі з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарськихфункцій на строк 1 рік

На підставі ч. 3 ст.72 КК України покарання призначене вироком Новобузького районного суду Миколаївської області від 23.05.2023 року у виді штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 34000,00 гривень виконувати самостійно.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_3 не обирався.

Цивільний позов ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія»»Автомобільні дороги України» задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія» «Автомобільні дороги України» матеріальну шкоду в сумі 99000 ( дев`яносто дев`ять тисяч) 00 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави витрати за проведення експертиз у розмірі 1307,60 гривень.

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу до Миколаївського апеляційного суду через Новобузький районний суд Миколаївської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку вручити негайно після його проголошення обвинуваченому, потерпілій особ та прокурору. Учасникам справи, які не були присутні під час оголошення вироку, направити копію не пізніше наступного дня після проголошення.

Суддя

СудНовобузький районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117100329
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —487/4004/20

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Вирок від 20.02.2024

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Уманська О. В.

Вирок від 20.02.2024

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Уманська О. В.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Уманська О. В.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Ціпивко І. І.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Ціпивко І. І.

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Ціпивко І. І.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Ціпивко І. І.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Ціпивко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні