Ухвала
від 21.02.2024 по справі 905/291/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

21.02.2024р. Справа №905/291/23

Розглянувши клопотання від 20.02.2024р. арбітражного керуючого Козирицького Андрія Сергійовича

про зобов`язання керівника ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» вчинити певні дії у справі №905/291/23

за заявою Акціонерного товариства ОТП Банк, м.Київ

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання, м.Костянтинівка (ЄДРПОУ 25599771)

про банкрутство

Суддя Левшина Г.В.

ВСТАНОВИВ:

23.08.2023р. до господарського суду Донецької області звернулось Акціонерне товариство ОТП Банк із заявою №73-1-3/901 від 17.08.2023р. до боржника, Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання, м.Костянтинівка (ЄДРПОУ 25599771), про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ухвалою суду від 26.09.2023р. прийнято до розгляду заяву Акціонерного товариства ОТП Банк, м.Київ про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання, м.Костянтинівка; проведення підготовчого засідання призначено на 16.10.2023 року о 13:00 год.; боржнику до дати підготовчого засідання запропоновано надати до суду відзив на заяву про відкриття провадження у справі із доданням відповідних доказів, складений відповідно до ст.36 Кодексу України з процедур банкрутства та з урахуванням п.6 ст.39 цього Кодексу, а також доказів направлення заявнику копії відзиву; зобов`язано заявника надати суду документально підтвердженні відомості погашення кредиторської заборгованості боржником (у разі наявності), а також додаткові відомості (за їх наявності), необхідні для вирішення питання про відкриття провадження у справі про банкрутство; встановлено заборону власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника та боржнику приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби.

Ухвалою суду від 17.10.2023р. відкрито провадження у справі №905/291/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання; визнано розмір вимог ініціюючого кредитора Акціонерного товариства ОТП Банк в сумі 48758347,09 грн., а також судового збору в сумі 24810,00 грн.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання; введено процедуру розпорядження майном боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання строком на сто сімдесят календарних днів; призначено розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання арбітражного керуючого Козирицького Андрія Сергійовича; встановлено дату попереднього засідання суду на 21.11.2023 року о 13:30 год.

18.10.2023р. за номером 71636 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднено оголошення (повідомлення) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Костянтинівський завод металургійного обладнання, м.Костянтинівка (ЄДРПОУ 25599771).

20.02.2024р. через підсистему "Електронний суд" від арбітражного керуючого Козирицького Андрія Сергійовича надійшло клопотання про зобов`язання керівника ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» вчинити певні дії.

Дослідивши матеріали справи та подане арбітражним керуючим клопотання, господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.44 Кодексу України з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Пунктом 3 ст.44 Кодексу України з процедур банкрутства покладено на розпорядника майна ряд обов`язків, у тому числі: вживати заходів для захисту майна боржника; проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника; виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства; не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість; за можливості проведення санації боржника розробити план санації боржника та подати його на розгляд зборам кредиторів; виконувати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

У відповідності до п.3 ч.2 ст.12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий зобов`язаний проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника та подавати результати такого аналізу до господарського суду разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію.

Згідно ч.8 статті 12 Кодексу України з процедур банкрутства під час виконання повноважень арбітражний керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної, що міститься в державних базах даних і реєстрах, у тому числі електронних. Порядок доступу до такої інформації з баз даних та реєстрів встановлюється центральними органами виконавчої влади, які забезпечують їх ведення.

Разом з цим на підставі ч.10 ст.44 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядник майна не має права втручатися в оперативно-господарську діяльність боржника, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Так, з метою проведення інвентаризації майна боржника та отримання необхідних документів розпорядник майна неодноразово звертався до керівника боржника з відповідними запитами.

Поряд із цим, запити арбітражного керуючого, були повернуті розпоряднику майна без вручення адресату.

Порядок проведення інвентаризації активів і зобов`язань та оформлення її результатів врегульовано Положенням про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879 (надалі за текстом - Положення №879).

Відповідно до пункту 1 розділу II Положення №879 для проведення інвентаризації на підприємстві розпорядчим документом керівника підприємства створюється інвентаризаційна комісія з представників апарату управління підприємства, бухгалтерської служби (представників аудиторської фірми, централізованої бухгалтерії, суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи, яка здійснює ведення бухгалтерського обліку на підприємстві на договірних засадах) та досвідчених працівників підприємства, які знають об`єкт інвентаризації, ціни та первинний облік (інженери, технологи, механіки, виконавці робіт, товарознавці, економісти, бухгалтери). Інвентаризаційну комісію очолює керівник підприємства (його заступник) або керівник структурного підрозділу підприємства, уповноважений керівником підприємства.

У разі проведення інвентаризації за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації, посадові особи відповідного органу (за їх згодою) можуть бути присутні при проведенні інвентаризації.

Відповідно до пункту 4 розділу І Положення №879 проведення інвентаризації забезпечується власником (власниками) або уповноваженим органом (посадовою особою), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів (далі - керівник підприємства), який створює необхідні умови для її проведення, визначає об`єкти, періодичність та строки проведення інвентаризації, крім випадків, коли проведення інвентаризації є обов`язковим.

Пунктом 7 розділу І Положення №879 визначені випадки обов`язкового проведення інвентаризації, серед яких, в тому числі, за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації. У цих випадках інвентаризація має розпочатися у термін та в обсязі, зазначених у належним чином оформленому документі цих органів, але не раніше дня отримання підприємством відповідного документа.

З метою реалізації наглядової та контролюючої функції розпорядника майна боржником повинні бути надані вихідні данні про активи боржника, перелік яких наведений у Положенні №879 :

- для проведення інвентаризації основних засобів: технічні паспорти та інша технічна документації на основні засоби; документи на основні засоби, що здані чи прийняті підприємством в оренду, на зберігання, у тимчасове користування, тощо;

- для проведення інвентаризації нематеріальних активів: документи про оприбуткування та оформлення, тощо;

- для проведення інвентаризації запасів необхідно знати місце їх розташування та конкретну матеріально відповідальну особу за їх зберігання;

- для проведення інвентаризації незавершених науково-дослідних робіт: наявність договору із замовником; підтверджувальні документи правильності відображення фактичних витрат за темою та наявність невикористаних матеріальних цінностей; причини значного або необґрунтованого відхилення фактичних витрат від кошторисної вартості, тощо;

- для проведення інвентаризація дебіторської та кредиторської заборгованостей: документи і записи у реєстрах обліку і перевірці обґрунтованості сум, відображених на відповідних рахунках; виписки з аналітичних рахунків про їх заборгованість, тощо.

Непередача керівником боржника розпоряднику майна бухгалтерських документів для здійснення аналізу фінансового та майнового становища боржника, оцінки розпорядником майна правомірності укладення боржником угод, вивчення та оцінки формування дебіторської заборгованості боржника свідчить про перешкоджання виконанню повноважень розпорядником майна.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Частиною 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Відповідно до ч.ч.6, 7 ст.81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

З метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, з огляду на те, що розпорядником майна надано докази вчинення дій щодо самостійного отримання документів, беручи до уваги ненадання боржником запитуваних документів і важливість їх для розпорядника майна, суд дійшов висновку про задоволення його клопотання про зобов`язання керівника ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» вчинити певні дії.

Керуючись ст.ст.2, 12, 132 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст.13, 81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання від 20.02.2024р. арбітражного керуючого Козирицького Андрія Сергійовича про зобов`язання керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Костянтинівський завод металургійного обладнання» вчинити певні дії задовольнити.

Зобов`язати директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Костянтинівський завод металургійного обладнання» (85103, Донецька обл.., м.Костянтинівка, вул. Інженерна, буд. 3, код ЄДРПОУ 25599771) Рожкова Євгена Васильовича надати розпоряднику майна арбітражному керуючому Козирицькому А.С. належним чином засвідчені копії наступних документів та інформацію щодо наступного:

- перелік заставного майна, його місцезнаходження (адреса) та копії договорів застави (іпотеки);

- відомості про будь-які обтяження або заборони щодо відчуження майна/ майнових прав, належних боржнику;

- перелік вимог кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, в разі його наявності;

- кількість найманих працівників боржника, в тому числі за трудовими та цивільно-правовими договорами станом на 17.10.2023 та на день виконання вимог ухвали суду;

- заборгованість щодо заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, за даними обліку боржника станом на 17.10.2023 та на день виконання вимог ухвали суду;

- в разі наявності заборгованості перед працівниками, також надати перелік працівників з ідентифікуючими ознаками (прізвище, ім`я, по батькові, посада, серія та номер паспорту, дата видачі та орган, що видав паспорт, РНОКПП особи, адреса місця реєстрації) станом на 17.10.2023 та на день виконання вимог ухвали суду;

- установчі документи боржника;

- внутрішні та звітні документи боржника, а саме: документи бухгалтерської, податкової та статистичної звітності з 2019 року і по даний час;

- баланси підприємства (форма N 1) з 2019 року і по даний час;

- звіт про фінансові результати (форма N 2) з 2019 року і по даний час;

- звіт про рух грошових коштів (форма N 3) з 2019 року і по даний час;

- звіт про власний капітал (форма N 4) з 2019 року і по даний час;

- примітки до річної фінансової звітності (форма N 5) з 2019 року і по даний час;

- звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос) (форма N 11-ОЗ) з 2019 року і по даний час;

- обстеження технологічних інновацій промислового підприємства (форма N 1-інновація) з 2019 року і по даний час;

- звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (форма N 1-Б) з 2019 року і по даний час;

- звіт з праці (форма N 1-ПВ) з 2019 року і по даний час;

- звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці (форма N 1-ПВ (умови праці) з 2019 року і по даний час;

- звіт про використання робочого часу (форма N 3-ПВ) з 2019 року і по даний час;

- звіт про виробництво промислової продукції (форма N 1П-НПП) з 2019 року і по даний час;

- перелік відкритих рахунків у банківських установах станом на 2019, 2020 та станом на 17.10.2023р.;

- копії чинних договорів поруки, укладених боржником;

- повний перелік кредиторів станом на 17.10.2023 (назва кредитора, ідентифікаційний код, сума заборгованості, підстава виникнення заборгованості) із розділенням кредиторів на поточних та конкурсних;

- перелік дебіторів станом на 17.10.2020 та станом на 17.10.2023р. (назва дебітора, ідентифікаційний код, сума заборгованості, підстава виникнення заборгованості);

- акти звірок з дебіторами та кредиторами;

- угоди про спільну діяльність, оренду майна, дольову участь у інших суб`єктах господарювання;

- дозволи, ліцензії, сертифікати, отримані Боржником;

- відомості про внутрішню структуру підприємства, перелік структурних підрозділів, філій, представництв;

- відомості про видані довіреності, в тому числі нотаріально завірені;

- найменування і ідентифікаційний код підприємств, в яких боржник є засновником (учасником), відомості про розмір належної Боржнику частку в статутному капіталі таких підприємств станом на 17.10.2020 та станом на 17.10.2023р.;

- відомості про організацію і функціонування служби охорони підприємства (договори із відповідними підприємствами), перелік матеріально відповідальних осіб і осіб, відповідальних за техніку безпеки, пожежну безпеку, копії відповідних наказів;

- відомості про наявність ризиків, пов`язаних з втратою належного боржнику майна: судові спори про витребування майна із власності боржника; судові рішення, винесені відносно майна боржника (звернення стягнення, витребування тощо); дії державних органів (державної виконавчої служби, ДПІ, органів МВС тощо), направлені на відчуження належного боржнику майна; будь-які інші дії, направлені на знищення/пошкодження/відчуження майна боржника;

- перелік майна, що належить Боржнику, його місцезнаходження (адреса);

- копії правовстановлюючих документів на все рухоме та нерухоме майно, яке перебуває у власності, користуванні, господарському віданні та інформацію, підтверджену відповідними документами;

- інформацію, підтверджену відповідними копіями документів, щодо проведення інвентаризації майна боржника за 2019, 2020, 2021, 2022 та 2023 роки та її результатів;

- повідомити та надати відповідні копії документів, щодо заходів, які вживаються з метою охорони (захисту) майна боржника (договори охорони майна боржника, договори відповідального зберігання, договори оренди майна, та ін.) з 2019 року і по даний час;

- надати копію усіх договорів оренди (як діючих та і не діючих) щодо усього нерухомого майна та рухомого майна, яке належить ТОВ «КЗМО», та надати копії таких договорів оренди з 2019 року і по даний час;

- відомості про перебування в провадженні судів (загальних, господарських, адміністративних) справ, де стороною або третьою особою є ТОВ «КЗМО», з зазначенням номера справи та обставин справи, а також інформацію щодо виконавчих проваджень, відкритих за результатами розгляду судових справ;

- копії господарських договорів, укладених боржником за період з 2019 року по теперішній час;

- перелік господарських договорів, укладених боржником після відкриття провадження у справі №905/291/23;

- копії банківських виписок по усіх рахунках Боржника за період з 2020 року по теперішній час.

- інформацію щодо загальної кількості працівників ТОВ «КЗМО» станом на 17.10.2023р., на 01.12.2023р., на 01.01.2024р., на 01.02.2024р.;

- інформацію щодо розміру заборгованості із заробітної плати перед працівниками ТОВ «КЗМО» станом на 17.10.2023 та на 01.11.2023, на 01.12.2023, на 01.01.2024, на 01.02.2024р.;

- інформацію щодо розміру погашеної в вересні, жовтні, листопаді, грудні 2023 року, січні 2024р. заборгованості із заробітної плати перед працівниками ТОВ «КЗМО»;

- інформацію щодо загального розміру погашеної заборгованості із заробітної плати на 01.11.2023р., на 01.12.2023, на 01.01.2024, на 01.02.2024р.;

- інформацію щодо загальної кількості працівників ТОВ «КЗМО», перед якими є заборгованість із заробітної плати станом на 17.10.2023, та на 01.11.2023, на 01.12.2023, на 01.01.2024р.

- звіт з праці №1-ПН (місячна) за жовтень, листопад, грудень 2023 року, січень, лютий 2024р.

Зобов`язати директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Костянтинівський завод металургійного обладнання» (85103, Донецька обл.., м.Костянтинівка, вул. Інженерна, буд. 3, код ЄДРПОУ 25599771) Рожкова Євгена Васильовича створити інвентаризаційну комісію, до складу якої включити розпорядника майна ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання», арбітражного керуючого Козирицького А.С., а також інших осіб та спеціалістів залучених розпорядником майна, про що видати відповідний наказ.

Зобов`язати директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Костянтинівський завод металургійного обладнання» (85103, Донецька обл.., м.Костянтинівка, вул. Інженерна, буд. 3, код ЄДРПОУ 25599771) Рожкова Євгена Васильовича провести інвентаризацію майна та цінностей ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» згідно до вимог чинного законодавства України, для виконання чого видати відповідний наказ.

Зобов`язати директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Костянтинівський завод металургійного обладнання» (85103, Донецька обл.., м.Костянтинівка, вул. Інженерна, буд. 3, код ЄДРПОУ 25599771) Рожкова Євгена Васильовича проінформувати про точне місцезнаходження матеріальних та інших цінностей ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» арбітражного керуючого, розпорядника майна Козирицького А.С.

Зобов`язати директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Костянтинівський завод металургійного обладнання» (85103, Донецька обл.., м.Костянтинівка, вул. Інженерна, буд. 3, код ЄДРПОУ 25599771) Рожкова Євгена Васильовича направити копії відповідних наказів на адресу розпорядника майна ( 01133, м.Київ-133, а/с 79).

Встановити строк для подання витребуваних документів та вчинення відповідних дій - протягом десяти днів з отримання даної ухвали.

Роз`яснити, що у відповідності до ст.81 Господарського процесуального кодексу України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Повний текст ухвали складено та підписано 21.02.2024р.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.В. Левшина

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117139869
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/291/23

Постанова від 09.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Постанова від 03.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Постанова від 03.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні