Рішення
від 19.02.2024 по справі 420/21812/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/21812/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Свиди Л.І.

розглянувши в порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України про визнання протиправним та скасування наказу, визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся ОСОБА_1 з позовною заявою до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України про визнання протиправним та скасування наказу командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 в частині призначення розслідування стосовно з`ясування обставин отримання 8 липня 2023 року ОСОБА_1 травми, контузії або поранення, зобов`язання відповідача в п`ятиденний строк, без проведення розслідування, скласти та направити до закладу охорони здоров`я, де лікується позивач довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) стосовно позивача.

За цією позовною заявою відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами у відповідності до ст. 262 КАС України та наданий відповідачу строк для подання до суду відзиву на цю заяву, позивачу - відповіді на відзив.

Ухвалою від 03.10.2023 року судом об`єднано в одне провадження адміністративні справи: №420/24160/23 та №420/21812/23 із присвоєнням номеру провадження №420/21812/23.

У справі №420/24160/23 позивач просив визнати протиправними дії Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України в частині зазначення в довідці про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва) інформації про перебування позивача під час отримання поранення в стані алкогольного сп`яніння, зобов`язання відповідача видати нову довідку про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва), зобов`язання відповідача утриматись від дій стосовно викладення в новій довідці про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва) інформації про перебування позивача в стані алкогольного сп`яніння.

Ухвалою від 16.11.2023 року судом зупинено провадження у цій справі до одержання витребуваних судом доказів.

Ухвалою від 19.02.2024 року судом поновлено провадження у цій справі.

Позов обґрунтований позивачем тим, що 08.07.2023 року позивач згідно з бойовим наказом вчинив дії, направлені на звільнення окупованих територій від окупаційних військ російської федерації поблизу села Мала Токмачка та Оріхове Запорізької області. Під час наступальної операції внаслідок дій противника, який чинив опір, позивач отримав поранення, внаслідок якого позивачу було ампутовано ногу. Представник позивача звернувся до відповідача із запитом щодо видачі довідки або її копії про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого ОСОБА_1 08.07.2023 року. Відповідач повідомив представника позивача про те, що командир Військової частини 17.07.2023 року наказом №1358 призначив службове розслідування, а тому довідка може бути надана лише після його закінчення. Позивач вважає наказ командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 протиправним, зазначає, що його ухвалення прямо суперечить вимогам ч. 5 ст. 260 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, оскільки кульове поранення позивач отримав в результаті опору противника під час наступальної операції 08.07.2023 року, в якій безпосередню участь брав позивач. Крім того, позивач вважає, що інформація про його медичне обстеження, огляд та їх результати, яка була використана відповідачем під час прийняття рішення, становить медичну таємницю, була отримана відповідачем у спосіб не встановлений законом, а тому не могла бути підґрунтям для встановлення факту перебування позивача в стані алкогольного сп`яніння.

Відзив на позовну заяву від відповідача до суду не надійшов.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов ОСОБА_1 не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Солдат ОСОБА_1 проходив службу у лавах Збройних Сил України у Військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України на посаді гранатометника 2 взводу оперативного призначення 1 роти оперативного призначення (на бронетранспортерах) 2 батальйону оперативного призначення Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України.

ІНФОРМАЦІЯ_1 під час виконання бойових завдань в населеному пункті Роботине Запорізької області ОСОБА_1 отримав травму (поранення).

Представник позивача 23.07.2023 року звернувся до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України із адвокатським запитом щодо надання довідки або її копії про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого ОСОБА_1 08.07.2023 року (аркуш справи 7).

Листом від 28.07.2023 року №3/29/12-4841 Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України повідомила представника позивача про те, що наказом командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 призначено спеціальне службове розслідування. На даний час зазначене розслідування триває. У зв`язку із чим, довідка про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого ОСОБА_1 08.07.2023 року буде надана лише після завершення службового розслідування (аркуш справи 9).

Представник позивача також звернувся до відповідача із адвокатським запитом щодо надання довідки або її копії про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого ОСОБА_1 08.07.2023 року, а також копії наказу або витягу з наказу командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 щодо призначення розслідування для з`ясування обставин отримання 8 липня 2023 року ОСОБА_1 травми, контузії або поранення (аркуш справи 8).

Відповіді на вказаний запит позивач не отримав, у зв`язку із чим звернувся до суду з позовом.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 1, ч. 1 ст. 2, ч. 2 ст. 6 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України.

Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Одним з видів військової служби є військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Згідно із п. 1, 4 розділу І «Порядку проведення службових розслідувань у Національній гвардії України», затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України 21 квітня 2020 року №347, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 28 травня 2020 року за №473/34756 цей Порядок визначає підстави, порядок проведення службових розслідувань стосовно військовослужбовців Національної гвардії України, а також військовозобов`язаних та резервістів під час проходження ними зборів, оформлення результатів службового розслідування та прийняття за ними рішення, права та обов`язки посадових осіб під час проведення службових розслідувань.

Дія цього Порядку не поширюється на порядок проведення розслідувань, зокрема, нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, що проводяться згідно з «Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися в органах і підрозділах системи МВС України», затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 27 грудня 2002 року № 1346, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31 січня 2003 року за №83/7404 (зі змінами);

Відповідно до п. 1.1, 1.2, 1.3 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися в органах і підрозділах системи МВС України», затвердженого Наказом МВС України 27.12.2002 року №1346, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 січня 2003 року за №83/7404 цей Порядок розроблено з метою врегулювання питань, пов`язаних із розслідуванням та веденням обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися в органах і підрозділах внутрішніх справ України.

Дія цього Порядку поширюється на з`єднання та військові частини Національної гвардії України, органи і підрозділи внутрішніх справ, навчальні заклади системи МВС України.

Розслідування нещасних випадків (в тому числі поранень), що сталися з особами рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, військовослужбовцями Національної гвардії України, курсантами (слухачами) навчальних закладів системи МВС України, проводиться з урахуванням цього Порядку.

Відповідно до п. 3.5, 3.12 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися в органах і підрозділах системи МВС України», затвердженого Наказом МВС України 27.12.2002 року №1346, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 січня 2003 року за №83/7404 керівник підрозділу, одержавши повідомлення про нещасний випадок (у тому числі поранення), крім випадків зі смертельним наслідком та групових випадків травматизму, наказом або розпорядженням організовує його розслідування комісією не менше ніж три особи, до складу якої включаються: керівник (спеціаліст) служби охорони праці підрозділу (голова комісії), керівник (безпосередній або прямий начальник) структурного підрозділу, де працює потерпілий, інші посадові особи, а в разі гострих професійних захворювань (отруєнь) - також спеціаліст СЕС.

До першого примірника акта розслідування нещасного випадку (у тому числі поранення) за формою Н-5* долучаються: акт за формою Н-1* (НТ*), пояснення свідків, потерпілого, витяги з нормативних документів, схеми, фотографії та інші документи, що характеризують місце події (робоче місце), стан технічних засобів (транспорту, устаткування, апаратури тощо), діагноз травми, медичний висновок щодо втрати здоров`я потерпілим у результаті нещасного випадку (у тому числі поранення), а в разі необхідності - також висновок щодо наявності в його організмі алкоголю, отруйних чи наркотичних речовин.

Керівник підрозділу повинен розглянути і затвердити акти за формою Н-1* (НТ*) протягом доби після закінчення розслідування, а щодо випадків, які сталися за межами підрозділу, - протягом доби після одержання необхідних матеріалів.

З матеріалів справи вбачається, що наказом командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 «Про створення комісії щодо розслідування нещасного випадку» призначено комісію з розслідування нещасного випадку у складі: голова комісії начальник служби охорони праці майор ОСОБА_2 , начальник медичної служби майор ОСОБА_3 , начальник служби пожежної безпеки капітан ОСОБА_4 .

Згідно з поясненнями, отриманими від голови комісії з розслідування нещасного випадку начальника служби охорони праці майора ОСОБА_2 було встановлено, що розслідування обставин поранення солдата ОСОБА_1 не було завершено, у зв`язку із тим, що комісії на розгляд не були надані документи, про те, що отримання поранення потерпілим не є наслідком дій, учинених у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп`яніння (3.11 абз. 2, абз.5 ) або не є наслідком порушення службової (трудової дисципліни).

З матеріалів справи також вбачається, що помічник начальника медичної служби бригади капітан медичної служби ОСОБА_5 , яка виконує обов`язки начальника медичної служби бригади на час відсутності начальника служби, повідомила, що для належної організації процесу обліку поранених та загиблих військовослужбовців, своєчасного надання своєчасної допомоги пораненим військовослужбовцям, в медичних закладах м. Запоріжжя перебувають представники медичної служби, так звані координатори.

Від координатора, який знаходиться в КНП «ЗОКЛ» ЗОР була отримана інформація про те, що відповідно до виписки із карти стаціонарного хворого №12304, в крові ОСОБА_1 під час проведення аналізу крові було виявлено вміст етанолу.

У зв`язку із наявною інформацією бригадою оперативного призначення Національної гвардії України 22.07.2023 року направлено запит до КНП «ЗОКЛ» ЗОР з щодо надання інформації про отримання копії аналізу крові ОСОБА_1 на предмет вмісту алкогольних і наркотичних речовин із зазначенням кількості алкоголю при надходженні в приймальне відділення лікарні.

В подальшому від координатора КНП «ЗОКЛ» ЗОР була отримана інформація про діагноз ОСОБА_1 , в якій також зазначено про алкогольне сп`яніння під час отримання травми.

Після отримання зазначеної інформації, Військовою частиною НОМЕР_1 Національної гвардії України 10.08.2023 року ОСОБА_1 була видана довідка про обставини травми (поранення, контузії каліцтва) № 3/29/13-31.

Так, позивач просить суд скасувати наказ командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 в частині призначення розслідування стосовно з`ясування обставин отримання 8 липня 2023 року ОСОБА_1 травми контузії або поранення, однак суд звертає увагу, що оскаржуваним наказом призначено комісію з розслідування нещасного випадку у відповідності до норм «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися в органах і підрозділах системи МВС України», затвердженого Наказом МВС України 27.12.2002 року №1346, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 січня 2003 року за №83/7404 та в даному випадку, у Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України були підстави для створення комісії щодо розслідування нещасного випадку, у зв`язку із чим підстав для визнання наказу протиправним та його скасування у суду не має.

Крім того, позивач просить суд зобов`язати відповідача скласти та направити до закладу охорони здоров`я де лікується позивач довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) стосовно позивача, однак з матеріалів справи вбачається, що 10.08.2023 року ОСОБА_1 була видана довідка про обставини травми (поранення, контузії каліцтва) №3/29/13-31.

За таких обставин, у суду відсутні підстави для визнання протиправним та скасування наказу командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 в частині призначення розслідування стосовно з`ясування обставин отримання 8 липня 2023 року ОСОБА_1 травми контузії або поранення та зобов`язання відповідача в п`ятиденний строк, без проведення розслідування, скласти та направити до закладу охорони здоров`я де лікується позивач довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) стосовно позивача.

Крім того, посилання позивача на те, що відповідачем було протиправно, без правових підстав внесено до довідки інформацію про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) інформацію про встановлення факту перебування позивача під час тримання поранення в стані алкогольного сп`яніння, суд вважає необґрунтованими та безпідставними, які не підтверджені належними та допустимими доказами, що здійснені з невірними тлумаченням норм законодавства.

При цьому, відповідачем була отримана інформація про діагноз ОСОБА_1 , який зазначений у виписці із карти стаціонарного хворого №12304, зокрема і про те, що під час отримання травми він знаходився у стані алкогольного сп`яніння.

Таким чином, Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України під час оформлення довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) діяла відповідно до норм чинного законодавства.

За таких підстав, з урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку про відсутність ознак протиправних дій відповідача, а тому позовні вимоги про зобов`язання Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України видати нову довідку про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва) та відповідно зобов`язання відповідача утриматись від дій стосовно викладення в новій довідці про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва) інформації про перебування позивача в стані алкогольного сп`яніння, є необґрунтованими.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з ч. 1 ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Враховуючи вищезазначене та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 не обґрунтовані, не відповідають вимогам законодавства та не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 6, 9, 14, 90, 243-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) про визнання протиправним та скасування наказу командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 17.07.2023 року №1358 в частині призначення розслідування стосовно з`ясування обставин отримання 8 липня 2023 року ОСОБА_1 травми, контузії або поранення, зобов`язання відповідача в п`ятиденний строк, без проведення розслідування, скласти та направити до закладу охорони здоров`я, де лікується позивач довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) стосовно позивача, визнання протиправними дій Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України в частині зазначення в довідці про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва) інформації про перебування позивача під час отримання поранення в стані алкогольного сп`яніння, зобов`язання відповідача видати нову довідку про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва), зобов`язання відповідача утриматись від дій стосовно викладення в новій довідці про обставини поранення (контузії, травми, каліцтва) інформації про перебування позивача в стані алкогольного сп`яніння - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду може бути оскаржено в порядку та строки, встановлені ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

СуддяЛеонід СВИДА

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117115240
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо

Судовий реєстр по справі —420/21812/23

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н.В.

Рішення від 19.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні