Рішення
від 13.02.2024 по справі 278/5003/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/5003/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Мороз К. Г., розглянувши за правилами загального позовного провадження ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Андрушівської міської ради Житомирської області про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

До Житомирського районного суду Житомирської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення його батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після розірвання шлюбу відповідач не приймає будь-якої участі у вихованні дітей, не піклується про їх духовний розвиток, здоров`я та навчання, що негативно впливає на їх підготовку до самостійного життя.

Відповідач уникає будь-якого спілкування з дітьми; ухиляєтеся від батьківського обов`язку щодо утримання дітей, а саме - не сплачує аліменти, які присуджені до стягнення за рішенням суду.

У зв`язку з чим просить суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина та доньки.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала та просила задовольнити; надала пояснення аналогічні викладеному у позовній заяві; не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Зазначила, що шлюб між нею та ОСОБА_2 було розірвано у 2018 році; останній раз відповідач спілкувався з дітьми десь 4-5 років тому.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_5 (сусід позивача) показав, що після розлучення позивача з відповідачем він останнього жодного разу не бачив у них вдома. Зазначив, що його онук ходить з сином позивача до школи, так ось і він на питання чи приїздив ОСОБА_2 до свого сина, відповідача, відповідь була "ні".

Представником третьої особи подано заяву про розгляд справи без участі представника органу опіки; при розгляді справи по суті покладаються на розсуд суду (а.с. 26).

Відповідач у судове засідання не з`явився; про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином; відповідно до трекінгів АТ «Укрпошта» (а.с. 46-48) поштові відправлення № 0600229334325, № 0600240654560 та № 0600234451038 станом на день розгляду справи - 13.02.2024 року прямують до точки видачі/доставки.

Окрім того, відповідач про розгляд справи сповіщався в порядку ч. 11 ст. 128 ЦПК України, через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с. 43). З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Згідно з ч. 1 ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи, що в матеріалах справи зібрано достатньо доказів про взаємовідносини сторін, на підставі ст. ст. 211, 280 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності відповідача і ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, допитавши свідка, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Рішенням Андрушівського районного суду Житомирської області від 18.02.2020 року розірвано зареєстрований 05.05.2012 року шлюб сторін (а.с. 19), під час якого у них народились діти: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 8, 9), які проживають разом з матір`ю (а.с. 10, 11, 12).

20.07.2022 року ОСОБА_1 зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 ; прізвище подружжя після реєстрації шлюбу: ОСОБА_1 (а.с. 30).

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 , затвердженого Начальником Служби у справах дітей міської ради Малинівською О. А. 27.07.2023 року (а.с. 15), за результатами проведення житлово-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_1 з`ясовано, що діти забезпечені гарними умовами проживання; мають взуття, одяг, продукти харчування та речі першої необхідності в достатній кількості. Батьки ОСОБА_1 та ОСОБА_7 займаються їх вихованням та розвитком. Батько ОСОБА_4 та ОСОБА_3 з дітьми не спілкується, аліменти сплачує періодично.

Згідно розрахунку заборгованості по аліментах № 54293 від 01.09.2023 року (а.с. 16-17) заборгованість ОСОБА_2 по аліментах станом на 01.09.2023 року становить 32328,00 грн.

Відповідно до довідки Житомирського ВДВС у Житомирському районі Житомирської області № 54289 від 01.09.2023 року, ОСОБА_1 дійсно не отримувала аліменти від ОСОБА_2 на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/3 частки всіх видів заробітку (доходу), щомісячно, до досягнення дітьми повноліття, починаючи з 08.01.2019 року (а.с. 18).

З характеристики учня 5 класу ОСОБА_3 (а.с. 13) вбачається, що вихованням дитини займається мама; батько ОСОБА_1 зовсім не цікавиться успіхами сина; не відвідує батьківські збори; не проявляє інтересу до шкільного життя дитини.

Відповідно до висновку № 05-19/154 від 17.01.2024 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Андрушівської міської ради Бердичівського району Житомирської області № 17 від 18.01.2024 року (а.с. 50), батько дітей ОСОБА_2 не забезпечує їх фізичний та духовний розвиток, їх навчання, підготовку до самостійного життя, не надає коштів на утримання, не цікавиться успіхами та проблемами та не спілкується з дітьми взагалі.

Виходячи з вищенаведеного, з метою захисту прав та інтересів дітей, орган опіки та піклування міської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 51-52).

Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист (ч. 10 ст. 7 СК України).

Батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини (ст. 150 СК України).

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ст. 155 СК України).

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти (п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України).

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 СК України).

З огляду на наведене, суд вважає доведеним факт ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей, зокрема, ухилення від піклування про здоров`я, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, а також від готування їх до самостійного життя, у зв`язку з чим, дійшов висновку про потребу у позбавленні відповідача батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також, керуючись положеннями ст. 141 ЦПК України, суд вважає за потрібне стягнути з відповідача на користь держави 1073,60 грн судового збору.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-83, 89, 141, 280 ЦПК, ст. ст. 7, 150, 155, 164-166, 180-182, 191 СК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Андрушівської міської ради Житомирської області про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на користь держави судовий збір у сумі 1073,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено та підписано 21.02.2024 року

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 ; РНОКПП: НОМЕР_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Андрушівської міської ради Житомирської області, місцезнаходження: м. Андрушівка, пл. Т. Г. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ: 44096378.

Суддя О. М. Дубовік

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117143072
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —278/5003/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні