Постанова
від 20.02.2024 по справі 320/12074/22
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/12074/22 Головуючий у І інстанції - Балаклицький А.В.

Суддя-доповідач - Мельничук В.П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючого-судді: Мельничука В.П.,

суддів: Костюк Л.О., Оксененка О.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційні скарги Львівської міської ради, особи, яка не брала участь у справі Товариства з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт» на рішення Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року у справі за адміністративним позовом Іноземного підприємства «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» до Львівської міської ради про скасування ухвал, -

ВСТАНОВИЛА:

Іноземне підприємство «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» звернулося до Київського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Львівської міської ради, в якій просило:

- скасувати ухвалу Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів»;

- скасувати ухвалу Львівської міської ради від 30.06.2022 № 2177 «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у 2010 році Позивач став переможцем аукціону з продажу земельних ділянок м. Львові, внаслідок чого отримав право на купівлю земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,2910 га по вул. Городницькій, 43.

Проте, ухвалою Відповідача від 20.05.2021 № 802 земельні торги у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43, визнано такими, що не відбулися, та призначено нові земельні торги вказаної ділянки.

Крім того, ухвалою Відповідача від 30.06.2022 № 2177 вирішено питання затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону), право придбання якої належить Позивачу.

Позивач вважає вищевказані ухвали протиправними, оскільки останні прийняті всупереч законодавству України.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправною та скасовано ухвалу Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів».

Визнано протиправною та скасовано ухвалу Львівської міської ради від 30.06.2022 № 2177 «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)».

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, Львівська міська рада подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог повністю.

Також, не погоджуючись з рішенням Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року особа, яка не брала участь у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт» подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

В апеляційних скаргах Відповідач, особа, яка не брала участь у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт», посилаються на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи по суті.

Зокрема, Відповідач, особа, яка не брала участь у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт», посилаються на сплив шестимісячного строку для звернення до адміністративного суду Позивача із позовом про оскарження, зокрема ухвали Відповідача від 20.05.2021 № 802.

Крім того, наголошено, що договір купівлі-продажу із Позивачем земельної ділянки по вул. Городецький, 43 не укладено, Позивач, як переможець земельних торгів, помилково ототожнює підписання протоколів проведення земельних торгів із вчиненням ним правочинів з набуття права купівлі або оренди земельної ділянки, оскільки торги вважаються такими, що відбулися, лише після укладення договору купівлі-продажу (оренди, суперфіцію, емфітевзису) земельної ділянки.

Отже, скасування ухвал Відповідача не поновить порушеного права Позивача на отримання (набуття) земельної ділянки, оскільки таке право виникає лише після укладення відповідного договору купівлі-продажу.

Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу Львівської міської ради, в якому він просить відмовити в задоволенні апеляційної скарги, а рішення суду першої інстанції залишити без змін з посиланням на те, що оскаржуване судове рішення відповідає нормам чинного законодавства.

Також, Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу особи, яка не брала участь у справі Товариства з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт», в якому він просить закрити апеляційне провадження за вищевказаною апеляційною скаргою.

Щодо наявності/відсутності підстав для закриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт», колегія суддів звертає увагу на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 КАС України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Згідно з ч. 1 ст. 305 КАС України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо:

- після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги;

- після відкриття апеляційного провадження виявилося, що апеляційну скаргу не підписано, подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, або підписано особою, яка не має права її підписувати;

- після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося.

Як вже було зазначено раніше, оскаржуваним рішенням Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року визнано протиправною та скасовано ухвалу Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів».

Визнано протиправною та скасовано ухвалу Львівської міської ради від 30.06.2022 № 2177 «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)».

04 липня 2023 року ТОВ «Захід Інвест Контакт» стало переможцем земельних торгів з продажу у власність земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,2910 га, кадастровий номер 4610137500:03:005:0080, що розташована за адресою: м. Львів, вул. Городницька, 43, що підтверджується Протоколом про результати земельних торгів № LSE001-UA-20230602-39729 (т. 2, а.с. 29-30).

26 липня 2023 року між Відповідачем (Продавець) та ТОВ «Захід Інвест Контакт» (Покупець) укладено Договір купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчений Приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Голубенко Н.І., зареєстрованим в реєстрі за № 534 (т. 2, а.с. 31-33).

Відповідно до п.п. 1.1, 1.2 Договору, предметом цього Договору є придбання Покупцем земельної ділянки площею 0,291 (нуль цілих двісті дев`яносто одна тисячна) га, місце розташування якої: Львівська область, місто Львів, вулиця Городницька, 43 (сорок три), для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницької діяльністю, пов`язаною з отриманням прибутку, кадастровий номер земельної ділянки: 4610137500:03:005:0080.

На підставі Протоколу про результати земельних торгів № LSE001-UA-20230602-39729 від 10 липня 2023 року, Ухвали № 2177 8-ї сесії 8-го скликання Львівської міської ради «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)» від 30.06.2022; Ухвали № 2701 11-ї сесії 8-го скликання Львівської міської ради «Про внесення змін до ухвали міської ради від 30.06.2022 № 2177 «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)»» від 06.12.2022; Рішення № 46 Виконавчого комітету Львівської міської ради «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва на нове будівництво офісної будівлі з підземним паркінгом на вул. Городницькій, 43 у м. Львові на земельній ділянці (кадастровий номер 4610137500:03:005:0080), призначеній для продажу у власність на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)» від 20.01.2023, Ухвали № 2999 14-ї сесії 8-го скликання Львівської міської ради «Про продаж земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 у власність на конкурентних засадах (на земельних торгах) у формі електронного аукціону» від 09.03.2023, Продавець зобов`язується, при умові сплати у повному обсязі Покупцем ціни земельної ділянки, передати у власність Покупця, а Покупець зобов`язується прийняти у власність земельну ділянку, місце розташування якої: Львівська область, місто Львів, вулиця Городницька, 43 (сорок три), площею 0,291 га з усіма обмеженнями, та сплатити за неї обумовлену Розділом 2 цього Договору грошову суму.

Листом Управління земельних ресурсів Департаменту містобудування Львівської міської ради від 27 липня 2023 року № 2403-вих-92925 повідомлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт» (ЄДРПОУ 35845364), у відповідності до умов договору купівлі-продажу земельної ділянки, посвідченого 26 липня 2023 року Приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Голубенко Н.І. за реєстровим № 534, здійснило у повному обсязі розрахунок за земельну ділянку площею 0,291 (нуль цілих двісті дев`яносто одна тисячна) га, місце розташування якої: Львівська область, місто Львів, вул. Городницька, 43 (сорок три), кадастровий номер 4610137500:03:005:0080.

Грошові кошти у розмірі 15 000 001 (п`ятнадцять мільйонів одна) гривня 00 (нуль) копійок у повному обсязі зараховані на розрахунковий рахунок бюджету Львівської міської територіальної громади № UA738999980314111941000013933 в Казначейство України (ел. адм. подат.), ЄДРПОУ 38008294, отримувач ГУК Львів/Львівськатг/33010100, призначення платежу - код класифікації доходів бюджету 33010100, кошти від продажу земельної ділянки місто Львів, вул. Городницька, 43.

На підставі вищенаведеного, колегія суддів дійшла висновку щодо відсутності підстав для закриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт», оскільки встановлено, що оскаржуваним рішенням Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року вирішувалися питання про права та інтереси вказаної особи.

Особою, яка не брала участь у справі Товариством з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт» подано додаткові пояснення у справі, в яких просить взяти до уваги доводи, викладені у вказаних письмових поясненнях, скасувати рішення Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Апеляційний розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України, яким передбачено, що суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

Відповідно до ч. 1 ст. 308 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ухвалою Львівської міської ради «Про визначення переліку земельних ділянок, призначених для продажу на конкурентних засадах (конкурси, аукціони)» від 19.04.2007 № 741 (т. 1, а.с. 72-74), керуючись зокрема статтею 136 Земельного кодексу України, визначено перелік земельних ділянок, зокрема, по вул. Городницькій, 43 (орієнтовна площа 0,4161 га).

Між Відповідачем та Позивачем укладено Угоду «Про умови участі в земельному аукціоні, що відбудеться 20 квітня 2010 року» від 14.04.2010 № 274 (т. 1, а.с. 75-77), згідно з якою Позивача зареєстровано як претендента на купівлю земельної ділянки за адерсою: м. Львів, вул. Городницька, 43.

20.04.2010 організатором аукціону Управлінням природних ресурсів та регулювання земельних відносин департаменту містобудування Львівської міської ради затверджено Протокол № 02 аукціону з продажу земельних ділянок у м. Львові від 20.04.2010 (т. 1, а.с. 80), відповідно до якого переможцем аукціону за лотом № 01 Земельна ділянка за адресою: м. Львів, вул. Городницька, 43, площа земельної ділянки 0,2910 га, визнано Іноземне підприємство «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» (код ЄДРПОУ 21651322).

В порядку статті 129 Земельного кодексу України 27.04.2010 Відповідач звернувся до Кабінету Міністрів України з відповідним клопотанням та пакетом документів щодо погодження продажу Іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 (т. 1, а.с. 83).

Листом Секретаріату Кабінету Міністрів України за вх. від 14.06.2010 № 1.3-367 (т. 1, а.с. 84) Виконавчому комітету Львівської міської ради повернуто лист від 27.04.2010 № 1 вих-22 у зв`язку з неврегульованістю законодавством питання продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення юридичним особам України, заснованих виключно іноземними фізичними чи юридичними особами.

Листом від 30.08.2010 № 1.3 вих-45 (вх.Секретаріату Кабінету Міністрів України від 28.09.2010 № 33984/2/1-10) (т. 1, а.с. 87-88) Відповідач звернувся до Прем`єр-міністра України про погодження продажу Іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» земельної ділянки на вул. Городницькій, 43.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 19.10.2010 № 33984/3-1-10, Державним комітетом України із земельних ресурсів Держкомзему опрацьовано лист Відповідача № 1.3 вих-45 та листом від 08.11.2010 № 20801/22/0-10 (т. 1, а.с. 89-90) повідомлено, що продаж вільної від забудови земельної ділянки іноземному підприємству можливий лише при наявності погодження такого продажу Кабінетом Міністрів України та продажу згідно з вимогами законодавства.

Листом від 25.10.2010 № 1-3вих-53 (т. 1, а.с. 91-92) Відповідачем подано звернення до віце-прем`єр міністра України - Міністра інфраструктури України щодо сприяння у погодженні Кабінетом Міністрів України земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 у м. Львові ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед».

19.08.2014 Відповідач звернувся до Прем`єр-міністра України з клопотанням № 1.3вих-56 (т. 1, а.с. 97) про погодження Кабінетом Міністрів України продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 у м. Львові ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед».

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 01.09.2014 № 32067/1/1-14, Мінагрополітики України розглянуло лист Відповідача № 1.3 вих-56 та листом від 03.10.2014 № 37-13-5-11/15184 (т. 1, а.с. 98) повідомлено, що згідно з частиною 2 статті 129 Земельного кодексу України продаж земельних ділянок, що перебувають у власності територіальних громад, іноземним державам та іноземним юридичним особам здійснюється відповідними радами за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Пунктом 2 параграфу 33 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 року № 950, розробниками проектів актів Кабінету Міністрів України є, зокрема, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації відповідно до своєї компетенції. Враховуючи викладене, Відповідача повідомлено, що у разі надходження проекту рішення Уряду з порушеного питання, Мінагрополітики долучиться до його опрацювання.

Листом від 13.11.2014 № 36/8-15426/0/1-14 (т. 1, а.с. 99) Відповідач звернувся до Т.в.о. Львівської обласної державної адміністрації з клопотанням про розроблення проекту рішення та скерування до Кабінету Міністрів України щодо погодження продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 у м. Львові ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед».

Листом «Про розгляд клопотання» від 02.12.2014 № 5/29-6789/0/2-14-18 (т. 1, а.с. 100) Львівською обласною державною адміністрацією повідомлено Відповідача про необхідність звернутися з відповідним листом безпосередньо до обласної державної адміністрації.

Листом від 24.04.2019 № 2403-вих-1738 (т. 1, а.с. 101) Управлінням земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради повідомлено Позивача про необхідність повідомлення щодо намірів укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 площею 0,2910 га відповідно до частини 2 статті 129 та частини 29 статті 137 Земельного кодексу України.

Листом від 25.07.2019 за № 2403-вих-3177 (т. 1, а.с. 102) Відповідач звернувся до Прем`єр-міністра України з клопотанням про погодження Кабінетом Міністрів України продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 у м. Львові ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед».

Зокрема, у вказаному листі повідомлено, що Відповідач звертався до Прем`єр-міністра України з клопотаннями про погодження Кабінетом Міністрів України продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 у м. Львові. ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» листом від 21.06.2019 № 1942/19 повідомила що не відмовляється від прийнятих на себе зобов`язань відповідно до Угоди від 14.04.2010 про умови участі в земельному аукціоні, який відбувся 20.04.2010 року, підтверджує свій намір придбати земельну ділянку та просить Відповідача сприяти отриманню відповідного погодження Кабінету Міністрів України.

Листом від 31.07.2019 № 15596/0/2-19 (т. 1, а.с. 103) Секретаріатом Кабінету Міністрів України відповідно до пункту 7 параграфу 12 Регламенту Кабінету Міністрів України направлено Львівській обласній державній адміністрації лист Львівського міського голови від 25.07.2019 року № 2403-вих-3177 для розгляду в установленому порядку.

Листом Львівської обласної державної адміністрації від 05.09.2019 № 5/33-691/0/2-19 (т. 1, а.с. 104-105) розглянуто лист Відповідача від 25.07.2019 за № 2403-вих-3177, скерований листом Секретаріату Кабінету Міністрів України від 31.07.2019 № 15596/0/2-19, та повідомлено, що за інформацією, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб та громадський формувань та громадських формувань, єдиним учасником Іноземного підприємства «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» є компанія «КК БЕВЕРІДЖИС ХОЛДІНГЗ ІІ Б.В.», Нідерланди, м. Амстердам, вул. Нарітавег, будинок 165, офіс № 1043 БВ.

Таким чином, у розумінні частини 2 статті 63, статті 117 Господарського кодексу України ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» є іноземним підприємством, в той час, як відповідно до частин 2, 3 статті 82 Земельного кодексу України набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення у випадках, визначеними частинами першою та другою цієї статті, та в порядку, встановленому цим Кодексом для іноземних юридичних осіб, можуть лише іноземні юридичні особи та спільні підприємства, засновані за участю іноземних осіб.

Враховуючи наведене, Відповідача проінформовано, що погодження продажу земельної ділянки іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» можливе за умови внесення змін до чинного законодавства України, оскільки на сьогодні таке законодавство є неврегульованим.

Ухвалою Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів», керуючись статтею 144 Конституції України, підпунктом 34 пункту 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування», статтями 12, 116, 127, 134, 135, 136, 137, 138 Земельного кодексу України, Закону України «Про оцінку землі», «Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», беручи до уваги відсутність погодження Кабінету Міністрів України продажу у власність земельної ділянки несільськогосподарського призначення на вул. Городницькій, 43 іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед», юридичній особі України, заснованій виключно іноземними юридичними особами, ухвалено:

1. Вважати земельні торги у формі аукціону від 20.04.2010 року з продажу у власність земельної ділянки площею 0, 2910 га на вул. Городницькій, 43 (протокол №2) Іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» такими, що не відбулися;

2. Повернути іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» гарантійний внесок на відповідний рахунок підприємства;

3. Надати управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0, 2910 га на вул. Городницькій, 43 для будівництва та обслуговування торгово-адміністративної будівлі з підземними паркінгами за рахунок земель житлової та громадської забудови;

4. Управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування забезпечити, зокрема: (пункт 4.2) організацію проведення земельних торгів з продажу права оренди земельної ділянки площею 0, 2910 га на вул. Городницькій, 43.

Ухвалою Львівської міської ради від 30.06.2022 № 2177 «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)», керуючись, зокрема, ухвалою Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів», ухвалено затвердити управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0, 2910 га (кадастровий номер 4610137500:03:005:0080) на вул. Городницькій, 43 для будівництва та обслуговування торгово-адміністративної будівлі з підземними паркінгами за рахунок земель житлової та громадської забудови.

Вважаючи вказані ухвали Відповідача від 20.05.2001 року № 802, від 30.06.2022 року № 2177 протиправними, а свої права порушеними, Позивач звернувся до адміністративного суду з даним адміністративним позовом.

Задовольняючи адміністративний позов суд першої інстанції виходив з того, що оскаржувана Позивачем ухвала Львівської міської ради № 802 датована 20.05.2021, оприлюднена на офіційному сайті Львівської міської ради 01.06.2021, в той час, як до адміністративного суду Позивач звернувся 30.12.2022.

В обґрунтування позовної заяви Позивачем зазначено, що про вказану ухвалу дізнався лише 26.08.2022 внаслідок ознайомлення із копіями документів, долучених в якості документації за лотом «Право оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення, площею 0,2910га, кадастровий номер: 4610137500:03:005:0080, що розташована за адресою: м. Львів, вул. Городницька, 43, категорія земель - землі житлової та громадської забудови, цільове призначення - для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов`язаною з отриманням прибутку» на інтернет-порталі «Прозорро. Продажі» за посиланням на аукціон https://prozorro.sale/auction/LRE001-UA-20220826-65857.

Судом першої інстанції перевірено вказане Позивачем посилання на інтернет-порталі «Прозорро. Продажі», та встановлено, що у документації до лоту 26.08.2022 опубліковано оскаржувані в цій справі ухвали Відповідача.

Крім того, у матеріалах справи відсутні докази та пояснення Відповідача, якими б спростовувалася повідомлена Позивачем дата та подія, внаслідок яких Позивачу стало відомо про існування оскаржуваних ухвал.

Враховуючи викладене, суд вважав, що сплив шестимісячного строку для звернення до адміністративного суду Позивача із позовом про оскарження, зокрема, ухвали від 20.05.2021 року № 802, згідно з частиною 1 статті 120 КАС України розпочався з 27.08.2022. Отже, Позивачем шестимісячний строк звернення до суду із цим позовом дотримано.

Щодо суті спірних правовідносин суд першої інстанції дійшов висновку про протиправність ухвали Відповідача від 20.05.2021 № 802, задоволення позову в цій частині та скасування цієї ухвали, оскільки Позивачем доведено належними та допустимими доказами чинність Угоди та відсутність правових підстав для визнання Відповідачем торгів такими, що не відбулися.

Судом першої інстанції зауважено, що оскільки ухвала Відповідача від 30.06.2022 № 2177 прийнята на затвердження технічної документації, дозвіл на розробку якої надано пунктом 3 ухвали від 20.05.2021 № 802, таке рішення також підлягає скасуванню з огляду на похідний характер цієї позовної вимоги від первісно задоволеної.

Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції, з огляду на наступне.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Щодо звернення до адміністративного суду в межах встановленого КАС України строку з даним адміністративним позовом в частині визнання протиправною та скасування ухвали Львівської міської ради «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів» від 20.05.2021 № 802, колегією суддів становлено наступне.

Відповідно до частини першої статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Статтею 5 КАС України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси. Суб`єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Отже, право звернення до суду є невід`ємним особистим правом особи, чи правом суб`єкта владних повноважень, яке реалізовується в порядку, встановленому КАС України. Способом реалізації цього права є звернення зацікавленої особи до суду з позовом.

У свою чергу, звернення до суду з позовом є підставою для виникнення процесуальних відносин, пов`язаних з вирішенням спору по суті. Звернення до суду і судове провадження повинно здійснюватися у відповідності до вимог чинного законодавства, зокрема, процесуальних норм щодо порядку провадження в адміністративних справах.

Разом з тим, законодавець встановлює певні обмеження такого права, зокрема, шляхом встановлення строку звернення до адміністративного суду, процесуальної форми та порядку звернення.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно з ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Встановлення процесуальних строків законом та судом передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених КАС певних процесуальних дій.

Законодавче закріплення строків звернення з адміністративним позовом до суду є гарантією стабільності публічно правових відносин, призначенням якої є забезпечення своєчасної реалізації права на звернення до суду, забезпечення стабільної діяльності суб`єктів владних повноважень при здійсненні управлінських функцій, дисциплінування учасників адміністративного судочинства.

Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого публічно-правові відносини можуть вважатися спірними.

Як зазначено Верховним Судом у постанові від 20 квітня 2023 року у справі № 140/16207/21, при вирішенні питання про поновлення строку, в межах кожної конкретної справи, суд надає оцінку обставинам, які слугували перешкодою для своєчасного звернення до суду, у взаємозв`язку із: тривалістю строку, який пропущено; поведінкою сторони протягом цього строку; діями, які він вчиняв, і чи пов`язані вони з готуванням до звернення до суду та оцінювати їх в сукупності.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що Відповідачем прийнято ухвалу № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів» 20 травня 2021 року.

Як вбачається з офіційного сайта Львівської міської ради, оскаржувана ухвала Відповідача від 20 травня 2021 року № 802 була оприлюднена 01 червня 2021 року.

Таким чином, строк звернення до суду для Позивача з даним адміністративним позовом тривав 6 місяців, тобто по 01 грудня 2021 року включно.

Іноземне підприємство «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» звернулося до Київського окружного адміністративного суду з відповідним позовом лише 30.11.2022 (т. 1, а.с. 30 зв.), тобто з пропуском строку звернення до суду, встановленого КАС України.

Іноземне підприємство «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» в позовній заяві зазначило, що про вказану ухвалу дізналося лише 26.08.2022 внаслідок ознайомлення із копіями документів, долучених в якості документації за лотом «Право оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення, площею 0,2910га, кадастровий номер: 4610137500:03:005:0080, що розташована за адресою: м. Львів, вул. Городницька, 43, категорія земель - землі житлової та громадської забудови, цільове призначення - для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов`язаною з отриманням прибутку» на інтернет-порталі «Прозорро. Продажі» за посиланням на аукціон https://prozorro.sale/auction/LRE001-UA-20220826-65857.

Проте, колегія суддів звертає увагу, що в матеріалах даної адміністративної справи наявний лист Управління земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради від 11 січня 2022 року № 2403-вих-1978 (т. 2, а.с. 40), відповідно до якого Управління земельних ресурсів, як уповноважений орган міської ради, повідомило Позивача, що здійснює підготовку до продажу на земельних торгах у формі електронного аукціону земельну ділянку на вул. Городницькій, 43, що межує із землекористувачем «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» на вул. Городницькій.

З метою подальшої підготовки до продажу даної земельної ділянки, скеровано Позивачу акти обстеження та показу меж земельної ділянки для погодження межі земельної ділянки площею 0,2910 га, яка межує із земельною ділянкою «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед».

Також, вказаним листом повідомлено Позивача, що додаткову інформацію він може отримати, звернувшись до спеціаліста відділу ринку землі управління земельних ресурсів за номером телефону 2975-704.

Відповідно до списку відправлених листів Управління земельних ресурсів (т. 2, а.с. 41), від 11 січня 2022 року № 2403-вих-1978 направлено Позивачу 12 січня 2022 року.

Крім того, згідно листа Узгоджувальної комісії для вирішення земельних спорів Львівської міської ради від 18 лютого 2022 року № 2403-вих-16428 (т. 2, а.с. 42), на звернення Позивача від 08.02.2022 № 2-2068-2901 щодо погодження меж земельної ділянки на вул. Городницькій,43 у м. Львові роз`яснено, що Львівською міською радою прийнято ухвалу від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів».

Відповідно до п. 1 цієї ухвали земельні торги у формі аукціону від 20.04.2010 з продажу у власність земельної ділянки площею 0,2910 га на вул. Городницькій, 43 у м. Львові Іноземному підприємству «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» визнано такими, що не відбулися.

На виконання п. 4.1 цієї ухвали Управлінням земельних ресурсів розробляється у встановленому порядку технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з метою продажу на земельних торгах.

Оскільки земельна ділянка на вул. Городницькій, 43 у м. Львові межує із земельною ділянкою площею 2,1849 га (кадастровий номер 4610137500:03:005:0019), що знаходиться у користуванні ІП «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» на умовах оренди, узгоджувальною комісією для вирішення земельних спорів погоджено межу між земельними ділянками згідно договору оренди землі.

Вказаним листом повідомлено Позивача, що додаткову інформацію він може отримати, звернувшись до секретаря узгоджувальної комісії для вирішення земельних спорів ОСОБА_1 за номером телефону НОМЕР_1 .

Колегія суддів також звертає увагу, що самим Позивачем до позовної заяви було додано лист Управління земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради від 05 квітня 2022 року № 2403-вих-24701 (т. 1, а.с. 27-28).

Відповідно до вказаного листа Управління земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради розглянуло звернення Позивача від 01.02.2022 (вх. Від 08.02.2022 № 2-2066-2403) щодо повторного продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43, площею 0,2910 га.

На підставі вищенаведеного, враховуючи направлення Позивачу листів від 11 січня 2022 року № 2403-вих-1978, від 18 лютого 2022 року № 2403-вих-16428, оприлюднення 01 червня 2021 року на офіційному сайті Львівської міської ради оскаржуваної ухвали Відповідача від 20 травня 2021 року № 802 (тобто можливості ознайомитися зі змістом самої ухвали після отримання вищезазначених листів), звернення Позивача 01.02.2022 (вх. від 08.02.2022 № 2-2066-2403) до Управління земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради щодо повторного продажу земельної ділянки на вул. Городницькій, 43, площею 0,2910 га, колегія суддів дійшла висновку, що Позивач повинен був дізнатися про оскаржувану ухвалу та порушення своїх прав ще в лютому 2022 року, у зв`язку з чим міг звернутися до адміністративного суду з адміністративним позовом не пізніше 18 серпня 2022 року.

Як вже було зазначено раніше, Іноземне підприємство «Кока-Кола Беверіджис Україна Лімітед» звернулося до Київського окружного адміністративного суду з даним адміністративним позовом 30.11.2022 (т. 1, а.с. 30 зв.), тобто з пропуском строку звернення до суду, встановленого КАС України.

Згідно частиною 3 статті 123 КАС України якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Відповідно до п. 8 частини першої статті 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду з підстав, визначених частинами третьою та четвертою статті 123 цього Кодексу.

З огляду на викладене, оскільки Позивачем пропущено строк звернення до суду з даним адміністративним позовом в частині визнання протиправною та скасування ухвали Львівської міської ради «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів» від 20.05.2021 № 802, а наведені ним причини пропуску цього строку не дають підстав для визнання їх поважними та, відповідно, поновлення строку звернення до суду, колегія суддів дійшла висновку про залишення адміністративного позову у вказаній частині без розгляду на підставі частини 3 статті 123 КАС України, та про наявність правових підстав для застосування до спірних правовідносин наслідків, встановлених пунктом 8 частини 1 статті 240 КАС України.

Щодо адміністративного позову в частині визнання протиправною та скасування ухвали Львівської міської ради «Про затвердження управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону)» від 30.06.2022 № 2177, колегією суддів встановлено наступне.

Вищевказаною ухвалою Відповідача постановлено затвердити Управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2910 га (кадастровий номер 4610137500:03:005:0080) на вул. Городницькій, 43 для будівництва та обслуговування торгово-адміністративної будівлі з підземними паркінгами за рахунок земель житлової та громадської забудови.

Включити земельну ділянку площею 0,2910 га (кадастровий номер 4610137500.03:005.00301 на вул. Городницькій, 43 у перелік земельних ділянок, які призначені для продажу у власність або права оренди на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону).

Позовні вимоги у вказаній частині обґрунтовані Позивачем тим, що ухвалою Відповідача від 30.06.2022 № 2177 вирішено питання затвердження Управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Городницькій, 43 для продажу на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону), право придбання якої належить Позивачу.

Колегія суддів звертає увагу, що вищевказану ухвалу від 30.06.2022 № 2177 Відповідачем прийнято, керуючись, зокрема, ухвалою Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів».

З урахуванням наведеного, оскільки ухвала Львівської міської ради від 20.05.2021 № 802 в судовому порядку не скасована, а ухвала від 30.06.2022 № 2177 прийнята на затвердження технічної документації, дозвіл на розробку якої надано пунктом 3 ухвали від 20.05.2021 № 802, така ухвала не підлягає скасуванню з огляду на похідний характер цієї позовної вимоги від первісної.

Суд першої інстанції на вищенаведене уваги не звернув та дійшов помилкового висновку про задоволення адміністративного позову повністю.

Згідно пункту 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення.

Згідно з положеннями статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове судове рішення у відповідній частині або змінити судове рішення.

Приписи п. п. 1, 4 ч. 1 ст. 317 КАС України визначають, що підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є: неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи; неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

Згідно з частиною 1 статті 319 КАС України судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню повністю або частково в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається у відповідній частині з підстав, встановлених відповідно статтями 238, 240 цього Кодексу.

Розглянувши доводи Львівської міської ради, особи, яка не брала участь у справі Товариства з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт», викладені в апеляційних скаргах, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства України, колегія суддів вважає, що судове рішення постановлено при неповному з`ясуванні обставин справи та з помилковим застосуванням норм матеріального та процесуального права, а тому апеляційні скарги підлягаю задоволенню частково, рішення суду першої інстанції скасуванню, а адміністративний позов в частині залишенню без розгляду, в іншій частині адміністративного позову - слід відмовити.

Керуючись статтями 241, 242, 243, 308, 311, 315, 317, 319, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційні скарги Львівської міської ради, особи, яка не брала участь у справі Товариства з обмеженою відповідальністю «Захід Інвест Контакт» - задовольнити частково.

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2023 року скасувати в частині визнання протиправною та скасування ухвали Львівської міської ради від 20 травня 2021 року № 802 «Про визнання земельних торгів у формі аукціону з продажу у власність земельної ділянки на вул. Городницькій, 43 такими, що не відбулися, та проведення земельних торгів», та прийняти в цій частині нове судове рішення, яким адміністративний позов в зазначеній частині - залишити без розгляду.

В іншій частині адміністративного позову - відмовити.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та не підлягає касаційному оскарженню, відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 328 КАС України.

Головуючий суддя В.П. Мельничук

Судді: Л.О. Костюк

О.М. Оксененко

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117118012
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/12074/22

Постанова від 20.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Рішення від 20.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 07.02.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 05.01.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

Ухвала від 05.01.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні