Ухвала
від 19.02.2024 по справі 192/2208/23
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/2208/23

Провадження № 2/192/126/24

Ухвала

19 лютого 2024 року

Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючої судді КовальчукН.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Фєтісової Ю.О.,

представника позивачів ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду у смт Солоному Солонянського району Дніпропетровської області клопотання представника позивачів адвоката Мулька Анатолія Володимировича про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , Солонянської селищної ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

встановив:

У провадженні суду знаходиться зазначена справа, позивачі просять визнати за ними, за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на земельну частку (пай), в рівних долях кожній, в землях колективної власності колишнього КСП «Авангард» Солонянського району Дніпропетровської області у розмірі 7,15 умовних кадастрових гектарів в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 .

Представник позивачів подав суду клопотання про витребування доказів, а саме просить:

витребувати від Солонянської державної нотаріальної контори матеріали спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

витребувати від Третьої дніпровської державної нотаріальної контори матеріали спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Обґрунтовуючи клопотання, представник позивача посилається на те, що отримати таку інформацію самостійно позивачі не має можливості, оскільки інформація про спадкоємців та осіб, що прийняли спадщину після померлого є такою, що містить нотаріальну таємницю, доступ до якої також обмежено згідно із законодавством.

Відповідачі у підготовче судове засідання не прибули.

ОСОБА_4 у відзиві на позовну заяву просила проводити підготовче судове засідання та розгляд справи по суті за її відсутності.

Від Солонянської селищної ради надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника.

За таких обставин суд дійшов висновку про можливість проведення підготовчого засідання без участі відповідачів.

Представник позивачів клопотання про витребування доказів у підготовчому засіданні підтримав.

Вирішуючи клопотання позивача про витребування доказів, суд дійшов таких висновків.

За змістом ст. 8 Закону України «Про нотаріат» нотаріальна таємниця - сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов`язки тощо. Нотаріус та особи, зазначені у статті 1 цього Закону, а також помічник нотаріуса зобов`язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їх діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, не вчинялась.

Таким чином, з огляду на наведені законодавчі приписи представник позивачів не має можливості самостійно надати суду копію матеріалів спадкової справи.

Враховуючи предмет позову, обставини, на які посилається представник позивачів, суд вважає, що докази, які він просить витребувати, мають значення для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, та представник позивачів не має можливості самостійно надати їх суду, тому клопотання представника позивачів суд задовольняє.

Керуючись ст.ст. 84, 197 ЦПК України,

постановив:

Клопотання представника позивачів адвоката Мулька А.В. про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Солонянської державної нотаріальної контори (52400, Дніпропетровська обл., Дніпровський р-н, смт Солоне, вул. Задернюка,5, ЄДРПОУ 02891285) засвідчену копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Витребувати у Третьої дніпровської державної нотаріальної контори (Україна, 49006, Дніпропетровська область,м. Дніпро,вул. Робоча, 22-А, ЄДРПОУ 02890950) засвідчену копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Витребувані документи протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали надати до Солонянського районного суду Дніпропетровської області (місцезнаходження: 52400, Дніпропетровська обл., Солонянський р-н, смт Солоне, вул. Строменко, 1-А).

У разі неможливості надати зазначені документи повідомити про це Солонянський районний суд Дніпропетровської області із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.В. Ковальчук

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117107201
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —192/2208/23

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні