Рішення
від 12.02.2024 по справі 380/28600/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/28600/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2024 року місто Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої-судді Мричко Н.І.,

за участі секретаря судового засідання Ненчук О.І.,

представника позивача Павлюк О.В.,

представника відповідача Болотіна М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Подорожник Харків до Головного управління ДПС у Львівській області про визнання протиправним та скасування рішення, -

встановив:

до Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Подорожник Харків код ЄДРПОУ 42517597, місцезнаходження: 79052, м. Львів, вул. Широка, 66 (далі позивач; ТзОВ Подорожник Харків) до Головного управління ДПС у Львівській області код ЄДРПОУ 43968090, місцезнаходження: 79003, м.Львів, вул. Стрийська, 35 (далі ГУ ДПС України), в якій позивач просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість №9594974/42517597 від 26.09.2023, прийняте комісією Головного управління Державної податкової служби у Львівській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Ухвалою від 11.12.2023 суддя прийняла позовну заяву до розгляду й відкрила провадження у справі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в оскарженому рішенні контролюючим органом не наведено обставин, які слугували підставою для висновків про відсутність факторів виробництва товарів, виконання робіт, вирощування сільськогосподарськими товаровиробниками або надання послуг, відображених у податковій накладній/розрахунку коригування, що на постійній основі постачається (надається) згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються платником податку, не заповнено відповідні поля рішення щодо конкретних господарських операцій, щодо яких у контролюючого органу були наявні сумнів. Відповідачем також не вказано жодних документів, з тих які подавалися позивачем як додатки до таблиці платника, що досліджувалися комісією відповідача, та які слугували підставою для прийняття оскарженого рішення.

Представник відповідача подав до суду відзив на позовну заяву, в якому проти позовних вимог заперечив. Відзив обґрунтований тим, що ТзОВ Подорожник Харків не було надано доказів надання рекламних послуг стосовно поданої таблиці згідно з КВЕД, 73.12, 73.20. Долучений договір про надання маркетингових послуг № СХ/05/21 від 01.05.2021 з ТзОВ Сістем Фарм не є належним доводом у справі, адже свідчить лише про бажану його структуру. Таким чином, в оскарженому рішенні чітко зазначено підставу його прийняття.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала. Просила суд позов задовольнити повністю.

У судовому засіданні представник відповідача проти позовних вимог заперечив. Просив суд у задоволенні позову відмовити повністю.

Заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив таке.

Основним видом діяльності ТзОВ Подорожник Харків є роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах (код за КВЕД 47.73).

19.09.2023 позивачем було подано до Головного управління ДПС у Львівській області таблицю даних платника податку на додану вартість, яка була зареєстрована у контролюючому органі за №9242795376.

Комісією Головного управління ДПС у Львівській області прийнято рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість від 26.09.2023 №9594974/42517597, яким визначено: за результатами розгляду таблиці даних платника податку, зареєстрованої у контролюючому органі 19.09.2023 за №9242795376, відповідно до пункту 16 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165, прийнято рішення про її неврахування. Підставою неврахування таблиці вказано відсутність факторів виробництва товарів, виконання робіт, вирощування сільськогосподарськими товаровиробниками або надання послуг, відображених у податковій накладній/розрахунку коригування, що на постійній основі постачається (надається) згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються платником податку.

Вважаючи вказане рішення протиправним, позивач звернувся з цим позовом до суду.

При вирішенні спору по суті суд виходив з такого.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюють Податковим кодексом України (далі ПК України).

Відповідно до підпунктів 16.1.2, 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 ПК України платник податків зобов`язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Розділ V ПК України (статті 180-211) регулює порядок нарахування та сплати податку на додану вартість, визначає платників податку, встановлює порядок реєстрації в якості платників ПДВ, визначає об`єкти оподаткування та розміри ставок податку, операції, які звільнені від оподаткування, а також, правила віднесення сум до складу податкового кредиту.

Постановою Кабінету Міністрів України Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 11.12.2019 № 1165 затверджено Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі Порядок № 1165).

За визначенням, наведеним у пункті 2 Порядку №1165, таблиця даних платника податку це зведена інформація, що подається платником податку до контролюючого органу, щодо кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Пунктами 12-14 Порядку №1165 встановлено, що платник податку має право подати до ДПС таблицю даних платника податку за встановленою формою.

У таблиці даних платника податку зазначаються: види економічної діяльності відповідно до КВЕД; коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України; коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Таблиця даних платника податку подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Таблиця даних платника податку з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п`яти робочих днів після її отримання.

Як видно з матеріалів справи, ТзОВ Подорожник Харків подало до ГУ ДПС у Львівській області таблицю даних платника податку на додану вартість від 19.09.2023, яка зареєстрована у контролюючому органі за №9242795376. У такій таблиці даних позивач визначив види економічної діяльності відповідно до КВЕД 73.12 (Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації), 73.20 (Дослідження кон`юнктури ринку та виявлення громадської думки), 68.20 (Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна), 70.21 (Діяльність у сфері зв`язків із громадськістю), 86.90 (Інша діяльність у сфері охорони здоров`я).

У поясненних від 19.09.2023 до таблиці даних ТзОВ Подорожник Харків зазначило, зокрема, що оскільки Товариство здійснює реалізацію лікарських засобів та медичних товарів через мережу аптечних закладів, воно має можливість надавати послуги з дослідження кон`юктури ринку та виявлення громадської думки (маркетингові послуги), послуги з реклами тощо виробникам та дистриб`юторам лікарських засобів, медичних та косметичних виробів, надає в користування частину площі аптек і т.д. За результатами наданих послуг Товариством реєструються податкові накладні з кодами ДКПП 73.20, 73.12, 68.20.

Послуги з дослідження кон`юктури ринку та виявлення громадської думки (маркетингові послуги) за кодом ДКПП 73.20 надаються ТзОВ Подорожник Харків на постійній основі з подальшою реєстрацією податкових накладних по таких послугах. Факт надання вказаних послуг підтверджується актами здачі-прийняття робіт (надання послуг), які долучені до позовної заяви. На підставі таких актів позивачем сформовано та зареєстровано у ЄРПН податкові накладні, які долучені до позовної заяви.

Послуги з продажу реклами, пов`язаної з конкретними подіями за кодом ДКПП 73.12 надаються ТзОВ Подорожник Харків на постійній основі з подальшою реєстрацією податкових накладних по таких послугах. Факт надання вказаних послуг підтверджується актами здачі-прийняття робіт (надання послуг), які долучені до позовної заяви. На підставі таких актів позивачем сформовано та зареєстровано у ЄРПН податкові накладні, які долучені до позовної заяви.

Господарську діяльність з роздрібної реалізації фармацевтичних, медичних та інших товарів ТзОВ Подорожник Харків здійснює через розгалужену мережу аптечних закладів, які розташовуються в орендованих приміщеннях. Частина з таких приміщень орендується у платників ПДВ, які відповідно формують та реєструють у ЄРПН податкові накладні з кодом ДКПП 68.20, відображаючи у них факт надання послуг з надання в оренду приміщення ТзОВ Подорожник Харків, інша частина у неплатників ПДВ.

Станом на 01.09.2023 кількість штатних одиниць ТзОВ Подорожник Харків становить 192,55, для підтвердження цього долучено копію штатного розпису.

Таким чином, суд встановив, що ТзОВ Подорожник Харків подало до контролюючого органу таблицю даних платника податку на додану вартість з детальним описом і підтвердженням господарської діяльності, яку веде відповідно до описаних видів економічної діяльності.

Відповідно до пунктів 15-17 Порядку №1165 таблиця даних платника податку з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п`яти робочих днів після її отримання.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника податку, яке надсилається платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Кодексу (додаток 6).

У рішенні про неврахування таблиці даних платника податку в обов`язковому порядку зазначається причина такого неврахування.

У разі прийняття рішення про неврахування таблиці даних платника у відповідних полях рішення зазначається детальна інформація, що стала підставою для неврахування таблиці даних платник податку, а саме: тип операції (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код згідно з УКТЗЕД/ДКПП/умовним кодом товару, податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції, дата включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Як слідує з матеріалів справи, Комісія з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних ГУ ДПС у Львівській області оскарженим рішенням неврахувала подану позивачем таблицю даних через відсутність факторів виробництва товарів, виконання робіт, вирощування сільськогосподарськими товаровиробниками або надання послуг, відображених у податковій накладній/розрахунку коригування, що на постійній основі постачається (надається) згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються платником податку.

Таким чином, оскаржене рішення про неврахування таблиці даних прийняте з підстави, яка не передбачена у пункту 17 Порядку №1165. Податковим органом всупереч вимогам цього пункту не визначено: платника податку, задіяного в ризиковій операції, дати включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Підсумовуючи викладене, суд вважає, що подана ТзОВ Подорожник Харків таблиця даних платника податку на додану вартість від 19.09.2023 №9242795376, з урахуванням долучених до неї пояснень, за формою та змістом відповідає вимогам пунктів 12-14 Порядку №1165.

Отже, рішення комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних ГУ ДПС у Львівській області від 26.09.2023 №9594974/42517597 про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість не відповідає критеріям правомірності рішень суб`єктів владних повноважень, викладеним у частині другій статті 2 КАС України, а тому є протиправним та підлягає скасуванню.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України та частини третьої статті 2 КАС України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з вимогами статті 78 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до статті 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Виходячи із заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та доказів, зібраних у справі, суд дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити повністю.

Відповідно до статті 139 КАС України з відповідача за рахунок його бюджетних асигнувань необхідно стягнути на користь позивача судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись статтями 2, 6, 8-10, 13, 14, 72-76, 139, 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати рішення комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних ГУ ДПС у Львівській області від 26.09.2023 №9594974/42517597 про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ 43968090, місцезнаходження: 79003, м. Львів, вул.Стрийська, 35) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Подорожник Харків (код ЄДРПОУ 42517597, місцезнаходження: 79052, м. Львів, вул. Широка, 66) судовий збір у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 19 лютого 2024 року.

Суддя Мричко Н.І.

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117114567
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —380/28600/23

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Ухвала від 11.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Рішення від 12.02.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні