Рішення
від 21.02.2024 по справі 687/42/24
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/42/24

№2/687/83/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2024 року Чемеровецький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого-судді Борсука В.О.,

з участю секретаря - Снігур А.І.,

з участю позивача - ОСОБА_1 ,

з участю представника позивача -

ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Чемерівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гуківської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору: ОСОБА_3 , Чемеровецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту батьківства та визнання права на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

08.01.2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Гуківської сільської ради про встановлення факту батьківства та визнання права на спадкове майно. Позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_4 , однак батьки позивача не перебували у зареєстрованому шлюбі, а тому у свідоцтві про народження позивача у графі «батько» здійснено запис прізвища зі слів матері, « ОСОБА_5 », а ім`я та по батькові вказано « ОСОБА_6 », а тому прізвище позивача записано на дівоче прізвище матері « ОСОБА_5 », по батькові « ОСОБА_7 », так як звали її батька.

Так, після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, яка складається з земельної частки (пай), яка перебуває у власності колективного сільськогосподарського підприємства «Маяк» розміром 2.16 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що

підтверджується сертифікатом серії ХМ №0204073 від 18.11.1996 року, однак оригінал втрачено.

Позивач вказує, що за життя ОСОБА_4 визнавав її своєю донькою, утримував, займався вихованням та піклувався про неї протягом всього свого життя. Позивач завжди знала, що ОСОБА_4 є її рідним батьком. Встановлення факту батьківства необхідно для прийняття та належного оформлення спадщини, у зв`язку з чим вимушена звернутися з даною заявою до суду.

Позивач та її представник в судове засідання з`явилися, позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Представник відповідача Гуківської сільської ради в судове засідання не з`явився, однак від нього надійшла заява про слухання справи у його відсутності, позовні вимоги визнає повністю.

Третя особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, однак в матеріалах справи міститься заява про слухання справи у її відсутності, позовні вимоги визнає повністю.

Представник третьої особи Чемеровецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явилася, однак від неї надійшла заява про слухання справи у її відсутності, щодо розгляду справи покладається на думку суду.

Суд, з`ясувавши фактичні обставини у справі, дослідивши та оцінивши докази по справі, прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 11.05.1998 року.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 31.05.1991 року, позивач ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками записані ОСОБА_9 та ОСОБА_3 ..

Відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 09.03.2002 року позивач ОСОБА_8 зареєструвала шлюб з ОСОБА_10 та змінила прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_11 ».

Рішенням Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 16.01.2023 року шлюб, укладений між ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , розірвано.

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 17.05.2014 року позивач ОСОБА_13 зареєструвала шлюб з ОСОБА_14 та змінила прізвище з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_15 ».

Відповідно до акту від 19.12.2023 року виданого старостою П`ятничанського старостинського округу Гуківської сільської ради вбачається, що батько позивача ОСОБА_4 на день смерті проживав та був зареєстрований по АДРЕСА_1 . На день смерті разом із ним проживала та була зареєстрована його співмешканка ОСОБА_3 та його донька ОСОБА_16 .. В управління спадковим майном, вступила донька ОСОБА_16 ..

Також, Гуківською сільською радою надано довідку (витяг з погосподарської книги) № 370 від 13.12.2023 року в якій підтверджується, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком позивача, а ОСОБА_3 є матір`ю позивача.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_17 та ОСОБА_18 вказали, що батьки позивача з 1983 року проживали разом в одному будинку та вели спільне господарство. При житті ОСОБА_4 визнавав позивача своєю донькою, утримував, займався вихованням та піклувався про неї протягом всього свого життя.

Згідно ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Згідно ч. 1 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства.

Встановлення факту батьківства має для заявниці юридичне значення, оскільки необхідне їй для отримання спадщини.

Щодо вимоги про визнання права на спадкове майно, суд зазначає, що згідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 549 ЦК Української PCP 1963 року визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Відповідно до ст. 529 ЦК Української PCP 1963 року у першу чергу спадкоємців за законом входять - діти.

Згідно ч. 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

Так, згідно повідомлення виданого Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області вбачається, що сертифікат серії ХМ №0204073 на право земельну частку (пай), яка знаходиться на землях колишнього КСП «Маяк» с. Мала Бережанка, розміром 2,1600 умовних кадастрових гектарів, виданий на підставі розпорядження Чемеровецької РДА від 11.11.1996 року №420 на ім`я ОСОБА_4 .

У зв`язку з тим, що даний сертифікат загублений позивач була вимушена подати у приватну газету "Подолянин" оголошення про визнання сертифіката на право на земельну ділянку (пай) загубленим та вважати його недійсним, яке опубліковане у приватній газеті "Подолянин" №06 (1747) від 08.02.2024 року.

В матеріалах справи міститься повідомлення видане приватним нотаріусом Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу № 225/02-31 від 26.12.2023 року про те, що ОСОБА_1 відмовлено в оформленні спадщини на майно померлого ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що відсутні підтверджуючі документи щодо родинних відносин між нею та батьком, крім того, правовстановлюючий документ, який підтверджує право на земельну частку пай, відсутній.

Крім того, згідно повідомлення Хмельницького обласного державного нотаріального архіву від 19.01.2024 року за № 103/01-18 вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_4 не заводилася.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За таких підстав, суд вбачає, що чинним законодавством в даному випадку не визначено позасудовий порядок вирішення даного спірного питання, в зв`язку з чим позовна вимога про визнання права на спадкове майно також підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 130, 135 СК України, ст.ст. 12, 81, 258, 263-265, 273 ЦПК України, ст.ст. 328-392, 1217-1218 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Встановити факт батьківства ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мала Бережанка Чемеровецького району Хмельницької області, відносно доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай), по КСП «Маяк» с. Мала Бережанка, після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка належала померлому згідно сертифікату на право на земельну частку (пай), серія ХМ №0204073 від 18.11.1996 року.

Понесені судові витрати ОСОБА_1 покласти на неї.

Повний текст рішення виготовлено 21.02.2024 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька АДРЕСА_2 .

Відповідач: Гуківська сільська рада, місце знаходження вул. Центральна, 2 с. Гуків Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, e-mail: radagukiv@ukr.net.

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителька АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: Чемеровецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), місце знаходження вул. Центральна, 28 смт. Чемерівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, e-mail: vcs@ckm.km.drsu.gov.ua.

Суддя Борсук В.О.

СудЧемеровецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117159425
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —687/42/24

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні