Ухвала
від 19.02.2024 по справі 344/2081/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/2081/24

Провадження № 2-а/344/67/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

19 лютого 2024 року м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Кіндратишин Л.Р., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), в інтересах якого діє Захаріїв Богдан Дмитрович (вул. Ковальська, буд.9, м. Івано-Франківськ, 76019), до Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції (вул. Юності, буд. 23, м. Івано-Франківськ, 76023) про оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, -

В С Т А Н О В И Л А:

04.02.2024 через систему "Електронний суд" представник позивача звернувся в суд із позовом до відповідачів сержанта поліції ОСОБА_2 та Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції, в якому просить : постанову по справі про адміністративне правопорушення від 30.12.2023 БАД № 752403 скасувати, а провадження в справі про адміністративне передбачене ч. 1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення закрити.

06.02.2024 згідно вхідної реєстрації кореспонденції справа надійшла до суду та згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями передана судді Кіндратишин Л.Р.

08.02.2024 ухвалою суду позов залишено без руху ( з підстав несплати судового збору в розмірі 484,48 грн., чи доказів для звільнення від сплати; не зазначення даних про наявність чи відсутність у позивача електронного кабінету, а також відсутності власногописьмове підтвердженняпозивача проте,що нимне поданоіншого позову(позовів)до цьогосамого відповідача(відповідачів)з тимсамим предметомта зтих самихпідстав. Надано строк для усунення недоліків.

15.02.2024 представником позивача подано заяву по усунення недоліків ( уточнену позовну заяву), а також клопотання про звільнення від сплати судового збору. В обґрунтування клопотання про звільнення від сплати судового збору, зокрема зазначено, що згідно письмового доказу відомостей з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела /суми виплачених доходів та утриманих податків від 15.02.204 за період першого кварталу 2023 по 4 квартал 2023 підтверджується дохід, тобто за попередній календарний рік такий складає 0 грн. ( інформація про доходи відсутня). Відтак, розмір судового збору за подання позовної заяви, перевищує 5 % його річного доходу за попередній календарний рік.

Частиною третьою статті 161 КАС передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини першої статті 133 КАС суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 8 Закону №3674-VI враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Частиною другою статті 8 Закону №3674-VI передбачено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже, з аналізу вищевикладеного вбачається, що питання, зокрема звільнення від сплати судового збору знаходиться у межах суддівського розсуду, який може бути реалізований за наявності певних обставин, які мають бути підтверджені належними, допустимими, достатніми та достовірними доказами скрутного майнового стану сторони.

З огляду на наведене, звільнення від сплати судового збору є дискреційним правом, а не обов`язком суду, можливість реалізації якого пов`язується з майновим станом особи.

При цьому, Законом № 3674-VI чітко визначено, як одну з умов для звільнення від сплати судового збору, обов`язок доведення заявником обставин, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік. Для звільнення від сплати судового збору заявник апеляційної скарги має довести існування фінансових труднощів та такого майнового стану, що надає підстави вважати за можливе звільнити таку особу від сплати судового збору.

Закон № 3674-VI не містить вичерпного й чіткого визначеного переліку документів, які можливо вважати такими, що підтверджують майновий стан особи. У кожному конкретному випадку Суд установлює можливість особи сплатити судовий збір на підставі поданих нею доказів щодо її майнового стану за своїм внутрішнім переконанням.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 27 червня 2023 року у справі № 120/3505/22.

Оцінюючи фінансове становище особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, національні суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового становища (пункт 44 рішення Європейського суду з прав людини від 25 липня 2005 року у справі «Княт проти Польщі» («Kniat v. Poland»), заява № 71731/01; пункти 63- 64 рішення Європейського суду з прав людини від 26 липня 2005 року у справі «Єдамскі та Єдамска проти Польщі» («Jedamski and Jedamska v. Poland»), заява № 73547/01).

Так, представником позивача надано суду відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми виплаченого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за період з 1 кварталу 2023 року по 4 квартал 2023 року ГУ ДПС в Івано-Франківській області, Богородчанська ДПІ, з яких вбачається, що у 2023 році ОСОБА_1 доходів не отримував.

Відтак, вважаю за можливе звільнити позивача від сплати судового збору за подання цього адміністративного позову.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 20, 160 КАС України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області.

Підстави для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження відсутні. Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 КАС України адміністративна справа з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності вирішується місцевими загальними судами як адміністративними судами протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Частиною 1 статті 260 КАС України визначено, що питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

З урахуванням значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту права, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, вважаю, що справу слід розглядати в спрощеному позовному провадженні з урахуванням вимоги ст. ст. 268-272, 286 КАС України.

Позивач просить витребувати у відповідача постанову по справі про адміністративне правопорушення від 30.12.2023 БАД № 752403.

Згідно із ч.3ст.80 КАС Українипро витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Відповідно до ч. 6ст. 80 КАС України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Таким чином, з метою повного та всебічного з`ясування всіх обставин справи, вважаю за можливе витребувати з Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції належним чином завірену копію постанови серії БАД № 752403 від 30.12.2023 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , прийняту сержантом поліції Двірським Сергієм Володимировичем.

Керуючись ст.ст. 48, 49, 159, 162, 257, 259, 260, 268-272, 286 КАС України, суддя, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання представника позивача про звільнення від сплати судового збору задоволити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору в розмірі 484,48 грн. за подання позовної заяви ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_3 , до Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції про оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_3 , до Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції про оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням вимоги ст. ст. 268-272, 286 КАС України.

Призначити судове засідання на 29 лютого 2024 року на 14 год 00 хв у приміщенні Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області (зал №8, вул. Грюнвальдська, буд. 11, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківської області, 76018) з викликом сторін.

Витребувати з Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції належним чином завірену копію постанови серії БАД № 752403 від 30.12.2023 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , прийняту сержантом поліції Двірським Сергієм Володимировичем.

Ухвалу слід виконати до 29 лютого 2024 року, шляхом направлення витребуваних документів поштовим зв`язком, з розрахунком часу необхідного на доставку, або шляхом направлення на офіційну електронну пошту Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області: inbox@ifm.if.court.gov.ua.

Копію ухвали про відкриття провадження надіслати сторонам, окрім цього відповідачу надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк до 29 лютого 2024 для подання відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України, і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову та надіслати на поштову та електронну адреси суду. Зобов`язати відповідача надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Встановити позивачеві строк для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи, - три дні з дня отримання відзиву.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч.3 ст.286 КАС України неприбуття у даній категорії адміністративних справ в судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у суді першої інстанції.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: https://ifm.if.court.gov.ua/sud0907/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Івано-Франківського міського суду Кіндратишин Л.Р.

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117107874
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —344/2081/24

Постанова від 21.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 19.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Рішення від 08.03.2024

Адміністративне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні