Ухвала
від 20.02.2024 по справі 912/2247/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

20 лютого 2024 рокуСправа № 912/2247/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп" про забезпечення позову у справі №912/2247/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Станція Придніпровська", 28122, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Куцеволівка

до відповідачів: 1. Онуфріївської селищної ради Кіровоградської області, 28100, Кіровоградська область, Олександрійський район, смт. Онуфріївка, вул. Центральна, буд. 7

2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп", 28120, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Успенка, вул. Придніпровська, 84

про визнання недійсним договору

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Станція Придніпровська" до Онуфріївської селищної ради Кіровоградської області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп" з вимогою про визнання недійсним договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом від 05.08.2022 року, укладеного між Онуфріївською селищною радою Кіровоградської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп", номер запису про речове право 47973850 від 23.09.2022 року, з покладенням на відповідачів судових витрат.

Ухвалою суду від 04.12.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №912/2247/23 за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою від 15.02.2024 у задоволенні клопотання відповідача-2 від 30.01.2024 про об`єднання справ відмовлено, у задоволенні клопотання відповідача-2 від 12.02.2024 про зупинення провадження у справі відмовлено, продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів, закрито підготовче провадження у справі № 912/2247/23 та призначено до розгляду по суті на 05.03.2024 о 14:30 год.

19.02.2024 до суду надійшла заява відповідача - 2 про забезпечення позову шляхом заборони Онуфріївській селищній раді Кіровоградської області (ідентифікаційний код юридичної особи: 04366347; місцезнаходження юридичної особи: вулиця Центральна, будинок 11, селище Онуфріївка, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28100) нараховувати орендну плату, виставляти рахунки з орендної плати, стягувати орендну плату, нараховувати та стягувати пеню та/або інші штрафні (фінансові) санкції за невнесення та/або прострочення внесення орендної плати згідно з договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом від 05.08.2022 року, укладеним між Онуфріївською селищною радою Кіровоградської області (ідентифікаційний код юридичної особи: 04366347; місцезнаходження юридичної особи: вулиця Центральна, будинок 11, селище Онуфріївка, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28100) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп" (ідентифікаційний код юридичної особи: 37824346; місцезнаходження юридичної особи: вулиця Придніпровська, будинок 84, село Успенка, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28120), номер запису про речове право 47973850 від 23.09.2022 року, до вирішення по суті спору у даній справі.

Статтею 7 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Приписами статті 136 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Отже, вжиття заходів забезпечення позову є правом, а не обов`язком суду.

Частиною 1 статті 139 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; 4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; 6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; 7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Тобто особа, що звертається із заявою про забезпечення позову, повинна дотриматись певних вимог, встановлених Законом, зокрема, висловити пропозиції щодо зустрічного забезпечення.

Суд зазначає про недотримання наведених вище вимог закону щодо змісту і форми заяви, оскільки відповідачем - 2 не вказано пропозицій щодо зустрічного забезпечення, як вимагається пунктом 6 частини 1 статті 139 Господарського процесуального кодексу України, чи про їх відсутність.

Крім цього, ч. 5 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Підпунктом 3 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що за подання до господарського суду заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову сплачується 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2024 року складає 3028,00 грн.

Враховуючи викладене, Товариство з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп" звертаючись із заявою про забезпечення позову повинно надати докази сплати судового збору у розмірі 1514,00 грн.

Відповідно до поданих до заяви додатків докази сплати судового збору за подання заяви про забезпечення позову відсутні. У поданій заяві заявник посилається на скрутне матеріальне становище, спричинене, зокрема військовою агресією Російської Федерації.

При цьому, статтею 8 Закону України "Про судовий збір" наведено виключені підстави для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, а саме: враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Даний перелік умов відстрочення, розстрочення сплати судового збору або звільнення від його сплати є вичерпним.

В свою чергу, наявність таких умов заявник не навів, а склад сторін у справі та предмет позову не свідчить про можливість їх поширення на дані правовідносини.

Необхідність сплати судового збору є певним обмеженням при зверненні до суду, однак таке обмеження є загальним для всіх суб`єктів, узгоджується зі статтею 129 Конституції України, якою як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Згідно з частиною 7 статті 140 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 139 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи встановлені вище обставини недотримання відповідачем - 2 вимог статті 139 Господарського процесуального кодексу України, суд зазначає про наявність підстав для повернення заяви про забезпечення позову заявнику.

Водночас суд звертає увагу, що повернення заяви про забезпечення позову не позбавляє сторону права повторно звернутися із відповідною заявою з дотриманням вимог статті 139 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 139, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп" про забезпечення позову повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили та підлягає оскарженню в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

Копію ухвали надіслати до електронного кабінету Товариства з обмеженою відповідальністю "Успенський рибгосп".

Ухвалу підписано 20.02.2024.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117104963
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права користування земельною ділянкою щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —912/2247/23

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні