Ухвала
від 16.02.2024 по справі 234/215/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 234/215/22

Провадження № 2/202/1265/2024

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2024 року м. Дніпро

у складі: головуючого судді - Слюсар Л.П.,

за участю секретаря - Пеки Д.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Миколаївська спеціалізована загальноосвітня школа інтернат №7 Донецької обласної ради, Служба у справах дітей Краматорської міської ради, про усунення перешкод у користуванні житлом шляхом позбавлення права користування житловим приміщенням, -

ВСТАНОВИВ:

12 січня 2022 року до Краматорського міського суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Миколаївська спеціалізована загальноосвітня школа інтернат №7 Донецької обласної ради, Служба у справах дітей Краматорської міської ради, про усунення перешкод у користуванні житлом шляхом позбавлення права користування житловим приміщенням.

Ухвалою судді Краматорського міського суду Донецької області від 16 лютого 2022 року відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

В зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX зі змінами, з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України"Просудоустрій істатус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, розпорядженням голови Верховного Суду від 15.03.2022 року за № 8/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Краматорський міський суд Донецької області)» було змінено територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 25 липня 2023 року № 747/0/15-23 «Про зміну територіальної підсудності судових справ Краматорського міського суду Донецької області» змінено з 07 серпня 2023 року територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області шляхом її передачі до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Водночас згідно з цим рішенням Вищої ради правосуддя Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська належить продовжити розгляд справ, які надійшли до 06 серпня 2023 року включно на розгляд цього суду у порядку, визначеному частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», та відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 15 березня 2022 року № 8/0/9-22.

Отже, судові справи, які станом на день видання Верховним Судом розпорядження від 15.03.2022 року за № 8/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Краматорський міський суд Донецької області)» перебували в провадженні Краматорського міського суду Донецької області, підсудні Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська, що узгоджується з позицією Ради суддів України, викладеною у рішенні від 17.08.2023 року.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25 жовтня 2023 року, головуючим суддею у розгляді вказаної заяви визначено суддю Слюсар Л.П, ухвалою якої від 30 жовтня 2023 року прийнято до провадження та розгляду цивільну справу та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

17.11.2023 року до суду від Служби у справах дітей Краматорської міської ради надійшло пояснення у справі, відповідно до якого вказали наступне, що 11.01.2022 до Служби у справах дітей Краматорської міської ради надійшла заява від ОСОБА_2 про надання йому дозволу на зняття з реєстрації місця проживання з адреси: АДРЕСА_1 , з подальшою реєстрацією місця проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішенням виконкому Краматорської міської ради від 02.02.2022 № 142 «Про надання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дозволу на зняття з реєстрації місця проживання з адреси: АДРЕСА_1 », ОСОБА_3 було надано зазначений дозвіл. Але через початок воєнних дій знятись з реєстрації місця проживання ОСОБА_4 не встиг. Наразі їм стало відомо, що позивач, ОСОБА_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідач в судове засідання не з`явився. Про час і місце слухання справи повідомлявся належним чином. Про причини неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи Служби у справахдітей Краматорськоїміської радив судове засідання не з`явився. Відповідно до заяви, яка надійшла до суду просили суд розглядати справу без участі їх представника.

Представник третьої особи Миколаївської спеціалізованоїзагальноосвітньої школиінтернат №7Донецької обласноїрадив судове засідання не з`явилися. Про час і місце слухання справи повідомлялися належним чином. Про причини неявки суд не повідомили.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, доходить наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданого Краматорським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що 03 березня 2022 року зроблено відповідний актовий запис №699.

Відповідно до ст.46 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Згідно до ч.4 ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Відповідно до ч.1 ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно зіст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.ст.1218,1219 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкоємцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75563398 від 25.01.2024 року після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , заведено спадкову 31.08.2022 року номер у спадковому реєстрі 69633392, до даного часу спадкоємці не звернулися до суду з заявою про заміну сторони по справі.

Згідно з п.7 ч.1 ст.255 ЦПК України суд закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.255 ЦПК України суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору .

Виходячи із вищевикладеного та оскільки спадкоємці не звернулися до суду з заявою про заміну сторони по справі, а рішенням виконкому Краматорської міської ради ОСОБА_3 надано дозвіл на зняття з реєстрації, тому суд доходить висновку про закриття провадження у справі.

Керуючись: ст.ст. 255, 261 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Провадження по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , фактична адреса проживання: АДРЕСА_4 ), треті особи: Миколаївська спеціалізована загальноосвітня школа інтернат №7 Донецької обласної ради (84180, Донецька область, м. Миколаївка, вул. Синецького, буд.15), Служба у справах дітей Краматорської міської ради (84333, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Дружби,9А), про усунення перешкод у користуванні житлом шляхом позбавлення права користування житловим приміщенням - закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції, шляхом подачі у 15-ти денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів від дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358ЦПК України.

Суддя Л.П. Слюсар

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117121590
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —234/215/22

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Юр'єва К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні