Рішення
від 20.02.2024 по справі 709/1735/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/1735/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

20 лютого 2024 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

секретаря судового засідання Дем`яненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Чорнобай цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка постійно проживала та була зареєстрована в с. Тимченки Золотоніського району. Оскільки дана особа не є родичем позивача, проживають в різних населених пунктах, з початку війни він був зайнятий волонтерською діяльністю, останнім часом відносин з ОСОБА_3 не пітримував, тому не знав про її смерть. Про цю подію йому стало відомо лише на початку листопада 2023 року від мешканців с. Тимченки. В подальшому дізнався про те, що померлою було складено заповіт на його користь. Вважає, що його необізнаність як спадкоємця за заповітом померлої ОСОБА_3 про наявність заповіту, є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини. Також поважною причиною пропуску строку для прийняття ним спадщини вважає необізнаність про відкриття спадщини та неналежне виконання нотаріусом своїх обов`язків щодо повідомлення спадкоємців про відкриття спадщини та наявність виданих заповітів. Позивач просив визначити йому додатковий строк достатній для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

В судове засідання сторони не з`явилися.

Від представника позивача ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав, просив задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Причини неявки суду не відомі. Заяв та клопотань до суду не надходило.

За ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін та ухвалити заочне рішення.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в сукупності, приходить до таких висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (свідоцтво про смерть, серії НОМЕР_1 , а.с. 29).

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої, зокрема, входить:

- 1/3 частка земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,4376 га, що розташована на території Тимченківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, а на даний час в адміністративнихмежах Іркліївськоїсільської ради, кадастровий номер 7125189200:03:000:0418 (а.с. 53-55).

09.10.2020 року приватним нотаріусом Чорнобаївського районного нотаріального округу Бабак О.В. посвідчено заповіт ОСОБА_3 , зареєстровано в реєстрі за № 1560. За даним заповітом ОСОБА_3 1/3 частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,4376 га, що розташована на території Тимченківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, заповіла ОСОБА_1 (а.с. 10).

Постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 23 листопада 2023 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом через відсутність заяви про прийняття спадщини (у зв`язку з пропуском строку прийняття спадщини) (а.с. 12).

Відповідно до ст.ст.1269,1270 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 3ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Абзацом 4 п. 24Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування"встановлено, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Встановлення поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини здебільшого є оціночним, адже одні і ті самі причини, виходячи з обставин справи, можуть визнаватися як поважними, так і навпаки.

В позові причинами пропуску строку прийняття спадщини позивач зазначає необізнаність щодо смерті ОСОБА_3 , відкриття її спадщини та наявності заповіту.

Суд вважає, що причини пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини, на які посилається позивач, як на поважні, заслуговують на увагу.

Аналогічна позиція викладена в постановах Верховного Суду від 26 червня 2019 року по справі № 565/1145/17, від 26 липня 2021 року у справі №405/7058/19.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст.10,11,81,128,200,223,259,263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання до Чорнобаївської державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 - два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. В такому випадку рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Черкаського апеляційного суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання:

АДРЕСА_1 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя І.М.Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117145185
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —709/1735/23

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні