Рішення
від 13.02.2024 по справі 496/6297/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/6297/23

Провадження № 2-о/496/32/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Буран В.М.,

за участю: секретаря судового засідання - Бойчук Р.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Біляївка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Біляївський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ІНФОРМАЦІЯ_9 в особі ІНФОРМАЦІЯ_10, Відділ обслуговування громадян №5 (сервісний центр) в особі Головного Управління Пенсійного Фонду України в Одеській області, Відділ соціального захисту населення та охорони здоров`я Біляївської міської ради про встановлення юридичного факту, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду з вказаною заявою, обґрунтовуючи її тим, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з початком військових дій її син був мобілізований до лав ЗСУ, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. 09.06.2023р. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стрілець 1 стрілецького відділення 3 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 , внаслідок військових дій у м. Берислав Херсонської області під час захисту Батьківщини загинув.

Біляївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 14.06.2023р. видано свідоцтво про смерть.

ОСОБА_1 народила дитину ІНФОРМАЦІЯ_2 в Маяківській дільничній лікарні Біляївського району Одеської області. В зв`язку з підтопленням будівлі лікарні всі медичні документи медичного закладу були втрачені.

14 листопада 2006 р. головним лікарем Маяківської дільничної лікарні була видана Довідка № 17 ОСОБА_2 про те, що історія його пологів - ймовірний строк пологів 12.04.1981р., в архіві Маяківської дільничної лікарні не збереглись.

У ОСОБА_1 зберіглась медична карта історії розвитку дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно якої матір`ю дитини вказана ОСОБА_1 , 1960р.н.

ОСОБА_2 проживав з матір`ю по АДРЕСА_1 , де з 20.03.2007р. був зареєстрований.

Для оформлення соціальної допомоги та пільг, передбачених для членів сім`ї загиблих військовослужбовців, та пенсії за втратою годувальника в органах соціального захисту, пенсійного фонду, РТЦК та СП ОСОБА_1 необхідно в обов`язковому порядку пред`явити свідоцтво про народження ОСОБА_2 , чим підтвердити факт родинних відносин. Свідоцтво про народження ОСОБА_2 у заявниці відсутнє.

У відповіді наданій Відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) зазначено, що в частині надання інформації щодо державної реєстрації актів цивільного стану, за результатами проведеної перевірки по першим примірникам первинних та поновлених актових записів, які зберігаються у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Одеської області не виявлено актового запису про народження з дати народження особи по теперішній час відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , архів по Біляївському відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за 1981 рік збережено у повному обсязі.

Згідно відповіді наданої Біляївським РВ ГУ ДМС України в Одеській області, Біляївським відділом дійсно був оформлений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 після досягнення 18-річного віку по процедурі встановлення особі. Надати відомості, на підставі яких документів був виданий паспорт не можливо, у зв`язку зі знищенням справ по встановленню особи за строком зберігання.

В серпні 2023р. ОСОБА_1 звернулась до Біляївського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з проханням поновити актовий запис про народження її сина.

Біляївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) їй було надано відповідь, про неможливість видачі повторного свідоцтва, оскільки перевіркою актових записів по першим примірникам первинних та поновлених актових записі, які зберігаються у відділі не виявлено актового запису про народження з дати народження особи по теперішній час відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з викладеним, просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме встановити факт родинних відносин між нею та померлим сином.

Заявниця у судове засідання не з`явилась, але від її представника надала до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності на задоволенні заяви наполягала (а.с.68-69).

Представник заінтересованої особи Біляївський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса)в судове засідання не з`явився, поважність неявки суду не повідомив.

Представник заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_9 в особі ІНФОРМАЦІЯ_10в судове засідання не з`явився, поважність неявки суду не повідомив.

Представник відділу обслуговування громадян №5 (сервісний центр) в особі Головного Управління Пенсійного Фонду України в Одеській області в судове засідання не з`явився, але надав до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, не заперечує проти задоволення заяви (а.с.63).

Представник відділу соціального захисту населення та охорони здоров`я Біляївської міської ради в судове засідання не з`явився, але надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, вирішити питання відповідно до чинного законодавства (а.с.70).

Ознайомившись із матеріалами справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 видане Біляївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис №440 (а.с.28).

Відповідно до відповіді № 88 від 13.07.2023р., наданій Відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) зазначено, що в частині надання інформації щодо державної реєстрації актів цивільного стану, за результатами проведеної перевірки по першим примірникам первинних та поновлених актових записів, які зберігаються у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Одеської області не виявлено актового запису про народження з дати народження особи по теперішній час відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Одночасно повідомляємо, що архів по Біляївському відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за 1981 рік збережено у повному обсязі (а.с.21).

Біляївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надано відповідь від 21.07.2023р. №1818/24.14-19, згідно якої адвокатський запит щодо перевірки наявності актового запису про народження відносно громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 місце народження - с. Мирне Біляївського району Одеської області. Батько: Мати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , направлено до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з проханням провести перевірку за 1981 рік по первинним та поновленим актовим записам по Біляївському відділі державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) архів за 1981 рік збережено актовий запис відсутній. Перевірку проведено також по поновленим актовим записам з 1982 року по теперішній час, актовий запис відсутній (а.с.20).

Біляївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) їй було надано відповідь №481/24.14-84 від 19.08.2023р., про неможливість видачі повторного свідоцтва, оскільки перевіркою актових записів по першим примірникам первинних та поновлених актових записі, які зберігаються у відділі не виявлено актового запису про народження з дати народження особи по теперішній час відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.22).

Відповідно до листа Біляївського відділу ГУДМС в Одеській області № 88 від 13.07.2023р. повідомили наступне: Біляївським відділом дійсно був оформлений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 після досягнення 18 річного віку по процедурі встановлення особі. Надати відомості, на підставі яких документів був виданий паспорт не можливо, у зв`язку зі знищенням справ по встановленню особи за строком зберігання (а.с.19).

Згідно довідки виконавчого комітету Біляївської міської ради Одеського району Одеської області №525 від 02.08.2023р. виданої в тому, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис №440 від 14.06.2023 р., згідно будинкової книги №5 Мирненської сільської ради Біляївського району Одеської області дійсно був зареєстрований з 20.03.2007 р. за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.16).

Згідно довідки Біляївської міської ради Одеського району Одеської області №07-13/526 від 02.08.2023р. видана в тому, що згідно записів в по господарській книзі №9, с. Мирне Біляївської міської територіальної громади за 2021-2025 року, номер об`єкта по господарського обліку 0685-1, аркуш 36, у частині житлового будинку під АДРЕСА_2 , зареєстровані таки особи: ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 - ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.17).

Згідно довідки виконавчого комітету Біляївської міської ради Одеського району Одеської області №387 від 16.06.2023р. видана в тому, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який будучи військовослужбовцем під час воєнної агресії Російською федерацією, та який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Берислав Херсонської області, дійсно похований на кладовищі в с. Мирне Біляївської територіальної громади Одеського району Одеської області (а.с.18).

Встановлення даного факту необхідно для отримання заявницею матеріальних виплат та гарантій, передбачених Законами України «Про військовий обов`язок і військову службу» та «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей» для членів сім`ї військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби.

Згідно із ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з приписами ст. ст. 16, 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві (далі - одноразова грошова допомога), - гарантована державою виплата, що здійснюється особам, які згідно з цим Законом мають право на її отримання. Право на отримання такої допомоги мають члени сім`ї загиблого (померлого) військовослужбовця, коло яких визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч. 2 та 4 статті 3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права й обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно з абзацом п`ятим пункту 6 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 03 червня 1999 року N 5-рп/99 у справі про офіційне тлумачення терміна "член сім`ї" членами сім`ї є, зокрема особи, які постійно з ним мешкають і ведуть спільне господарство. До таких осіб належать не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають з особою у безпосередніх родинних зв`язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповно рідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки й інші). Обов`язковими умовами для визнання їх членами сім`ї, крім спільного проживання, є: ведення спільного господарства, тобто наявність спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівля майна для спільного користування, участь у витратах та утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Отже, законодавство не передбачає вичерпного переліку членів сім`ї та визначає критерії, за наявності яких особи складають сім`ю. Такими критеріями віднесення до кола членів однієї сім`ї є спільне проживання (за винятком можливості роздільного проживання подружжя з поважним причин і дитини з батьками), спільний побут і взаємні права й обов`язки осіб, які об`єдналися для спільного проживання.

Конституційний суд України у своєму рішенні від 3 червня 1999 року у справі № 1-8/99 зазначив, що обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї, крім власне факту спільного проживання, є ведення спільного господарства, тобто: наявність спільних витрат; спільний бюджет; спільне харчування; купівля майна для спільного користування; участі у витратах на утримання житла, його ремонт; надання взаємної допомоги; наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням; інші обставини, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд в постанові від 31 березня 2020 року у справі № 205/4245/17 (провадження № 61-17628св19).

Суд вирішує питання у сукупності, керуючись принципом верховенства права, вважає, що наданих доказів по справі достатньо для задоволення заяви про встановлення факту родинних відносин. Окрім цього, вирішуючи питання щодо оцінки зазначених доказів, суд приймає до уваги практику Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), яка відповідно до українського законодавства має застосовуватися судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Бочаров проти України" (остаточне рішення від 17 червня 2011 року), суд при оцінці доказів керується критерієм доведення "поза розумним сумнівом". Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних не спростованих презумпції щодо фактів.

Надані заявницею докази суд визнає належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі фактичні дані, які логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують юридичний факт, встановлення якого є необхідним для отримання заявником матеріальних виплат та гарантій, передбачених законодавством України для членів сім`ї військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби.

З урахуванням викладеного, а також враховуючи, те що заінтересовані особи будь-яких заперечень відносно заяви до суду не надали, суд вважає, що заява обґрунтована, обставини, на які посилається заявниця, знайшли підтвердження в ході судового розгляду, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 315, 318, 319, 268, 272, 273 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Біляївський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ІНФОРМАЦІЯ_9 в особі ІНФОРМАЦІЯ_10, Відділ обслуговування громадян №5 (сервісний центр) в особі Головного Управління Пенсійного Фонду України в Одеській області, Відділ соціального захисту населення та охорони здоров`я Біляївської міської ради про встановлення юридичного факту - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення - факт народження, визнавши, що ОСОБА_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 , народився ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце народження - Україна, Одеська область, Одеський район, с. Мирне, від батьків: мати - ОСОБА_1 , громадянка України.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду на протязі 30 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги.

Суддя: В.М. Буран

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117172221
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту народження

Судовий реєстр по справі —496/6297/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні