Ухвала
від 19.02.2024 по справі 696/1178/21
КАМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.02.2024

Справа № 696/1178/21

6/696/5/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Кам`янка

Кам`янський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Шкреби В.В.,

при секретарі Степановій Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янка заяву Виконавчого комітету Кам`янської міської ради (20801, Черкаська область м.Кам`янка, вул.Героїв Майдану, 37), Кропивнянського дитячого будинку для дітей шкільного віку Черкаської обласної ради (19763, Черкаська область с.Кропивна, вул.Шкільна, 2), Комунального навчального закладу фахової передвищої освіти «Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім.Т.Г.Шевченка Черкаської обласної ради»( 19402, Черкаська область м.Корсунь-Шевченківський, вул.Шевченка,38), Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області (20540,Черкаська область с.Мокра Калигірка, вул.Шкільна,21) в інтересах дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , третя особа Кам`янський відділ Державної виконавчої служби у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), боржник ОСОБА_6 ( АДРЕСА_1 ) про заміну стягувача у виконавчому листі та зміну способу виконання рішення суду,-

в с т а н о в и в :

Заочним рішенням Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 квітня 2022 року у справі № 696/1178/21, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (зареєстровану в АДРЕСА_2 , id картка № НОМЕР_1 від 17.11.2017 року, орган що видав документ 7119) позбавлено батьківських прав щодо її дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .Також вказаним рішенням з ОСОБА_6 стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь осіб чи установ, де будуть проживати діти, в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 09.12.2021 року і до досягнення дітьми повноліття.

Дане рішення суду набрало законної сили, та на підставі нього видано виконавчий документ.

Та оскільки є труднощі у виконанні даного рішення суду, а судове рішення є обов`язковим до виконання, то саме з вказаних обставин зазначені особи звернулись до суду та просять суд змінити стягувача, та спосіб виконання даного рішення суду, в частині стягнення аліментів. Просять стягувати з ОСОБА_6 аліменти в твердій грошовій сумі на користь юридичних установ, де перебувають на повному державному утриманні діти.

Представники заявників у судове засідання не з`явились, надіслали до суду заяви, в яких просили розгляд справи провести без їхньої участі.

Представник третьої особи Кам`янського відділу ДВС в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, про причини неявки не повідомляли.

Боржник ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилась, про проведення судового засідання була повідомлена належним чином, про причини неявки суд не повідомляла.

Неявка зазначених осіб не перешкоджає розгляду заяви.

Повно, всебічно і об`єктивно дослідивши заяву, додані до неї матеріали, суд дійшов до наступних висновків.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено ст.ст.6,13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно дост.129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України і судове рішення є обов`язковим до виконання.

У п.9 ст.129Конституції України зазначено, що до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Частиною 1ст.18ЦПК України визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Так в ході розгляду заяви встановено, що 04.04.2022 року Кам`янським районним судом Черкаської області, позов виконавчого комітету Кам`янської міської ради Черкаської області в інтересах неповнолітніх ОСОБА_1 , 2007 р.н., ОСОБА_2 , 2008 р.н., ОСОБА_3 , 2009 р.н., ОСОБА_4 , 2010 р.н., ОСОБА_5 , 2012 р.н. до ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей, було задоволено повністю.

Заочним рішенням Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 квітня 2022 року у справі № 696/1178/21, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (зареєстровану в АДРЕСА_2 , id картка № НОМЕР_1 від 17.11.2017 року, орган що видав документ 7119) позбавлено батьківських прав щодо її дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .Також вказаним рішенням з ОСОБА_6 стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь осіб чи установ, де будуть проживати діти, в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 09.12.2021 року і до досягнення дітьми повноліття.

Дане рішення суду набрало законної сили 17.05.2022 року.

Та оскільки на час розгляду справи, з 21.10.2021 року діти були влаштовані до КЗ «Кропивнянський дитячий будинок для дітей шкільного віку Черкаської обласної ради», то саме їм, 04.04.2022 року Кам`янський районний суд видав виконавчий документ.

На сьогодні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на повному державному утриманні Комунального навчального закладу фахової передвищої освіти «Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім.Т.Г.Шевченка Черкаської обласної ради». Дане підтверджено довідкою даного закладу № 229 від 27.10.2022 року.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на повному державному утриманні Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області. Дане підтверджено довідкою довідкою даного закладу № 138 від 06.09.2023 року.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , залишаються перебувати на повному державному утриманні «Кропивнянський дитячий будинок для дітей шкільного віку Черкаської обласної ради». Дане підтверджено довідками даного закладу № 148, № 149, № 150 від 11.12.2023 року.

У зв`язку з труднощами виконання рішення суду, заявники просять змінити стягувача у виконавчому листі та змінити спосіб його виконання, шляхом стягнення з ОСОБА_6 аліментів у твердій грошовій сумі, у розмірі 1000 гривень, на кожну дитину, на користь закладів де перебувають діти.

Частиною 5статті 15 Закону України «Про виконавче провадження»визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з ч. ч. 1, 2, 5ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Таким чином, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і за відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно зЗаконом України «Про виконавче провадження».

Та оскільки відповідно до відомостей автоматизованої системи виконавчих проваджень, на примусовому виконанні виконавчий документ по цивільній справі № 696/1178/21 від 04.04.2022 року не перебуває, а на час розгляду даної заяви діти перебувають на повному державному утриманні різних закладів, що ускладнює виконання рішення суду, суд дійшов висновку про необхідність заміни стягувача у виконавчому листі.

Що стосується зміни способу виконання рішення суду, суд зазначає наступне.

Відповідно дост. 435 ЦПК України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України N 789-XII від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Обов`язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним з головних конституційних обов`язків (ч. 2ст. 51 Конституції України) і закріплюється в сімейному законодавстві, зокремаст. 180 СК України, якою на батьків покладено обов`язок утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним зі способів виконання обов`язку утримувати дитину тим з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Відповідно до ч.2ст. 183 СК Україниза рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

При цьому закон не визначає необхідних умов чи підстав для визначення чи зміни способу стягнення аліментів, визначення способу стягнення аліментів є виключно правом одержувача аліментів.

Право вимагати зміни розміру аліментів шляхом зміни способу присудження аліментів не може заперечуватися, адже можливість вибору способу присудження аліментів з огляду на мінливість життєвих обставин, зазначенихстаттями 182-184 СК України, не може обмежуватися разовим її здійсненням.

З огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннямист. 192 СК Українизміна розміру аліментів може мати під собою зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів, визначений у певній твердій грошовій сумі та навпаки).

Розмір аліментів і спосіб стягнення аліментів може бути визначений судом з урахуванням фактичних обставин справи, які встановлені судом та на які посилався позивач (заявник). При цьому право застосування норми закону належить виключно суду.

Такий висновок цілком узгоджується з правовою позицією, викладеною у постанові Верховного Суду України від 05 лютого 2014 року у справі № 6-143цс13, постанові Верховного Суду від 14 листопада 2018 року у справі № 372/2393/17.

Отже, вимога одержувача аліментів про зміну способу їх стягнення може мати місце як внаслідок виникнення необхідності у збільшенні розміру аліментів, так і внаслідок бажання стягувача змінити спосіб стягнення аліментів в силу інших обставин.

Частиною першою ст. 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Розмір аліментів на одну дитину, відповідно до ч.2ст.182 СК України, не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Розмір аліментів, визначений у твердій грошовій сумі, відповідно до ч.2 ст.184 СК України, підлягає індексації відповідно до закону.

Враховуючи заміни сторін стягувачів у виконавчому листі, не виконання рішення про стягнення аліментів, знаходження дітей в різних місцях та виконання функцій опікунів різними юридичними особами, що ускладнює та робить неможливим виконання рішення суду про стягнення аліментів на утримання дітей, з метою недопущення порушення інтересів дітей, суд вважає за необхідне змінити спосіб виконання рішення в частині стягнутих аліментів у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) ОСОБА_7 на стягненні з останньої у твердій грошовій сумі у розмірі 1000 грн. на кожну дитину на користь вищезазначених юридичних осіб де перебувають діти.

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.258,260,442,435ЦПК України,суд

п о с т а н о в и в :

Заяву Виконавчого комітету Кам`янської міської ради (20801, Черкаська область м.Кам`янка, вул.Героїв Майдану, 37), Кропивнянського дитячого будинку для дітей шкільного віку Черкаської обласної ради (19763, Черкаська область с.Кропивна, вул.Шкільна, 2), Комунального навчального закладу фахової передвищої освіти «Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім.Т.Г.Шевченка Черкаської обласної ради»( 19402, Черкаська область м.Корсунь-Шевченківський, вул.Шевченка,38), Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області (20540,Черкаська область с.Мокра Калигірка, вул.Шкільна,21) в інтересах дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , третя особа Кам`янський відділ Державної виконавчої служби у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), боржник ОСОБА_6 ( АДРЕСА_1 ) про заміну стягувача у виконавчому листі та зміну способу виконання рішення суду- задовольнити.

Змінити стягувача та порядок виконання заочного рішення Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 квітня 2022 року у справі № 696/1178/21 наступним чином.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (зареєстрованої в АДРЕСА_2 , ID паспорт громадянки України № НОМЕР_1 від 17.11.2017 року, орган що видав документ 7119, ІПН НОМЕР_2 ) аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1000 гривень, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, на користь Комунального навчальногозакладу фаховоїпередвищої освіти«Корсунь-Шевченківськийпедагогічний коледжім.Т.Г.ШевченкаЧеркаської обласноїради»(ЄДРПОУ 02125651, 19402,Черкаська областьм.Корсунь-Шевченківський,вул.Шевченка,38) з дня набрання чинності рішенням суду і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (зареєстрованої в АДРЕСА_2 , ID паспорт громадянки України № НОМЕР_1 від 17.11.2017 року, орган що видав документ 7119, ІПН НОМЕР_2 ) аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1000 гривень, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, на користь Багатопрофільного регіональногоцентру професійноїосвіти уЧеркаській області(ЄДРПОУ 14209459,20540,Черкаськаобласть с.МокраКалигірка,вул.Шкільна,21) з дня набрання чинності рішенням суду і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (зареєстрованої в АДРЕСА_2 , ID паспорт громадянки України № НОМЕР_1 від 17.11.2017 року, орган що видав документ 7119, ІПН НОМЕР_2 ) аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у розмірі 1000 гривень на кожну дитину, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, на користь Кропивнянського дитячого будинку для дітей шкільного віку Черкаської обласної ради ( ЄДРПОУ 26490579, 19763, Черкаська область с.Кропивна, вул.Шкільна, 2) з дня набрання чинності рішенням суду і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментіву межах суми платежу за один місяць.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошевій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Відкликати виконавчий лист Кам`янського районногосуду Черкаськоїобласті від06березня 2023року поцивільній справі№ 696/1178/21,виданий Кропивнянському дитячому будинку для дітей шкільного віку Черкаської обласної ради ( ЄДРПОУ 26490579, 19763, Черкаська область с.Кропивна, вул.Шкільна, 2) на підставі заочного рішення Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 квітня 2022 року.

Видати нові виконавчі листи на кожну дитину.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : В.В.Шкреба

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117164879
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну стягувача у виконавчому листі та зміну способу виконання рішення суду

Судовий реєстр по справі —696/1178/21

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Рішення від 03.04.2022

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні