Рішення
від 21.02.2024 по справі 508/802/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Одеської області

Справа № 508/802/23

Номер проведження 2/508/18/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2024 року Миколаївський районний суд

Одеської області

В складі головуючого судді Горобця В.Л.

Секретаря Товт Т.В.

Розглянувши у судовому засіданні в смт. Миколаївка цивільну справу у загальному прозовному провадженні за позовом ОСОБА_1 представника позивача ОСОБА_2 до Андрієво Іванівської сільської ради, Березівського району, Одеської області про визнання права на земельну частку ( пай ) в порядку спадкування.

В С Т А Н О В И В :

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серія НОМЕР_1 від 16.02.2022 року. ОСОБА_3 був батьком позивача - ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2 . До дня своєї смерті ОСОБА_3 був в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 , про що було складено актовий запис №16 від 27.09.1970 року Виконавчим комітетом Скосарівської сільської ради Миколаївського району Одеської області.

На день смерті ОСОБА_3 , разом з ним були зареєстровані за однією адресою: АДРЕСА_1 , - ОСОБА_5 та ОСОБА_1 ( дружина та син відповідно). А тому вважаються такими, що фактично прийняли спадщину.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_3 від 16.03.2021 року.

На момент смерті ОСОБА_5 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , разом з нею був зареєстрований ОСОБА_1 .

Отже, позивач - ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Миколаївського нотаріального округу Одеської області Сологуба О.А. з заявою про прийняття спадщини та видачі свідоцтва про право на спадщину після померлої ОСОБА_5 .

Після цього позивач звернувся до Суворовської державної нотаріальної контори у м. Одеса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого батька.

Тобто, з даної ситуації вбачається, що позивач - ОСОБА_6 є єдиним спадкоємцем, який фактично прийняв спадщину, після померлих батьків.

За життя ОСОБА_3 був членом КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області, це підтверджується довідкою СТОВ «Україна», яке є правонаступником КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області, в якій зазначається, що дійсно в період з 01 червня 1969 року по 13 червня 1995 року ОСОБА_3 був членом колгоспу.

Також, підтвердженням того факту, що ОСОБА_3 дійсно працював у КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області є довідка про заробітну плату для обчислення пенсії в період з 1990 по 1994 роки №7 від 04.02.2011 року, видана СТОВ «Україна», яка є правонаступником КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області.

15 грудня 2021 року позивач звернувся до відділу трудового архіву Миколаївської селищної ради з метою отримати підтверджувальні документи щодо роботи свого батька ОСОБА_3 у КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області, на що отримав архівну довідку №312-Я від 15.12.21 року, з якої вбачається наступне: з документів трудового архіву Миколаївської селищної ради Одеської області, а саме: з книг обліку трудового стажу та заробітної плати за 1992 - 1995 роки, встановлено, що в архівному фонді СТОВ «Україна», яке є правонаступником колгоспу «Україна», КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області значиться ОСОБА_3 , який працював у КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області, підтверджується його трудовий стаж за 1992-1995 роки та заробітна плата за 1994-1995 роки.

На підставі вищезазначених документів, ОСОБА_1 звернувся до архівного відділу Березівської районної державної адміністрації Одеської області щодо того, чи видавався ОСОБА_3 сертифікат на право на земельну частку ( пай ) на території Скосарівської сільської ради Миколаївського району Одеської області, на що з архівного відділу було надано відповідь, в якій повідомляється, що згідно Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) ОСОБА_3 сертифікат на право на земельну частку (пай) на території Скосарівської сільської ради Миколаївського району Одеської області не отримував (копію відповіді з архівного відділу Берегівської районної державної адміністрації Одеської області від 16.06.2023 р. №45-Я).

Також Суворовською державною нотаріальною конторою у м. Одеса, було надано роз`яснення від нотаріуса, в якому повідомляється: після смерті - ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , з приводу спадкового майна, яке належало ОСОБА_3 , а саме: право на земельну частку (пай) КСП «Україна» Миколаївського району Одеської області, правовстановлюючий документ (сертифікат на право на земельну частку (пай) у спадкоємця відсутній, у зв`язку з чим згідно з пунктом 4.15 Глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 року, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна; Відповідно до пункту 4.12 Глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 року, свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. Згідно з пунктом 4.18 Глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 року, за відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Ухвалою суду від 05.09.2023 року відкрито провадження по справі у загальному позовному провадженні та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 11.01.2024 року підготовче судове засідання закрито та призначено справу до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 , та його представник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, однак надали суду заяву, в якій позовні вимоги підтримують та просили їх задовольнити.

Представник відповідача Андрієво Іванівської сільської ради, Березівського району, Одеської області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву, в якій просить справу розглянути в його відсутність.

Згідно ст. 247 ч. 2 ЦПК України у зв'язку з неявкою в судове засідання сторін, які беруть участь у справі, фіксуваня судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Оцінивши зібраніпо справідокази віх сукупності,суд приходитьдо висновку,що позовслід задовольнити. Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ( PHOКПП НОМЕР_4 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) право на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом після померлого батька - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 6,3 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості) , яка перебувала у колективній власності КСП «Україна», розташовану на території Скосарівської ( тепер Андрієво-Іванівської ) сільської ради, Березівського району, Одеської області.

Данні обставини підтверджується матеріалами справи копією паспорта ОСОБА_1 ( а.с. 7 8 ), копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 ( а.с. 9 ), копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 ( а.с. 10 ), копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу ( а.с. 11 ), довідкою виданою Скосарівським старостинським округом ( а.с. 12 ), копією свідоцтва про смерть ОСОБА_5 ( а.с. 11 ), довідкою виданою Андрієво Іванівською сільською радою ( а.с. 14 ), копіями довідок виданих ТОВ «Україна» ( а.с. 15 16 ), копією Архівної довідки ( а.с. 17 - 18 ), інформаційним листом виданим завідувачем Суворовською державною нотаріальною конторою у місті Одеса ( а.с. 19 ), копією спадкової справи № 103/2021 заведеної 06 серпня 2021 року до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 ( а.с. 69 78 ), копією спадкової справи № 189Б/2023 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 ( а.с. 100 111 ).

Відповідно до частин першої та другої статті 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" від 05 червня 2003 року N 899-IV основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

За пунктом 2 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року N 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

За змістом статей 22, 23 ЗК України (в редакції 1990 року) особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов: перебування в членах КСП на час паювання; включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю; одержання КСП цього акта.

Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України, Указу Президента України від 08 серпня 1995 року N 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям".

Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Отже, особа набуває права на земельну частку (пай) у разі, якщо на момент одержання колективним сільськогосподарським підприємством акта на право колективної власності на землю вона працювала в цьому підприємстві, була його членом та включена до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно доп.11ч.1ст.346ЦК України право власності припиняється у разі припинення юридичної особи чи смерті власника.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В ст. 1218 ЦК України зазначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1220 ч. 1 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ст. 1223 ч. 1 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ч. 1 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 328 ч. 2 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Керуючись ст. ст. 19; 77; 200; 247; 258; 263; 268; 273; 354 ЦПК України, ст. ст. 1217; 1218; 1220; 1223; 1261; 1268 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 представника позивача ОСОБА_2 до Андрієво Іванівської сільської ради, Березівського району, Одеської області про визнання права на земельну частку ( пай ) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ( PHOКПП НОМЕР_4 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) право на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом після померлого батька - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 6,3 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості) , яка перебувала у колективній власності КСП «Україна», розташовану на території Скосарівської ( тепер Андрієво-Іванівської ) сільської ради, Березівського району, Одеської області.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення, а стороною,що небула присутньоюв судовомузасіданні,з дняотримання копіїрішення до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги.

Суддя: Горобець В.Л.

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117126794
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку ( пай ) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —508/802/23

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні