Ухвала
від 21.02.2024 по справі 385/252/24
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/252/24

Провадження № 1-кс/385/45/24

У ХВ АЛ А

слідчого судді

21.02.2024 року м.Гайворон слідчий суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023122050000084 від 31.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України про надання доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в :

слідчий звернулась до слідчого судді з клопотанням в якому просить надати групі слідчих у кримінальному провадженні №42023122050000084 від 31.10.2023 на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, з правом подальшого вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради юридична адреса: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 .

В обґрунтування клопотання покликається на те, що слідчим відділенням відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження №42023122050000084 від 31.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України за фактом привласнення бюджетнихкоштів підчас виконанняробіт з монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 27.04.2023 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » укладено договір на виконання робіт з монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень на загальну суму 2 765 267 грн.

Пунктом 4.4 Договору після підписання замовником акта приймання-передачі виконаних робіт або закінчення строку, він зобов`язаний протягом 30 календарних днів провести остаточний розрахунок з виконавцем.

Так, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », діючи умисно, в особистих інтересах, з метою заволодіння коштами місцевого бюджету, виділених на виконання робіт з монтажу системи пожежної сигналізації, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, знаючи, що акт приймання виконаних робіт від 05.09.2023 є офіційним документом, внесли неправдиві відомості про обсяги робіт та витрати які фактично не були виконані, завищені або виконанні не в повному обсязі і поклали в акті підпис та відбиток мастичної печатки. Зокрема, неправдиві відомості щодо завищених обсягів виконаних робіт були внесені в акт приймання виконаних робіт №131/2023ТБ від 05.09.2023. Службові особи лікарні подали вказаний акт до ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стало підставою для перерахування коштів по платіжному дорученні від 06.09.2023 грошових коштів на загальну суму 2 765 267 грн, в тому числі за завищений обсяг робіт.

Таким чином, діючи з прямим умислом шляхом зловживання своїм службовим становищем, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, діючи в особистих інтересах, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », заволоділа коштами місцевого бюджету орієнтовно на суму 420 000 тис грн.

Відповідно до договору про виконання робіт з монтажу системи пожежної сигналізації, системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень №ДГ-0002:133 від 27.04.2023, замовником робіт є Комунальне некомерційне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради (юридична адреса: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ). Зазначене дає достатні підстави вважати, що речі і документи, які стосуються проведених робіт, перебувають або можуть перебувати у володінні комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради.

10.01.2024 з метою визначення відповідності вартості виконаних робіт кошторисній документації та визначення вартості фактично виконаних робіт з монтажу пожежної сигналізації, системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень відповідного об`єкту, призначено будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експерту ІНФОРМАЦІЯ_4 .

25.01.2024 на адресу Голованівської окружної прокуратури надійшло клопотання судового експерта ІНФОРМАЦІЯ_5 №173/146-6-24/27 від 16.01.2024 про надання додаткових матеріалів, які необхідні для проведення та дачі експертного висновку по судової експертизі, зокрема оригінали таких документів:

- Договірну документацію по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 (договори та додатки до них, додаткові угоди, договірні ціни в повному обсязі з локальними кошторисами, кошторисний рахунок на підставі якого було складено договірну ціну, тендерну документацію, дефектні акти);

- Проектно-кошторисну документацію по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 ;

- Первинну звітну документацію по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 ;

- Виконавчу документацію по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 .

Так,з метоюзабезпечення повногота неупередженогорозслідування кримінальногопровадження,встановлення тапідтвердження обставинподій,які підлягаютьдоказуванню,виникла необхідністьу отриманідозволу натимчасовий доступдо речейта документів,які перебуваютьу володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, будуть використані як речові докази в даному кримінальному провадженні та є об`єктами дослідження судово-почеркознавчої експертизи, а також в подальшому будуть необхідні для проведення судової будівельно-оціночної експертизи, оригіналів документів а саме:

1.Договірної документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 (договори та додатки до них, додаткові угоди, договірні ціни в повному обсязі з локальними кошторисами, кошторисний рахунок на підставі якого було складено договірну ціну, тендерну документацію, дефектні акти);

2. Проектно-кошторисної документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 ;

3.Первинної звітної документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 ;

4.Виконавчої документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 .

Зазначає, що в інший спосіб отримати вказані документи неможливо, оскільки вони перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Слідчий просить розглянути клопотання без повідомлення представника Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради про день, час та місце розгляду зазначеного клопотання про тимчасовий доступ може призвести про розголошення відомостей досудового розслідування, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення оригіналів документів, доступ до яких планується одержати, оскільки такі документи в подальшому як окремо, так і в цілому, можуть бути доказами причетності представників Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради до вчинення кримінального правопорушення за фактом привласнення бюджетних коштів шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем під час виконання робіт з монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень. Враховуючи зазначене, вважаю за доцільне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій просив таке задовольнити.

Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників судового процесу, на підставі ч. 4 ст.107КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 31.10.2023 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191КК України (кримінальне провадження №42023122050000084).

Як направову підставудля зверненнядо судуз клопотаннямпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,з правомподальшого вилучення,що перебуваютьв володінніКомунального некомерційногопідприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »Гайворонської міськоїради,слідчий покликавсяна ст. 159-164 КПК України, в обґрунтування необхідності застосування такого заходу, вказав, що здобути вищевказані відомості можливо лише у Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради, встановлення та вилучення останніх дасть можливість встановити фактичні дані про подію злочину, відомості, що знаходяться в таких документах можуть бути використані як докази.

Зі змісту ч.1 ст.159КПК України вбачається, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Інформація, тимчасовий доступ до якої просить надати слідчий, відповідно до п. 4, 8 ч. 1 ст.162КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, з правом подальшого вилучення належить до охоронюваної законом таємниці.

Слідчим в клопотанні доведено, що документи знаходяться у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в цих документах можуть бути використані як докази та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Крім того, слідчий суддя погоджується з доводами клопотання про те, що вилучення даних документів необхідне для досягнення мети отримання тимчасового доступу до документів, зокрема проведення судових експертиз.

Враховуючи наведене, доходжу висновку, що наявні достатні підстави вважати, що отримання зазначених документів сприятиме досягненню повноти, всебічності та неупередженості розслідування, відповідає цілям і меті кримінального провадження. Відтак клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 131, 132, 159-164 КПК України,

у х в а л и в:

клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів групі слідчих: старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 ; начальнику слідчого відділення відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 , слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №42023122050000084 з правом вилучення оригіналів відповідних документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради, код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ,місцезнаходження: АДРЕСА_1 , що складались на виконання договору №ДГ-0002:133 від 27.04.2023 на виконання робіт з монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », саме до:

1.Договірної документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 (договори та додатки до них, додаткові угоди, договірні ціни в повному обсязі з локальними кошторисами, кошторисний рахунок на підставі якого було складено договірну ціну, тендерну документацію, дефектні акти);

2. Проектно-кошторисної документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 ;

3.Первинної звітної документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 ;

4.Виконавчої документації по об`єкту виконання робіт: «монтажу пожежної сигналізації системи оповіщення про пожежу та системи передавання тривожних сповіщень КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Гайворонської міської ради за адресою: АДРЕСА_2 .

Роз`яснити особі у володінні якої знаходяться вказані документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - два місяці з моменту проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Михайло ВЕНГРИН

Дата документу 21.02.2024

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117168431
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —385/252/24

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні