Ухвала
від 19.02.2024 по справі 752/20916/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/20916/23

Провадження № 1-кс/752/1096/24

У Х В А Л А

19 лютого 2024 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду міста Києва подане в рамках кримінального провадження №12022100010002031 від 23.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, клопотання начальника СВ №2 Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 , погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання начальника СВ №2 Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 , погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 у якому просить застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді домашнього арешту заборонивши підозрюваному залишати місце свого проживання, а саме: АДРЕСА_1 , цілодобово, з покладенням на нього обов`язків передбачених ч.5 ст. 194 КПК України.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив задовольнити з викладених підстав.

Захисник ОСОБА_4 заперечувала проти клопотання та просила відмовити у його задоволенні. Посилається на необґрунтованість підозри та недоведеність ризиків. Зазначила, що підозрюваного жодного разу не допитували з приводу обставин зазначених у клопотанні. Також, ОСОБА_5 також звернувся до 2 Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві із заявою про вчинення кримінального правопорушення з приводу повідомлення ОСОБА_7 завідомо неправдивої інформації, щодо вчинення ним кримінального правопорушення.

Звертає увагу на міцні соціальні зв`язки ОСОБА_5 , а саме останній одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, також його дружина у декретній відпустці, а застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту порушить право підозрюваного на працю та він не зможе забезпечувати сім`ю.

Підозрюваний ОСОБА_5 підтримав думку свого захисника.

Заслухавши пояснення прокурора, думку захисника, підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ Голосіївського управління поліції ГУ Національної поліції України в м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування кримінального провадження №12022100010002031 від 23.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , працюючи згідно наказу директора ТОВ «КСМ-ГРУП» N?07-к від 21.01.2021 на посаді начальника тепло-газової дільниці ТОВ «КСМ-ГРУП» (код ЄДРПОУ 35508002), будучи службовою особою, в службові обов`язки якого окрім інших, відповідно до посадової інструкції, затвердженої директором вказаного товариства, входило проведення інвентаризації ввірених товарно-матеріальних цінностей, їх розподіл між підпорядкованими працівниками, контроль за їх використанням та забезпечення зберігання, відповідальність за псування або втрату, діючи за попередньою змовою групою осіб, привласнив ввірені йому товарно-матеріальні цінності належні ТОВ «КСМ-ГРУП».

Своїми навмисними діями, ОСОБА_5 , шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою із невстановленими особами, привласнив майно, яке перебувало у його віданні, спричинивши ТОВ «КСМ-ГРУП» (код ЄДРПОУ 35508002), майнову шкоду на загальну суму 460 313 грн. 64 коп.

17 січня 2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 , у інкримінованому кримінальному правопорушенні підтверджується зібраними по кримінальному провадженню доказами у їх сукупності, а саме: заявою про вчинення кримінального правопорушення; допитом та додатковим допитом представника потерпілого; допитами та додатковими допитами свідків; протоколом обшуку за місцем проживання підозрюваного, на підставі ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва; іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Орган досудового слідства вважає, що з метою забезпечення нормальної процесуальної поведінки підозрюваного та виконання процесуальних рішень у справі, необхідно обрати відносно ОСОБА_5 , запобіжний захід у виді домашнього арешту, оскільки більш м`які запобіжні заходи не зможуть забезпечити виконання підозрюваною покладених на нього процесуальних обов`язків, а також не зможуть запобігти спробам:

Переховуватись від органу досудового розслідування та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

ОСОБА_5 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з позбавленням право обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Таким чином, знаючи про тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання винуватим у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, з метою уникнення відповідальності за вчинення ним кримінального правопорушення ОСОБА_5 , може переховуватись від органу досудового розслідування та в подальшому від суду.

Знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Так, ОСОБА_5 ,перебуваючи на об?єкті будівництва «Житлове та культурно-побутове будівництво по вул. Метрологічній, 44 в Голосіївському районі м. Києва », є службовою особою, який маючи доступ до складу зберігання документів може умисно знищити документи, які наразі підтверджують, що ОСОБА_5 , отримав на зберігання, як відповідальна особа, речі та предмети що належать ТОВ.

Незаконно впливати на потерпілого, свідків у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що на теперішній час на стадії досудового розслідування допитані свідки та представник потерпілого юридичної особи, однак під впливом підозрюваного вони можуть змінити показання, у тому числі в залі судового засідання під час судового розгляду, оскільки підозрюваному з матеріалів справи стане відоме їх місце проживання та контактні дані.

Вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

При наявності фактичних обставин кримінального провадження дає підстави вважати, що вказана особа може продовжувати свою злочинну діяльність, так як не вбачається підстав для довіри підозрюваного ОСОБА_5 , , у виконанні ним покладених процесуальних обов`язків, оскільки останній на вимогу слідчого може не з`явитися без поважних причин.

Перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Враховуючи, що в ході досудового розслідування на даний час не встановлене повне коло свідків, ОСОБА_5 , може перешкодити органу досудового розслідування у встановленні таких осіб та перешкоджати у подальшому їх допиті.

Відповідно до ст.181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Частиною 4 статті 194 КПК України передбачено, що якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Таким чином, закон покладає обов`язок доказування протягом розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу наявності вказаних у клопотанні ризиків та недостатності застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання цим ризикам на прокурора.

В судовому засіданні стороною обвинувачення не доведена наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України та недостатність застосування більш м`якого запобіжного заходу.

Таким чином, слідчий суддя вважає необхідним застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, оскільки при цьому, суд враховує всі обставини кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 179 КПК України, особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

Підозрюваному, обвинуваченому письмово під розпис повідомляються покладені на нього обов`язки та роз`яснюється, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 7 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 176 -178, 181, 184, 186, 194 -196, 309 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

у задоволенні клопотання - відмовити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Білицьке, Донецька обл., громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України наступні обов`язки:

-прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора або суду у визначений час, залежно від стадії кримінального провадження;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.є

Строк дії ухвали визначити в межах строку досудового розслідування до 17.03.2024 року включно.

Роз`яснити підозрюваному, що в разі невиконання покладених на нього обов`язків до нього може бути застосовано більш суворий запобіжний захід.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117145234
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —752/20916/23

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні