Ухвала
від 19.02.2024 по справі 910/3702/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

19.02.2024Справа № 910/3702/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Щербакова С.О., розглянувши скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" на дії державної виконавчої служби у господарській справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт"

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000"

про стягнення 9 785, 00 грн.

та за зустрічним позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт"

про зобов`язання вчинити дії

Представники: без виклику сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" (далі-позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000" (далі-відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 9 785, 00 грн., з яких: 8 640, 00 грн. - основний борг, 846, 71 грн. - пеня та 298, 28 грн. - інфляційні втрати.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором № 3371 про надання послуг з технічного обслуговування та ремонту систем контролю та обмеження доступу (СКД) від 01.03.2017.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.09.2019, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 04.12.2019 первісні позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" задоволено частково. Стягнуто з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" 5 760 (п`ять тисяч сімсот шістдесят) грн 00 коп. - заборгованості, 57 (п`ятдесят сім) грн 60 коп. - інфляційних втрат та 1 142 (одну тисячу сто сорок дві) грн 12 коп. - судового збору. У задоволенні решти первісних позовних вимог - відмовлено. Зустрічні позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000" - задоволено. Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" повернути Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000" за актом прийому - повернення СКД з обслуговування, обладнання яке було отримано в обслуговування згідно додатку № 1 до договору № 3371 про надання послуг з технічного обслуговування та ремонту систем контролю та обмеження доступу (СКД) від 01.03.2017. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ТВК - 2000" 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. - судового збору.

18.12.2019 на виконання рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2019 у справі № 910/3702/19 видано накази.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.08.2020 у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" про відстрочку виконання рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2019 у справі № 910/3702/19 - відмовлено.

28.12.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" надійшла скарга на дії старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомона А.А., в якій скаржник просить суд:

- скасувати вимогу від 01 грудня 2023 року № НОМЕР_1 старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Салеомона Артема Андрійовича;

- стягнути зі старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Салеомона Артема Андрійовича витрати на професійну правничу допомогу адвоката.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.01.2024 скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" на дії державної виконавчої служби у справі № 910/3702/19 - повернуто без розгляду.

13.02.2024 до суду надійшла скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" на дії старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомона А.А. (сформована в системі «Електронний суд»), в якій скаржник просить суд:

- скасувати вимогу від 01 грудня 2023 року № НОМЕР_1 старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Салеомона Артема Андрійовича;

- стягнути зі старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Салеомона Артема Андрійовича витрати на професійну правничу допомогу адвоката.

Дослідивши скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт", суд відзначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 339 Господарського процесуального кодексу України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Частиною 1 ст. 341 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що скаргу може бути подано до суду: у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права; у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

Разом зі скаргою Товариством з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" було подано заяву про поновлення строку для подання скарги, яка обгрунтована тим, що 18.12.2023 ТОВ «Правобережжя Укрбудсвіт» було отримано поштовим зв?язком вимогу старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Салеомона А.А. від 01.12.2023 № НОМЕР_1 про зобов?язання ТОВ «Правобережжя Укрбудсвіт» виконати рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2019 у справі № 910/3702/19. У встановлений чинним законодавством строк 28.12.2023 ТОВ «Правобережжя Укрбудсвіт» було подано до Господарського суду міста Києва скаргу на вимогу старшого державного виконавця Салеомона А.А., проте ухвалою суду від 15.01.2024 зазначену скаргу було повернуто на підставі ч. 4 ст.170 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку тим, що ТОВ "Правобережжя Укрбудсвіт" станом на час подання скарги 28.12.2023 року не зареєструвало електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), а також скарга не містила відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у інших учасників справи

Статтею 1291 Конституції України встановлено, що суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Згідно ст. 326 Господарського процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Відповідно до ч. 1 ст. 339 Господарського процесуального кодексу України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Частиною 1 ст. 342 Господарського процесуального кодексу України передбачено що скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

Частиною 2 статті 341 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Відповідно до ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Таким чином, поновлення пропущеного строку для подання скарги відбувається виходячи із поважності причин його пропуску. Поважними визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальних дій.

Враховуючи, приписи ст. 129-1 Конституції України, суд визнає причину пропуску, встановленого законом поважною і поновлює пропущений строк.

За таких обставин, суд вважає за необхідне призначити скаргу до розгляду у судовому засіданні за участю представників сторін та старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомона А.А.

Крім того, у поданій скарзі ТОВ "Правобережжя Укрбудсвіт" просило суд витребувати у Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) та дату народження старшого державного виконавця Салеомона Артема Андрійовича, проте суд не вбачає підстав для витребування у державної виконавчої служби таких відомостей, з огляду на наявність електронного кабінету безпосередньо у Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Керуючись ст.ст. 234, 339, 342 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Правобережжя Укрбудсвіт" строк подання скарги на дії старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомона А.А.

2. Розгляд скарги призначити на 07.03.24 о 10:40 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- В, зал № 31.

3. Повідомити Шевченківський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про подання скарги.

4. Зобов`язати Шевченківський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надати суду письмові обґрунтовані пояснення з приводу викладених у скарзі обставин та належним чином завірені копії матеріалів виконавчого провадження № НОМЕР_1.

5. Попередити Шевченківський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), що за ухилення від вчинення дій, покладених на нього господарським судом, можуть бути застосовані санкції, встановлені приписами ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

6. Викликати у судове засідання представників сторін та старшого державного виконавця Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Салеомона А.А.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 19.02.2024.

Суддя Щербаков С.О.

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117141568
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/3702/19

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні