Ухвала
від 19.02.2024 по справі 380/3457/24
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/3457/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

19 лютого 2024 року

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Кравців О.Р. одержав матеріали позовної заяви Львівського обласного відділення Фонду захисту осіб з інвалідністю до Товариства з обмеженою відповідальністю «Клондайк Захід»</a>, про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

До Львівського окружного адміністративного суду звернулося Львівське обласне відділення Фонду захисту осіб з інвалідністю з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Клондайк Захід»</a>, в якій просить:

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Клондайк Захід»</a> на користь Львівського обласного відділення Фонду осіб з інвалідністю 169483,08 грн. адміністративно господарських санкцій та пені за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Також позивач просить визнати поважною причину пропущеного строку звернення до суду та поновити його.

Відповідно до вимог статті 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви у тому числі з`ясовує, чи:

- відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу;

- позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними);

- немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

До позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті (частина 1 статті 161 КАС України).

Відповідно до частини 4 цієї ж статті позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до положень статті 79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

В позовній заяві позивач покликається на те, що згідно з інформацією з Пенсійного фонду України про створення відповідачем робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу відповідача становила 45 осіб.

Проте, такого доказу не надано суду.

Крім того, позивачем не надано звіт відповідача за формою 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії) за 2022 рік; інформацію про наявність вільних робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік; докази направлення центром зайнятості осіб з інвалідністю для працевлаштування до відповідача у спірний період; його повідомлення, щодо працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік.

Щодо строку звернення до адміністративного суду з позовом суд зазначає таке.

Відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 122 КАС України для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення (частина 1 статті 121 КАС України).

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачає право на справедливий суд, одним із аспектів якого є право доступу, яке не є абсолютним і може підлягати законним обмеженням, які мають законну мету та використаними засобами та досягнутими цілями. Таким законним обмеженням є передбачені законом строки звернення до суду, які можуть бути поновлені за заявою заявника із зазначенням та обґрунтуванням поважних причин та надання належних доказів щодо причин пропуску строків звернення до суду.

Позивач вважає, що ним пропущений строк звернення до адміністративного суду з позовом, оскільки підстави для звернення виникли ще 16.04.2023. Обґрунтовуючи поважність причин пропуску строку покликається на те, що у період з 11.07.2023 по 17.07.2023 провідними юрисконсультами відділу правової роботи відділення Фонду було підготовлено та подано близько 186 позовів про стягнення адміністративно-господарських санкцій. Внаслідок надмірного навантаження провідні юрисконсульти не змогли вчасно опрацювати всі судові справи, виявити та виправити допущену помилку зі строками. У звітному 2023 році Львівське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю облікувало більше тисячі роботодавців, які не виконали норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Такий обсяг роботи спричинив до об`єктивної неможливості здійснити судово-претензійну роботу у визначений КАС України строк.

Суд зважає на вказані обставини, однак наголошує, що рівень навантаження працівників суб`єкта владних повноважень не може бути безумовною підставою для поновлення строку звернення до суду. Крім того, оцінювати рівень навантаження працівників не є компетенцією суду, оскільки внутрішня організація роботи є прерогативою керівництва фонду.

Не бере суд до уваги і покликання позивача на те, що він вже звертався до суду із даними позовними вимогами При цьому слід зауважити, що ухвала про повернення позовної заяви у справі №380/15838/23 прийнята ще 25.07.2023.

Тому, вказані позивачем причини пропуску строку звернення до суду з позовом не є поважними. Інших доказів позивачем не надано.

Згідно з вимогами частин 1, 2 статті 169 КАС України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням того, що позивачем не виконано вимог статті 160 КАС України, позовну заяву слід залишити без руху та надати строк позивачу для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 241-243, 248, 293 КАС України, суддя,-

у х в а л и в :

1. Позовну заву Львівського обласного відділення Фонду захисту осіб з інвалідністю до Товариства з обмеженою відповідальністю «Клондайк Захід»</a>, про стягнення заборгованості - залишити без руху.

2. Позивачу усунути недоліки позовної заяви вказані в мотивувальній частині ухвали у строк, що не перевищує десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху; подати до канцелярії суду чи надіслати на адресу суду (79018, м. Львів, вул. Чоловського,2) заяву (клопотання).

3. Роз`яснити позивачу, що у випадку неусунення у встановлений строк недоліків позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачу.

4. Копію ухвали невідкладно надіслати особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху набирає законної сили з моменту її підписання. Заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяКравців О.Р.

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117114925
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —380/3457/24

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні