Рішення
від 21.02.2024 по справі 140/33035/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2024 року ЛуцькСправа № 140/33035/23

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Смокович В.І., розглянувши в письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Володимирського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , позивач) звернулася до суду із позовом до Володимирського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (далі - відповідач) про визнання протиправними дій відповідача щодо відмови у внесенні змін в актовий запис відносно ОСОБА_2 ; зобов`язати відповідача внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_2 №77 від 27 лютого 2010 року в частині відомості про батька, змінити прізвище, ім`я, по батькові батька дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Володимир-Волинський, Волинської області).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 встановлено факт батьківства ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Володимира-Волинського Волинської області щодо дочки ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Володимир-Волинський Волинської області.

Дане рішення набрало законної сили 27.03.2021, проте відповідачем змін до актового запису в позиції «батько» відносно ОСОБА_2 не внесено.

На звернення ОСОБА_1 , Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції листом від 29.11.2022 № 10523/21.1-06-24 «Щодо внесення змін до актового запису та видачі витягу з ДРАЦСГ» повідомив, що не може внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щодо батьківства, зазначивши батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та видати витяг, оскільки рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 не зобов`язано внести такі зміни та у ньому не міститься усіх відомостей, які необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць та рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Уважаючи такі дії відповідача протиправними та незаконними, позивач за захистом своїх порушених прав звернулась до суду з вказаним позовом.

Відповідач правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, доказів у спростування позовних вимог не надав, про причини неподання відзиву суд не повідомив.

У зв`язку із ненаданням відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд, керуючись вимогами частини шостої статті 162 КАС України, дійшов висновку про можливість розгляду даного спору за наявними у справі матеріалами.

Будь-яких інших заяв по суті справи чи клопотань на адресу суду від учасників справи не надходило.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та вирішено судовий розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) (арк. спр. 37).

Суд, перевіривши доводи позивача у заяві по суті справи, дослідивши письмові докази на предмет належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємозв`язку доказів у їхній сукупності, встановив такі обставини.

ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 27.02.2010 (арк. спр. 11).

При цьому, 27.02.2010 Відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Володимир-Волинський Володимир-Волинського міськрайонного управління юстиції Волинської області у Книзі реєстрації народжень зроблено актовий запис за № 77 про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 . У графі "Відомості про батька" зазначено ОСОБА_3 . Дані відомості записані відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України. Вказані обставини підтверджуються витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (арк. спр. 10) та копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 27.02.2010 (арк. спр. 11).

Рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 у справі № 154/3846/20 заяву ОСОБА_1 , заінтересованої особи - ОСОБА_5 про встановлення факту батьківства - задоволено. Встановлено факт батьківства ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Володимира-Волинського, Волинської області щодо дочки ОСОБА_2 , котра народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Володимирі-Волинському, Волинської області (арк. спр. 42 зворот - 43). Дане рішення набрало законної сили 23.01.2024 (арк. спр. 46).

На звернення ОСОБА_1 , Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції листом від 29.11.2022 № 10523/21.1-06-24 «Щодо внесення змін до актового запису та видачі витягу з ДРАЦСГ» повідомив, що не може внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щодо батьківства, зазначивши батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та видати витяг, оскільки рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 не зобов`язано внести такі зміни та у ньому не міститься усіх відомостей, які необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць та рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено) (арк. спр. 8-9).

Позивач, вважаючи протиправними дії відповідача щодо відмови у внесенні змін в актовий запис відносно своєї доньки ОСОБА_2 , за захистом порушених прав звернулася до суду з даним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, що склалися між сторонами, суд зазначає таке.

Частиною другою статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові та організаційні засади державної реєстрації актів цивільного стану визначаються Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01 липня 2010 року №2398-VI (далі - Закон № 2398).

Відповідно до положень статті 1 цього Закону він регулює відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану та не поширюється на порядок проведення реєстрації громадянства України.

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Згідно з частинами першою-третьою статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану. Актовий запис цивільного стану складається у двох примірниках. Інформація, що міститься в актовому записі цивільного стану, є конфіденційною і не підлягає розголошенню. Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

За правилами частин першої - четвертої статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку. Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою: особи, щодо якої складено актовий запис; одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини; опікуна недієздатної особи; спадкоємців померлого; представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви. Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану. Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

Згідно з частиною п`ятою статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджуються Міністерством юстиції України.

Наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 затверджено Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання (далі - Правила).

Згідно із пунктом 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку. (пункт 1.15 Правил).

Відповідно до пункту 2.1 Правил заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України). Реєстрація заяв про внесення змін до актових записів цивільного стану, поданих до відділу державної реєстрації актів цивільного стану заявником особисто та отриманих від інших відділів, проводиться у журналі обліку заяв встановленої форми.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про внесення змін (пункт 2.3 Правил).

Як зазначалось вище, позивач звернулася до відповідача із заявою про внесення змін до актового запису про народження № 77 від 27.02.2010, зокрема до графи "Батько" замість ОСОБА_3 зазначити ОСОБА_4 , на підставі рішення Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021.

Відповідно до частини другої до статті 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Частиною першою статті 130 Сімейного кодексу України передбачено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Згідно із статтею 134 Сімейного кодексу України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Судом встановлено, що рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 у справі № 154/3846/20, яке набрало законної сили, встановлено факт батьківства ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно дочки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Володимира-Волинського Волинської області.

В силу вимог частини четвертої статті 78 КАС України обставини, встановлені рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 у справі № 154/3846/20, яке набрало законної сили, при розгляді цієї справи не потребують доказуванню.

Відповідно до підпункту 2.13.1 пункту 2.13 Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Пунктом 2.16 Правил передбачено, що зміни, доповнення, виправлення вносяться в паперові носії актових записів цивільного стану та одночасно до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Підпунктом 2.16.4 пункту 2.16 Правил визначено, що на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Отже, в даному випадку рішення Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 у справі № 154/3846/20, яким встановлено факт батьківства ОСОБА_4 відносно дочки ОСОБА_2 , є самостійною підставою для внесення змін в актовий запис про народження № 77 від 27.02.2010.

Разом з тим, судом встановлено, що відповідачем не було внесено змін до актового запису про народження № 77 від 27.02.2010 на підставі рішення Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021 (зміна відомостей про батька), чим допущену протиправну бездіяльність.

Відповідно до частини першої статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Підпунктом 2.13.2 п. 2.13, підпункту 2.16.7 пункту 2.16 Правил передбачено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду. На підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

З урахуванням наведеного, позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню у спосіб визнання протиправними дій відповідача щодо відмови у внесенні змін в актовий запис про народження ОСОБА_2 №77 від 27.02.2010, а саме щодо прізвища, імені, по батькові батька дитини, на підставі рішення Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 24.02.2021, та зобов`язання відповідача внести зміни в актовий запис № 77 від 27.02.2010 про народження ОСОБА_2 , а саме: у графі "Відомості про батька" змінити прізвище, ім`я, по батькові батька дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець м. Володимир-Волинський Волинської області.

Відповідно до статті 244 КАС України суд під час ухвалення рішення вирішує, як розподілити між сторонами судові витрати.

За змістом частини першої статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Отже, на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Володимирського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції необхідно стягнути судовий збір в сумі 1073,60 грн. (одна тисяча сімдесят три гривні 60 копійок), який сплачений відповідно до квитанції № 31 від 04.04.2023 (арк. спр. 5).

Керуючись статтями 243-246, 255, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, на підставі Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) до Володимирського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (44701, Волинська область, місто Володимир, вулиця Івана Франка, будинок 2А, ідентифікаційний код юридичної особи 42625018) про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправними дії Володимирського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції щодо відмови у внесенні змін в актовий запис про народження ОСОБА_2 № 77 від 27 лютого 2010 року.

Зобов`язати Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_2 № 77 від 27 лютого 2010 року, в частині "Відомості про батька" змінити прізвище, ім`я, по батькові батька дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, уродженець міста Володимир-Волинський Волинської області.

Стягнути на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Володимирського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції судовий збір у сумі 1073,60 грн. (одна тисяча сімдесят три гривні шістдесят копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.І. Смокович

Повний текст рішення складено та підписано 21 лютого 2024 року.

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117146638
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —140/33035/23

Ухвала від 13.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 12.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Рішення від 21.02.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 17.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні