Ухвала
від 21.02.2024 по справі 686/27517/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/27517/22

Провадження № 2/686/1512/24

УХВАЛА

21 лютого 2024 року

Хмельницький міськрайонний суд

у складі: головуючого судді Салоїд Н.М.,

за участі секретаря судового засідання Лоб І.А.,

з участю прокурора Мельник В.М.,

та відповідача ОСОБА_1 та його представника ОСОБА_2 ,

представника третьої особи Нагнибіди В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому цивільну справу за позовом Заступника керівника окружної прокуратури м. Хмельницького поданого в інтересах Хмельницької обласної державної адміністрації, третьої особи на стороні позивача державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до Хмельницької міської ради, ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення сесії, скасування державної реєстрації, зобов`язання повернути земельну ділянку ,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває зазначена цивільна справа за позовом Заступника керівника окружної прокуратури поданого в інтересах Хмельницької обласної державної адміністрації, третьої особи на стороні позивача державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до Хмельницької міської ради, ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення сесії, скасування державної реєстрації, зобов`язання повернути земельну ділянку.

Прокурором подано до суду клопотання про визнання причин поважними та приєднання до матеріалів справи доказів, однак він вважає недоцільним повертатись до стадії підготовчого провадження з врахуванням положень статті 222 ЦПК України.

Представник державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» не заперечує про прийняття таких доказів.

ОСОБА_1 та його представник не заперечують про прийняття таких доказів, однак вважають необхідним перейти до стадії підготовчого провадження та вирішити питання про прийняття наданих доказів.

Як вбачається з положень ч.1 ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

При цьому слід зазначити, що надмірно формальне, бюрократичне застосування правових норм і вчинення дій, що мають юридичне значення, безвідносне врахування їх доцільності, зважаючи на обставини конкретної справи, і необхідності забезпечення ефективного захисту прав, свобод та інтересів у цивільному судочинстві може призвести до порушення права на справедливий судовий розгляд.

До того ж, відповідно до п.4 ч.5 ст.12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Главою 3 Розділу ІІІ Цивільно-процесуального кодексу України не врегульовано питання щодо повернення суду першої інстанції до стадії підготовчого провадження після його закриття.

Верховний Суд (постанова від 16.12.2021 у справі № 910/7103/21) зазначив, що суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження. Такі обставини мають бути вагомими, оскільки можливість повернення до стадії підготовчого провадження з будь-яких підстав нівелює саме значення стадій процесу: як підготовчого провадження, так і стадії розгляду справи по суті.

Відповідно до вимог статті 222 ЦПК України розгляд зазначеного клопотання мав відбутися за положеннями означеної норми закону принаймні до початку розгляду справи по суті, однак у цій справі суд перейшов до стадії судового розгляду, тому вирішення клопотання про приєднання доказів має відбуватись в підготовчому провадженні.

Прокурор просить долучити до матеріалів справи докази, означені обставини є вагомими у справі, тому слід перейти до стадії підготовчого провадження.

Керуючись ст.ст. 189, 258-260 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Повернутись до стадії підготовчого провадження у цивільній справі за позовом Заступника керівника окружної прокуратури м. Хмельницького поданого в інтересах Хмельницької обласної державної адміністрації, третьої особи на стороні позивача державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до Хмельницької міської ради, ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення сесії, скасування державної реєстрації, зобов`язання повернути земельну ділянку.

Призначити підготовче засідання по справі на 17:00 год. 05 березня 2024 року в приміщенні Хмельницького міськрайонного суду Вінницької області за адресою: м. Хмельницький вул. Кам`янецька, 117 (зал судових засідань), в яке викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117140121
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення сесії, скасування державної реєстрації, зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —686/27517/22

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Постанова від 10.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Постанова від 10.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні