Ухвала
від 19.02.2024 по справі 806/3501/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

19 лютого 2024 року м. Житомир справа № 806/3501/13-a

категорія 6750

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попової О. Г., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області до Державного підприємства Міністерства оборони України "Дружбівський кар`єр нерудних копалин "Кварц" про стягнення коштів,

встановив:

У провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області до Державного підприємства Міністерства оборони України "Дружбівський кар`єр нерудних копалин "Кварц", про стягнення коштів.

06.02.2024 через відділ документального забезпечення суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області надійшла заява про видачу дубліката виконавчого листа по справі №806/3501/13-a, в якій просить видати дублікат виконавчого листа у справі №806/3501/13-a та поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання.

В обґрунтування заяви зазначено, що листом від 28.11.2023 за №27999 Олевського відділу державної виконавчої служби у Коростенському районні Житомирської області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) було встановлено, що виконавчий лист не пред`являвся до відділу та на примусовому виконанні в відділі не перебуває. Внаслідок втрати виконавчого листа, управління вважає, що стало неможливим здійснення належного виконання рішення суду, а також пред`явлення його до виконання у строки, визначені законодавством.

Згідно з частиною четвертою статті 243 КАС України судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Частиною п`ятою статті 250 КАС України встановлено, що датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши надані матеріали, суд дійшов висновку, що заяву необхідно задовольнити з наступних підстав.

З матеріалів справи встановлено, що постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 03 червня 2013 року по справі №806/3501/13-а позов задоволено, зокрема, стягнуто з Державного підприємства Міністерства оборони України "Дружбівський кар`єр нерудних копалин "Кварц" на користь управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску, фінансових санкцій та пені за період з 01.12.2012 року по 01.02.2013 року в розмірі 16996,88 грн.

Постанова суду набрала законної сили.

08.07.2013 року Житомирським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №806/3501/13-a.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 28.05.2020 замінено вибувшого позивача у справі Управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

У відповідь на запит ГУ ПФУ в Житомирській області, Олевським відділом державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області повідомлено управління, що 20.08.2013 року надійшов виконавчий документ про стягнення з Державного підприємства Міністерства оборони України Дружбівський кар"ер нерудних копалин "Кварц" на користь УПФУ в Олевському районі Житомирської обл. заборгованість зі сплати єдиного внеску, фінансових санкцій та пені за період з 01.12.2012 року по 01.02.2013 року в розмірі 16996,88 грн., 23.08.2013 винесена постанова про відкриття виконавчого провадження. 28.04.2017 державним виконавцем винесена та направлена стягувачу постанова про повернення виконавчого документа стягувачу за п. 3 ч. 1 ст. 39 Закону України "Про виконавче провадження".

Розглянувши заяву про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що вона не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Згідно зі статтею 370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.376 Кодексу адміністративного судочинства України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно ч.6 ст.12 Закону України "Про виконавче провадження" стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Порядок вирішення питання щодо видачі дубліката виконавчого листа до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів визначений п.п.18.4 п.18 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України.

Так, підпунктом 18.4 пункту 18 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що виключно у разі втрати, дублікат виконавчого листа видається в межах строків пред`явлення його до виконання.

Крім того, вирішуючи питання видачі дубліката виконавчого листа важливо перевірити, чи оригінал виконавчого листа дійсно втрачено, щоб він у цей момент не перебував у виконавчому провадженні. Суд повинен запобігти ситуації, коли недобросовісний стягував за одним судовим рішенням ініціює два виконавчі провадження за оригіналом і дублікатом виконавчого листа.

Суд звертає увагу на те, що заявником не надано доказів на підтвердження факту втрати виконавчого листа та обґрунтованих підстав пропуску строку звернення такого виконавчого листа до виконання.

З огляду на наведене, вимоги позивача щодо видачі дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ухвалив:

У задоволенні заяви Головного Управління Пенсійного фонду України у Житомирській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.Г. Попова

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117113509
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —806/3501/13-а

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 28.05.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 16.05.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Літвин Олексій Терентійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні