Рішення
від 13.02.2024 по справі 161/18742/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/18742/23

Провадження № 2/161/853/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі :

головуючого судді Філюк Т.М.

за участю секретаря судового засідання Октисюк С.В.

позивача ОСОБА_1

представників відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Колізей Плюс» про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

26 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернувся в Луцький міськрайонний суд Волинської області з позовом до до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Колізей Плюс» про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Позовні вимоги обгрунтовує тм, що він є власником квартири АДРЕСА_1 . На його неодноразові звернення до голови об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Колізей Плюс» з проханням надати для ознайомлення документи, що стосуються діяльності ОСББ він не отримав жодної відповіді та йому не надано можливості ознайомитись з запитуваними документами. Оскільки Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» та Статутом ОСББ «Колізей Плюс» передбачено його право одержувати в установленому законом порядку інформацію про діяльність об`єднання, а відповідач таке його право ігнорує, просить суд визнати неправомірною бездіяльність Голови правління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Колізей Плюс» Гнатюк О.В. щодо ненадання запитуваної інформації та зобовязати надати для ознайомлення з можливістю зробити фотокопії наступні документи: виписку про рух коштів по розрахунковом у рахунку ОСББ «Колізей Плюс» з червня 2017 року по 01 травня 2023 року, протоколи загальних зборів з результатами голосування ( підписами власників житлових і нежилових приміщень) про обрання Головою правління ОСОБА_3 на громадських засадах, інформацію про власників нежитлових приміщень, що входять до складу ОСББ «Колізей Плюс» з визначеною для кожного сумою внеску, а також інформацію про заборгованість власників нежитлових приміщень перед ОСББ станом на 01.05.2023, протокол загальних зборів з результатами голосування ( підписами власників житлових і нежитлових приміщень ) про встановлення ОСОБА_4 внесків, документи про виділення бюджетних коштів ОСББ «Кролізей Плюс» на капітальний ремонт даху будинку на АДРЕСА_2 , протокол загальних зборів співвласників ОСББ про прийняття та затвердження кошторису ОСББ «Колізей Плюс» з результатми голосування ( підписами власників житлових інежитлових приміщень ОСББ «Колізей Плюс» за 2018-2023 роки.

Ухвалою судді від 31 жовтня 2023 року відкрито загальне позовне провадження у справі з проведенням підготовчого засідання.

14 грудня 2023 року від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому вказує, що позов не визнає та просить в задоволенні позовних вимог відмовити.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представники відповідача в судовому засіданні просили відмовити в задоволеннні позовних вимог.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши та оцінивши докази по справі в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що в задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності серія НОМЕР_1 від 12.10.2006.

Статутом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Колізей Плюс», затвердженим загальними зборами співвласників від 28.09.2017, а саме: п.5.1 розділу V передбачено, що співвласники мають право знайомитись з протоколами загальних зборів, робити з них виписки, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання. Об`єднання на вимогу співвласника зобов`язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

Статтею 1 Закону України «Про інформацію»передбачено поняття терміну інформація - будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді, а терміну документ - матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі.

Статтею 5 цього законупередбачено, що кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів утримання документів. Реалізація права на інформацію не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб.

Згідно ч. 1 Закону України «Про звернення громадян» громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про звернення громадян» органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об`єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобов`язані об`єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань). Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов`язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов`язки. Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови, а також із роз`ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

Звертаючись до суду з позовом позивач посилався на звернення до голови ОСББ «Колізей Плюс» з метою надання йому для ознайомлення ряду документів, що стосуються діяльності ОСББ, але документи не були надані, чим порушуються його права, як власника квартири, на отримання інформації, що передбаченоЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»таЗУ «Про інформацію».

Згідно ч.1ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Положеннями ч.1ст.15 ЦК Українивизначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Стаття 16 ЦКтакож передбачає право кожної особи на захист свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Зі змісту наведених норм права та відповідно до усталеної судової практики Верховного Суду України право на позов (звернення до суду) в особи виникає лише тоді, коли її право, свобода чи інтерес або порушені, або невизнані, або оспорюються.

В порядку цивільного судочинства підлягає захисту саме порушене право, тому суд повинен встановити чи дійсно порушуються права особи, яка звертається до суду.

Виходячи із змісту вказаної норми права, правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів.

Обставину дійсного (реального) порушення відповідачем суб`єктивного права позивача має бути доведено належними та допустимими доказами саме позивачем.

Отже, право на звернення до суду за захистом наділена особа, зокрема, в разі порушення саме її прав, свобод чи інтересів.

Якщо за результатами розгляду справи факту такого порушення не встановлено, а позивач посилається на формальне порушення закону, у суду немає правових підстав для задоволення позову.

Відповідно до положеньст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до частини 1 статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Як вбачається із частини 2 вказаної вище статті, ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Частиною 1 статті 77 ЦПК України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до частини 2 вказаної вище статті, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Частиною 3 вказаної вище статті передбачено, що сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Як вбачається із частини 1 статті 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Згідно з частиною 2 вказаної вище статті, питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 03.01.2020 звертався до голови правління ОСББ «Колізей Плюс» з проханням надати для ознайомлення наступні документи: протоколи загальних зборів та прийняті на них рішення за період червень 2017 по грудень включно 2019 року, звіти про виконання кошторису ОСББ «Колізей Плюс» за 2017-2019 роки, всі рішення правління з червня 2017 року, рух коштів по рахунках з червня 2018 по грудень 2019 року.

У відповідь на дане звернення ОСББ «Колізей Плюс» 21.01.2020 направило відповідь, в якій запропоновано ОСОБА_1 ознайомитись з запитуваними ним документами 05 лютого 2020 року о 11 год в приміщенні кафе « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки офісного приміщення для ведення фінансово-господарської діяльності в ОСББ «Колізей Плюс» немає. Також 05 лютого 2020 року було складено акт про неявку ОСОБА_1 для ознайомлення з документами ОСББ «Колізей Плюс».

Також матеріали справи містять заяву ОСОБА_1 , адресовану голові правління ОСББ «Колізей Плюс» з прохання надати для онайомлення наступні документи: рух коштів по розрахунковому рахунку ОСББ «Колізей Плюс» завірений посадовою особою банку з червня 2017 по 1 серпня 2022 року, офіційно повідомити про результати розгляду цивільної справи № 161/8623/19, протокол загальних зборів з результатами голосування ( оригінали підписів власників житлових і нежитлових приміщень) про прийняття на посаду на громадських засадах, протокол загальних зборів з результатами голосування ( оригінали підписів власників житлових і нежитлових приміщень) про надання права укладати угоди самостійно і на які суми, угоди між ОСББ «Колізей Плюс» та ОСОБА_2 , між ОСББ «Колізей Плюс", фірмою «Люкс-Лінк», рішення загальних зборів щодо їх укладання, надати офіційні дані про всіх власників нежитлових приміщень що входять до об`єднання з визначеною сумою внесків, а також дані про їх заборгованість станом на 01.08.2022, протокол загальних зборів з результатми голосування ( оригінали підписів власників житлових і нежитлових приміщень) про встановлення ФОП ОСОБА_4 внесків, протокол загальних зборів з результатами голосування ( оригінали підписів власників житлових і нежитлових приміщень) щодо надання дозволу на проведення ремонту даху, протоколи загальних зборів про прийняття та затвердження кошторису ОСББ «Колізей Плюс» з результатами голосування ( оригінали підписів власників житлових і нежитлових приміщень) за 2018, 2019, 2020, 2021 роки, повідомити код, МФО і назву обслуговуючого банку і розрахунковий рахунок ОСББ «Колізей Плюс», прізвище, ім`я та по батькові бухгалтера та контактні дані.

24.05.2023 в інтересах ОСОБА_1 направлено на адресу ОСББ «Колізей Плюс» адвокатський запит про надання інформації та документів, відповідно до якого адвокат Гаврищук А.О. просив надати наступні документи та інформацію: виписку про рух коштів по розрахунковому рахунку ОСББ «Колізей Плюс» з червня 2017 по 1 травня 2023 року, копію протоколу загальних зборів з результатами голосування ( підписами власників житлових і нежитлових приміщень) про обрання головою правління ОСББ ОСОБА_3 на громадських засадах, чи укладалися договори між ОСББ «Колізей Плюс» і ОСОБА_2 , ГО «Рада голів правлінь об`єднань співлваників багатоквартирних будинків України», ГО «Рада голів правлінь об`єднань співлваників багатоквартирних будинків м. Луцька, провайдерами інтернет послуг « ІНФОРМАЦІЯ_2 », Волинські оптичні мережі», « ІНФОРМАЦІЯ_3 », інформацію про власників нежитлових приміщень з визначеною для кожного сумою внеску, та інформацію про заборгованість станом на 01.05.2012, копію протоколу загальних зборів з результами голосування (підписами власників житлових і нежитлових приміщень) про встановлення ФОП ОСОБА_4 внесків, копії документів про виділення бюджетних коштів ОСББ «Колізей Плюс» на капітальний ремонт даху будинку по АДРЕСА_2 та копію рішення про надання згоди на проведення капремонту, копію протоколу загальних зборів про прийняття та затвердження кошторису ОСББ «Колізей Плюс» з результатами голосування ( підписами власників житлових і нежитлових приміщень) за 2018-2023 роки, копію рішення правління про дачу згоди на подання судового позову по справі №161/8623/19, копію договору про надання послуг з утримання будинків і прибудонкових територій, копію протоколу про обрання членів правління та членів ревізійної комісії, про наявність бухгалтера ОСББ «Колізей Плюс».

На вказаний адвокатський запит ОСББ «Колізей Плюс» надало відповідь 21.07.2023 та 07.08.2023, відповідно до яких повідомлено, що ОСОБА_1 має можливість ознайомитись з витребовуваними документами, а копії не можуть бути виготовлені у зв`язку з відсутністю відповідного фінансування.

Звертаючись зпозовом досуду провизнання бездіяльностіголови правлінняОСББ «КолізейПлюс» неправомірною позивач просить зобов`язати надати для ознайомлення з можливістю зробити фотокопії наступні документи: виписку про рух коштів по розрахунковом у рахунку ОСББ «Колізей Плюс» з червня 2017 року по 01 травня 2023 року, протоколи загальних зборів з результатами голосування ( підписами власників житлових і нежилових приміщень) про обрання Головою правління ОСОБА_3 на громадських засадах, інформацію про власників нежитлових приміщень, що входять до складу ОСББ «Колізей Плюс» з визначеною для кожного сумою внеску, а також інформацію про заборгованість власників нежитлових приміщень перед ОСББ станом на 01.05.2023, протокол загальних зборів з результатами голосування ( підписами власників житлових і нежитлових приміщень ) про встановлення ОСОБА_4 внесків, документи про виділення бюджетних коштів ОСББ «Колізей Плюс» на капітальний ремонт даху будинку на АДРЕСА_2 , протокол загальних зборів співвласників ОСББ про прийняття та затвердження кошторису ОСББ «Колізей Плюс» з результатами голосування (підписами власників житлових і нежитлових приміщень ОСББ «Колізей Плюс» за 2018-2023 роки.

Аналізуючи всі звернення та заявлені позовні вимоги, суд вбачає, що вимоги за кожним зверненням ОСОБА_1 до ОСББ «Колізей Плюс» та позовні вимоги викладенія ним в позовній заяві відрізняються та містять прохання про витребування різної інформації та документів.

Крім того, вирішуючи даний спір суд враховує ту обставину, що вже під час перебування даної справи в провадженні суду, а саме 15 грудня 2023 року позивачу ОСОБА_1 ОСББ « Колізей Плюс» було надано можливість ознайомитись з запитуваними документами за адресою: м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, каб. 320, в результаті чого відповідачем було складено відповідний акт про надання для ознайомлення 15.12.2023 та акт про відмову ОСОБА_1 від підпису акту про надання для ознайомлення 15.12.2023.

В ході розгляду справи позивач не заперечував тієї обставини, що дійсно 15.12.2023 року його було запрошено за адресою: м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, каб. 320 та надано для ознайомлення документи ОСББ «Колізей Плюс», і він частково з ними ознайомився, однак через їх об`ємність та необхідність у затраті великого проміжку часу для того, щоб знайти запитуваний ним документ, а відповідач не сприяв йому в цьому, він не ознайомився із вказаними документами в повному обсязі.

Отже, в ході розгляду справи позивачем не доведено, що його право на відповідну інформацію було порушене відповідачем, а судом не становлено, що ОСОБА_1 мав перешкоди у реалізації свого права на отримання інформації з боку ОСББ «Колізей Плюс».

За таких обставин, в контексті заявлених позовних вимог, позивачем не наведено належного обґрунтування обставин, які свідчать, що право позивача на відповідну інформацію було порушеним або невизнаним з боку відповідачів, внаслідок чого суд не вбачає підстав у необхідності застосування такого способу захисту, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.258,259,263-265,268,352,354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Колізей Плюс» про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Дата складання повного тексту рішення 22 лютого 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Т.М.Філюк

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117161477
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —161/18742/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні