Ухвала
від 20.02.2024 по справі 695/599/24
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 695/599/24

номер провадження 2/695/687/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 рокум. Золотоноша

Суддя Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області Ушакова К.М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО" в особі ВІДОКРЕМЛЕНОГО СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ "ЗОЛОТОНІСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ МЕРЕЖІ" ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО" до ОСОБА_1 про відшкодування завданої шкоди,

в с т а н о в и в:

ПАТ "ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО"в особіВІДОКРЕМЛЕНОГО СТРУКТУРНОГОПІДРОЗДІЛУ "ЗОЛОТОНІСЬКІЕНЕРГЕТИЧНІ МЕРЕЖІПАТ "ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування завданої шкоди.

На виконання вимог ч. 6ст. 187 ЦПК Українисуд звернувся до органу реєстрації місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно інформації Виконавчого комітету Гельмязівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області №289/02-31 від 19.02.2024 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (згідно повідомлення ДМС із зазначенням паспорта померлої особи або документа іншої держави №7118 27/7118.1-23 від 12.01.2023).

Тобто, на момент звернення позивача до суду відповідач помер.

Відповідно до положень ст.ст. 25,30 ЦК України, ст.ст. 46-48 ЦПК України, позов може бути поданий лише до особи (відповідача), яка має цивільну процесуальну правоздатність та дієздатність. З моменту смерті фізичної особи цивільна процесуальна правоздатність та дієздатність припиняється. При цьому, якщо фізична особа - відповідач у справі, помер до подання позову, а права і обов`язки померлого переходять до його спадкоємців чи іншої особи, позивач повинен подати позов безпосередньо до його спадкоємців чи іншої особи.

Згідно п.6 ч.1ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулись із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Оскільки відповідач до якого пред`явлено позовні вимоги помер, тому зобов`язання між ним та позивачем припинились.

Питання щодо процесуального правонаступництва, яке передбаченост. 55 ЦПК Українина стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі не підлягає застосуванню, оскільки вказана норма закону може бути застосована лише у разі коли відповідач на момент відкриття провадження мав цивільну процесуальну дієздатність та помер в процесі розгляду справи.

За таких обставин, суддя доходить висновку про відмову у відкритті провадження у справі на підставі п.6 ч.1ст.186 ЦПК України.

Даний висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду викладеною у постанові від 16.05.2018 року у справі №183/4229/14-ц.

Керуючись ст.ст.186,353 ЦПК України, суддя

постановив:

відмовити у відкритті провадження у цивільній справі за позовною заявою ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО" в особі ВІДОКРЕМЛЕНОГО СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ "ЗОЛОТОНІСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ МЕРЕЖІ" ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО" до ОСОБА_1 про відшкодування завданої шкоди.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: К.М. Ушакова

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117144921
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —695/599/24

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні