Рішення
від 19.02.2024 по справі 202/18017/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/18017/23

Провадження № 2/202/972/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі судді Михальченко А.О.,

секретар судового засідання Пономаренко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 202/18017/23 за позовом ОСОБА_1 до Новогродівської військової адміністрації Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

05.10.2023 ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом, який мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт Золочів, Богодухівського району, Харківської області, помер її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно.

Вона є єдиним спадкоємцем після смерті сина першої черги, але не звернулася своєчасно до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після його смерті, оскільки такому зверненню перешкоджали об`єктивні, непереборні, істотні труднощі, а саме повномасштабне вторгнення РФ до України, введення воєнного стану на території України, припинення роботи нотаріусів у м. Новогродівка, неможливість подати заяву нотаріусу в іншій місцевості через евакуацію за кордон, а також постійні обстріли м. Новогродівка, що в сукупності і стало причиною пропущення строку для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного вище вважає, що пропустила строк прийняття спадщини з поважних причин, а тому має право на визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене просила суд, визначити їй, ОСОБА_1 , додатковий тримісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою від 11.10.2023 по справі відкрите загальне позовне провадження. Відповідачу визначено строк для подання відзиву на позов.

Відповідач свої правом не скористався, відзив на позов не подав. Ухвалу отримав 11.10.2023 в електронному кабінеті.

Ухвалою від 16.01.2024 підготовче провадження закрите, справа призначена до судового розгляду.

28.12.2023 з Новогродівської державної нотаріальної контори надійшла копія спадкової справи до майна померлого ОСОБА_2 .

Позивачка у судове засідання не з`явилась, про дату, час і місце судового засідання була належним чином повідомлена. Надала заяву про розгляд справи без її участі. На задоволенні позову наполягає.

Відповідач у судове засідання не з`явився. Про дату, час і місце судового засідання був повідомлений належним чином. Будь-яких заяв не надав.

Відповіднодо ч. 1 ст. 223 ЦПК України,неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

07 березня 2022 року у смт Золочів, Богодухівського району, Харківської області помер ОСОБА_2 , про що Богодухівським ВРАЦС у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) зроблено відповідний актовий запис №166, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 від 15.03.2022.

З матеріалів справи судом встановлено, що ОСОБА_1 , позивач по справі, є матір`ю померлого ОСОБА_2 . Даний факт підтверджується свідоцтвом про народження.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. (ст.1261 ЦК України)

Інших спадкоємців як за законом так і за заповітом після смерті ОСОБА_2 судом не встановлено.

Згідно зі ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст.1268 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Приписами ст.1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

На момент смерті ОСОБА_2 , тобто на момент відкриття спадщини, позивач не проживала разом із сином.

21.09.2023 ОСОБА_1 подала до Новогродівської державної нотаріальної контори заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_4 , за результатами розгляду заяви ОСОБА_1 , нотаріус постановою відмовив у вчиненні нотаріальної дії, оскільки статтею 1272 ЦК України визначено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. (ч.3 ст.1272 ЦК України)

Поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій з прийняття спадщини.

Надаючи оцінку доводам позивача про те, що строк на прийняття спадщини вона пропустила через повномасштабне вторгнення РФ до України, введення воєнного стану суд зазначає наступне.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану і Україні» (зі змінами), затвердженим Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022, в Україні введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24 лютого 2022 і триває станом на день ухвалення рішення.

Аналізуючи зібрані по справі докази у світлі наведених правових норм та встановлених судом обставин, враховуючи запровадження в України воєнного стану, проживання спадкоємця у м. Селидове, де згідно з Розпорядженням КМУ №679-р від 02.08.2022 «Про проведення обов`язкової евакуації населення Донецької області» проводиться обов`язкова евакуація цивільного населення, та яке знаходиться у безпосередній близькості до зони активних бойових дій, окреме проживання спадкодавця та спадкоємця, вимушене переселення ОСОБА_1 в іншу місцевість, відсутність інших спадкоємців, суд вважає причину пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини поважною, а тому вважає за можливе встановити позивачу додатковий строк на звернення із такою заявою.

Керуючись ст. ст. 2, 10, 13, 141, 264, 265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий тримісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Початок перебігу додаткового строку для прийняття спадщини рахувати з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено суддею 19.02.2024

Суддя А. О. Михальченко

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117106862
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —202/18017/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні