Рішення
від 15.02.2024 по справі 722/128/24
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/128/24

Номер провадження 2/722/134/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2024 року Сокирянський районний суд Чернівецької області

в складі:

головуючого судді Унгуряна С.В.

секретаря судового засідання Ткач Н.П.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вечірньої (змінної) школи заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області та Відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання частково незаконними та скасування наказів про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов?язків у зв?язку із призовом та прийняттям на військову службу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Букатко Н.Б., діючи в інтересах позивача ОСОБА_1 ,звернулая всуд зпозовом до Вечірньої (змінної) школи заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області та Відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання частково незаконними та скасування наказів про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов?язків у зв?язку із призовом та прийняттям на військову службу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно рішення V сесії Сокирянської міської ради VIII скликання від 25.03.2021 року № 59/05-21 ОСОБА_1 призначений на посаду директора вечірньої (змінної) школи-закладу загальної середньої освіти I- III ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія № 67» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області шляхом укладення контракту на 2 роки за результатами конкурсу.

Згідно розпорядження Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області № 54-к від 23.03.2023 року продовжено строк дії контракту тимчасово, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Також, позивач виконував посадові обов`язки вчителя англійської мови, факультативних курсів вечірньої (змінної) школи-закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія № 67» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області та являється педагогічним працівником.

У відповідності до розпорядження міського голови Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області № 33-К від 28.02.2022 року увільнено ОСОБА_1 , директора вечірньої (змінної) школи-закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія № 67» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області, від виконання обов`язків на посаді з 27.02.2022 року, у зв`язку з призовом на військову службу під час мобілізації в особливий період зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження військової служби.

Згідно наказу т.в.о. директора вечірньої (змінної) школи-закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія № 67» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області № 02-01/20-к від 28.02.2022 року увільнено ОСОБА_1 від роботи (звільнення від виконання посадових обов`язків вчителя англійської мови у зв`язку з призовом на військову службу із збереженням робочого місця та виплати середньої заробітної плати.

Згідно з довідкою військової частини НОМЕР_1 від 25.09.2021 року № 1508/774 солдат - ОСОБА_1 перебуває на військовій службі за мобілізацією у військовій частині НОМЕР_1 з 04.03.2022 року по даний час і приймає участь у заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією російської федерації.

Відповідно до розпорядження міського голови Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу » від 19.07.2022 року № 80-к у зв`язку із змінами до частини третьої статті 119 КЗпП України Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року, №2352-ІХ, ОСОБА_1 , директору вечірньої (змінної) школи-закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів при державній установі «Сокиринська виправна колонія № 67» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області, з 19.07.2022 року припинено нарахування середнього заробітку.

На підставі розпорядження міського голови Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу»» від 19.07.2022 року № 80-к, наказом начальника відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області № 72-к від 19.07.2022 року, з 19.07.2022 року ОСОБА_1 припинено нарахування та виплату середнього заробітку як увільненому працівнику від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу.

Згідно наказу т.в.о. директора вечірньої (змінної) школи-закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів при державній установі «Сокиринська виправна колонія № 67» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області від 19.07.2022 року № 02-01/27-к «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу» ОСОБА_1 , вчителю англійської мови, факультативних курсів, з 19.07.2022 року припинено нарахування середнього заробітку.

Про те, що заробітна плата за місцем роботи позивачу не нараховується він дізнався, коли на його картковий рахунок із заробітної плати з серпня місяця 2022 року перестали надходити кошти. Копії наказів про припинення виплат він не отримував і їх зміст йому невідомий. Після чого позивач звертався за роз`ясненням до відповідачів щодо правомірності припинення нарахування йому середнього заробітку, але позитивної відповіді не отримав.

Підтвердженням того, що позивачу дійсно не виплачується заробітна плата є довідка №27 про заробітну плату та інші доходи за період з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 рік та довідка №28 про заробітну плату та інші доходи за період з 1 січня 2023 року по 30 вересня 2023 рік.

Позивач вважає, що зупинення нарахування йому середнього заробітку за місцем роботи є незаконним та таким, що суперечить положенням ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту», а засоби позасудового врегулювання позитивних результатів не надали, що й стало підставою звернення до суду з даним позовом.

Просила ухвалити рішення, яким визнати:

1. незаконним та скасувати п. 1.2 ч. 1 наказу № 72-к від 19.07.2022 року відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області про зупинення нарахування середнього заробітку увільненому працівнику від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу, яким мобілізованому ОСОБА_1 , директору вечірньої (змінної) школи-загальноосвітнього навчального закладу ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області з 19.07.2022 року припинено нарахування та виплату середнього заробітку на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-ІХ;

- незаконним та скасувати п. 1.4 ч. 1 наказу № 02-01/27-к від 19.07.2022 року вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області про зупинення нарахування середнього заробітку увільненому працівнику від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу, яким мобілізованому ОСОБА_1 , вчителю англійської мови, факультативних курсів з 19.07.2022 року припинено нарахування та виплату середнього заробітку на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-ІХ.

2. Зобов`язати відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області поновити ОСОБА_1 , директору вечірньої (змінної) школи-загальноосвітнього навчального закладу ІІ- ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області, збереження середнього заробітку на період мобілізації на час воєнного стану, провівши нарахування середнього заробітку з 19.07.2022 року та виплатити йому середній заробіток з 19 липня 2022 року.

3. Зобов`язати вечірню (змінну) школу - заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області поновити ОСОБА_1 , вчителю англійської мови, факультативних курсів, збереження середнього заробітку на період мобілізації на час воєнного стану, провівши нарахування середнього заробітку з 19.07.2022 року та виплатити йому середній заробіток з 19.07.2022 року.

Ухвалою Сокирянського районного суду від 18.01.2024 року відкрито провадження у справі, справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін та відповідачам встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву та пояснень.

07.02.2024року досуду відначальника Відділуосвіти Сокирянськоїміської радиДністровського районуЧернівецької областіГалини Рябконадійшов відзивна позовнузаяву.Даний відзивобґрунтовує тим,що узв`язку з військовою агресією російської федерації проти України було введено воєнний стан на всій території України Указом Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Законом України від 01.02.2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», який набрав чинності з 19.07.2022 року, внесено зміни та у частині третій статті 119 КЗпП слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада».

Враховуючи, що прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» не визначено особливостей застосування норми частини 3 статті 119 КЗпП, то з дня набрання чинності Закону за мобілізованими працівниками зберігатиметься лише робоче місце і посада. Оскільки закон не має зворотної дії в часі, обов`язок роботодавця щодо збереження за такими категоріями працівників середнього заробітку зберігається включно до дня, що передує дню набранням чинності цим Законом.

З огляду на це, прийняті розпорядження міського голови Сокирянської міської ради від 19.07.2022 року № 80-р «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу», наказ відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області від 19.07.2022 № 72-к «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу», наказ Вечірньої (змінної)Т школи загальноосвітнього навчального закладу ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області від 19.07.2022 № 02-01/27-к «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу», якими зупинено з 19.07.2022 року нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу, в тому числі й ОСОБА_1 , директору Вечірньої (змінної)Т школи загальноосвітнього навчального закладу ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області.

Відповідно до статті 19 Конституції України та статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.

З цих підстав, просить у задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 , поданої від його імені адвокатом Букатко Н.Б., до Вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області, Відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання незаконним та скасування наказів про зупинення нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику, поновлення нарахування та стягнення середнього заробітку - відмовити.

Відповідачем Вечірньою(змінною)школою заклад загальноїсередньої освітиІІ-ІІІступенів придержавній установі«Сокирянська виправнаколонія (№67)»Сокирянської міськоїради Дністровськогорайону Чернівецькоїобласті відзиву на позов у встановлений судом строк не подано.

Суд дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до такого висновку.

Так,згідно записуза №31в трудовійкнижці серії НОМЕР_2 від 01.07.1993року,позивач ОСОБА_1 на підставірішення 5сесії міськоїради VІІІскликання від25.03.2021року за№ 59/05-21призначений напосаду директора вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області шляхом укладення контракту строком на 2 роки за результатами конкурсу.

При цьому,між Сокирянськоюміською радою,в особіміського головиКозака В.В.та ОСОБА_1 25.03.2021року укладеноконтракт №14-21з директором вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області строком дії з 25.03.2021 року по 24.03.2023 року.

Згідно п.1 розпорядження міського голови Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області №33-к від 28.02.2022 року «Про увільнення від виконання обов`язків у зв`язку із призовом на військову службу під час мобілізації ОСОБА_2 та ОСОБА_3 », відповідно до Указу Президента від 24.02.2022 №69/2022 «Про загальну мобілізацію», ч.3 ст.119 КЗпП України, ОСОБА_1 , директора вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області увільнено від виконання обов`язків на посаді з 27.02.2022 року у зв`язку з призовом на військову службу під час мобілізації в особливий період зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження військової служби. Підстава: повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_1 від 27.02.2022.

Крім того,згідно наказувечірньої (змінної)школи -закладу загальноїсередньої освітиІІ-ІІІступенів придержавній установі«Сокирянська виправнаколонія (№67)Сокирянської міськоїради Дністровськогорайону Чернівецькоїобласті №02-01/20-квід 28.02.2022року «Проувільнення відроботи (звільненнявід виконанняпосадових обов`язківвчителя англійськоїмови) ОСОБА_1 »відповідно дост.ст.21,39ч.2Закону України«Про військовийобов`язок івійськову службу», ст.119 КЗпП України, повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_2 від 27.02.2022 у зв`язку з призовом на військову службу ЗС України, ОСОБА_1 з 28.02.2022 року було увільнено від виконання функціональних обов`язків вчителя англійської мови у зв`язку з призовом на військову службу із збереженням робочого місця та виплати середньої заробітної плати.

Відповідно до п.п.1.4 п.1 розпорядження міського голови Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області №80-к від 19.07.2022 року «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу» та п.п.1.2 п.1 наказу відділу Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу» №72-к від 19.07.2022 року, директору вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області, ОСОБА_1 з 19.07.2022 року зупинено нарахування середнього заробітку відповідно до ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 №2352-ІХ.

Крім цього, згідно наказу т.в.о. директора вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу» від 19.07.2022 року за №02-01/27-к (п.п.1.4 п.1), відповідно до вищевказаного Закону та ч.3 ст.119 КЗпП України, з 19.07.2022 року ОСОБА_1 також зупинено нарахування середнього заробітку як вчителю англійської мови, факультативних курсів.

Отже, підставою видачі розпорядження міського голови Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області №80-к від 19.07.2022 року, наказу відділу Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов`язків у зв`язку із призовом та прийняттям на військову службу» №72-к від 19.07.2022 року та наказу т.в.о. директора вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області №02-01/27-к від 19.07.2022 року стало прийняття Закону України від 01.07.2022 №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин».

Згідно довідкит.в.о.командира військовоїчастини НОМЕР_1 №1508від 25.09.2023року,старший солдат ОСОБА_1 дійсно перебуває на військовій службі за мобілізацією у військовій частині НОМЕР_1 з 04.03.2022 по даний час і приймає участь в заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією російської федерації.

Згідно довідки №27 про заробітну плату та інші доходи за період з 01.01.2022 року по 31.12.2022 року та довідки №28 про заробітну плату та інші доходи за період з 01.01.2023 року по 30.09.2023 року, виданих відділом освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області, вбачається, що ОСОБА_1 як вчителю вечірньої школи ВК №67 з серпня 2022 року припинено нарахування заробітної плати.

Відповідно до інформації наданої 25.12.2023 року в.о.директором вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області Боднарем В. за №9, ОСОБА_1 крім виконання функціональних обов`язків директора вечірньої (змінної) школи - закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№ 67) Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області також виконував обов`язки вчителя англійської мови та факультативних занять.

Указом Президента України № 64/2022 24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України на всій території України введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який діє й на даний час, оскільки воєнний стан неодноразово продовжувався. Отже, починаючи з 24.02.2022 року в Україні діє режим особливого періоду, визначений ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до ст. 4 КЗпП України законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Згідно з ч. 1 ст. 9 ЦК України положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

У ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» передбачено, що громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України «Про освіту», частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України «Про фахову передвищу освіту», частиною другою статті 46 Закону України «Про вищу освіту».

Так, ч. 3 ст. 119 КЗпП України, в редакції чинній на момент мобілізації позивача, було передбачено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Також ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту», в редакції чинній на момент мобілізації позивача, передбачено, що у разі захворювання педагогічного чи науково-педагогічного працівника, яке тимчасово унеможливлює виконання ним посадових обов`язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником зберігається попередній середній заробіток.

Надалі, у зв`язку із набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року, з 19 липня 2022 року в частині третій статті 119 слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада».

Проте, зміни у ст. 57 Закону України «Про освіту» внесено лише Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 року, який набрав чинності 24.12.2023 року. Внаслідок внесених змін із частини другої статті 57 Закону України «Про освіту» виключено слова «чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

Таким чином, загальними нормами КЗПП України збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період було передбачено лише до 18 липня 2022 року.

Натомість, спеціальними нормами Закону України «Про освіту» збереження середнього заробітку за педагогічним чи науково-педагогічним працівником, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період було передбачено до 23 грудня 2023 року.

Згідно з ч. 4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд повинен враховувати висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Так, у постанові Верховного Суд від 16.10.2023 року по справі №718/209/23 зазначено, що спеціальна норма (частина друга статті 57 Закону України «Про освіту») має перевагу над загальною (частина третя статті 119 КЗпП) нормою (lex specialis derogat generali). Прийнята пізніше в часі загальна норма (частина третя статті 119 КЗпП) не скасовує спеціальної норми (lex posterior generalis non derogat priori speciali). Тому за педагогічними працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігається попередній середній заробіток.

Враховуючи, що ОСОБА_1 є педагогічним працівником, який був призваний на військову службу під час мобілізації, на особливий період, з 28.02.2022 року і перебуває на ній по даний час, то на нього поширюються не лише гарантії прав працівників, передбачені загальними нормами трудового законодавства (КЗпП України), але й гарантії, передбачені спеціальними нормами (Закон України «Про освіту»), а тому позивач мав право на отримання середнього заробітку до 23 грудня 2023 року.

Вказане також узгоджується із роз`ясненнями МОН України, викладеними у листі від 28.12.2023р. № 1/20501-23 «Про зміни у законодавстві щодо збереження середнього заробітку педагогічним, науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу».

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 233, ст. 234 КЗпП України працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, - у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (стаття 116). У разі пропуску з поважних причин строків, установлених статтею 233 цього Кодексу, суд може поновити ці строки, якщо з дня отримання копії наказу (розпорядження) про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні (стаття 116), минуло не більше одного року.

У абзаці 1 пункту 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.1992 року «Про практику розгляду судами трудових спорів» роз`яснено, що встановлені статтями 228, 223 КЗпП строки звернення до суду застосовуються незалежно від заяви сторін. У кожному випадку суд зобов`язаний перевірити і обговорити причини пропуску цих строків, а також навести у рішенні мотиви, чому він поновлює або вважає неможливим поновити порушений строк.

Зважаючи на введений у країні воєнний стан, враховуючи, що позивача призвали на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, з 28.02.2022 року і останній по даний час перебуває на військовій службі у складі Збройних Сил України, суд бере до уваги те, що копії оскаржуваних наказів він не отримував, внаслідок чого йому не були відомі підстави та мотиви припинення виплати середнього заробітку, поки копії таких наказів не отримав його представник напередодні звернення до суду (відповідь за підписом секретаря Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області Степанятової Л.І. №02-16/2560 від 25.10.2023 року), а тому вважає, що строк на оскарження наказів №02-01/27-к від 19.07.2022 року та №72-к від 19.07.2022 року в частині зупинення нарахування середнього заробітку ОСОБА_1 не пропущено.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 12, ч. 1 ст. 13, ч.ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За таким обставин, суд приходить до висновку, що оскаржувані накази №02-01/27-к від 19.07.2022 року та №72-к від 19.07.2022 в частині припинення нарахування та виплати середнього заробітку ОСОБА_1 з 19.07.2022 року є незаконними та підлягають скасуванню.

У зв`язку із визнанням незаконними та скасування оспорюваних п.п.1.2. п.1 та п.п.1.4. п.1 вищевказаних наказів, відповідно підлягають також до часткового задоволення позовні вимоги ОСОБА_1 про зобов`язання відповідачів здійснити нарахування і виплату йому середнього заробітку за період з 19.07.2022 року по 23.12.2023 року.

Оскільки позивача було звільнено від сплати судового збору за подання позовної заяви, судовий збір в сумі 1211,20 грн. слід стягнути з відповідачів в рівних частках на користь держави.

На підставі ст.ст. 4, 119, 233, 234 КЗпП України, ст. 57 Закону України «Про освіту», ст. 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та керуючись ст.ст. 2-4, 17-19, 81, 82, 89, 95, 133, 141, 258-259, 265, 268, 272, 274, 279, 352, 354-355, п. 15.5. Перехідних положень ЦПК України, ст. 5 Закону України «Про судовий збір», суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Вечірньої (змінної) школи заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області та Відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати п.п.1.2. п.1 наказу Відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області від 19.07.2022 року №72-к «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов?язків у зв?язку із призовом та прийняттям на військову службу», яким зупинено з 19.07.2022 року нарахування середнього заробітку ОСОБА_1 , директору вечірньої (змінної) школи загальноосвітнього навчального закладу ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради.

Визнати незаконним та скасувати п.п.1.4. п.1 наказу Вечірньої (змінної) школи заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області від 19.07.2022 року №02-01/27-к «Про зупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов?язків у зв?язку із призовом та прийняттям на військову службу», яким зупинено з 19.07.2022 року нарахування середнього заробітку ОСОБА_1 , вчителю англійської мови, факультативних курсів.

Зобов`язати Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області (м.Сокиряни, вул.Покровська,27 Дністровського району Чернівецької області, код ЄДРПОУ 43932985) здійснити нарахування і виплату середнього заробітку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), директору вечірньої (змінної) школи загальноосвітнього навчального закладу ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації, з 19.07.2022 року.

Зобов`язати Вечірню (змінну) школу заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області (м.Сокиряни, пров.Покровський,8 Дністровського району Чернівецької області, код ЄДРПОУ 31769264) здійснити нарахування і виплату середнього заробітку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), вчителю англійської мови, факультативних курсів, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації, з 19.07.2022 року.

Стягнути з Відділу освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області (м.Сокиряни, вул.Покровська,27 Дністровського району Чернівецької області, код ЄДРПОУ 43932985) на користь держави (отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106, МФО - 899998) судовий збір в розмірі 605 (шістсот п`ять) грн. 60 коп.

Стягнути з Вечірньої (змінної) школи заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів при державній установі «Сокирянська виправна колонія (№67)» Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області (м.Сокиряни, пров.Покровський,8 Дністровського району Чернівецької області, код ЄДРПОУ 31769264) на користь держави (отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106, МФО - 899998) судовий збір в розмірі 605 (шістсот п`ять) грн. 60 коп.

Суддя С.В.Унгурян

Повне судове рішення складено 20.02.2024 року

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117121096
СудочинствоЦивільне
Сутьзупинення нарахування середнього заробітку увільненим працівникам від виконання обов?язків у зв?язку із призовом та прийняттям на військову службу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток

Судовий реєстр по справі —722/128/24

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні