Ухвала
від 20.02.2024 по справі 160/22223/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

20 лютого 2024 року м. Дніпросправа № 160/22223/23

Суддя-доповідач Третього апеляційного адміністративного суду Семененко Я.В. перевіривши на відповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд"

на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2023 року по справі №160/22223/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2023 року адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю " Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" задоволено частково.

Не погодившись з вищезазначеним рішенням суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" подало апеляційну скаргу.

Ознайомившись з даною апеляційною скаргою, перевіривши матеріали справи, вважаю, що вказана апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Відповідно до частин першої та третьої статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника, крім випадку, встановленого частиною дев`ятою статті 266 цього Кодексу. Юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Таким чином, юридична особа бере участь у справі або через особу, яка діє в порядку самопредставництва, або через представника.

При цьому, повноваження посадових осіб діяти від імені юридичної особи в порядку самопредставництва підтверджуються законом, статутом, положенням, трудовим договором (контрактом).

Апеляційну скаргу від імені Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" сформовано в підсистемі «Електронний суд» та підписано ОСОБА_1 .

Водночас, вищевказаних документів на підтвердження повноважень Слюнкової Уляни Романівни діяти від імені ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" в порядку самопредставництва до апеляційної скарги не додано.

На підтвердження своїх повноважень Слюнкова Уляна Романівна додала до матеріалів апеляційної скарги довіреність, сформовану через підсистему «Електронний суд».

Із тексту даної довіреності вбачається, що її видано в порядку передоручення. Так, Бовсуновський Петро Олексійович, який діє на підставі Витягу з ЄДР від 07.11.2023 щодо ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" упоноважив ОСОБА_1 представляти інтереси ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" в порядку передоручення.

Суд зауважує на тому, що 30 вересня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02 червня 2016 року №1401-VIII.

Підпунктом 11 пункту 16-1 «Перехідні положення» Конституції України передбачено, що з 1 січня 2018 року у судах апеляційної інстанції представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції здійснюється виключно прокурорами або адвокатами.

Згідно з частиною 8 статті 59 КАС України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідності заяви, скарги, клопотання.

Згідно із частиною першою статті 57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Водночас, частиною другою статті 57 КАС України передбачено, що у справах незначної складності та в інших випадках, визначених цим Кодексом, представником може бути фізична особа, яка відповідно до частини другої статті 43 цього Кодексу має адміністративну процесуальну дієздатність.

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи (пункт 1 частини першої статті 59 КАС України).

За наведеним у пункті 20 частини першої статті 4 КАС України визначенням, адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Аналіз матеріалів справи свідчить про те, що вказана справа не може бути віднесена до категорії справ незначної складності, через що, представником по ній може бути виключно адвокат.

Згідно з частиною першою статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Натомість, жодного з документів (ордера, договору про надання правової допомоги, свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю тощо), що підтверджують повноваження Слюнкової Уляни Романівни як адвоката представляти інтереси ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" до апеляційної скарги не додано.

Суд бере до уваги, що в матеріалах судової справи міститься наказ №21 від 21.12.2023 «Про виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника» про призначення ОСОБА_1 з 21.12.2023 тимчасово виконуючою обов`язки директора ТОВ на час тимчасової відсутності директора ТОВ Бовсуновського П.О., однак згідно змісту даного наказу період перебування директора у відрядженні з 21.12.2023 по 21.01.2024. В той же час апеляційна скарга сформована в підсистемі, підписана та подана 02.02.2024, тобто поза межами вищевказаного строку.

Таким чином, скаржником не надано доказів належного уповноваження Слюнкової Уляни Романівни на підписання апеляційної скарги від імені ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" у розумінні вимог КАС України, а матеріали справи таких доказів не містять.

Відповідно до ч.2 ст.298 КАС України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 296 цього Кодексу, застосовуються положення статті 169 цього Кодексу, згідно з якими апеляційна скарга залишається без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії даної ухвали.

У зв`язку з викладеним, вважаю за необхідне апеляційну скаргу залишити без руху, встановивши заявнику строк для усунення недоліків шляхом надання до суду апеляційної інстанції належним чином засвідченого документу, який підтверджує повноваження Слюнкової Уляни Романівни на підписання апеляційної скарги від імені ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд".

Керуючись ст.169, ч.2 ст.298 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Колор Ленд" на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2023 року по справі №160/22223/23 залишити без руху.

Встановити скаржнику десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги.

Копію ухвали направити скаржнику за допомогою підсистеми ЄСІТС Електронний кабінет, а у разі його відсутності - на офіційну електронну адресу або засобами поштового зв`язку.

Ухвала набирає законної сили 20.02.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідачЯ.В. Семененко

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117151772
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —160/22223/23

Постанова від 16.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Постанова від 16.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 06.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Рішення від 28.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні