Рішення
від 22.02.2024 по справі 911/3823/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" лютого 2024 р. Справа № 911/3823/23

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянув матеріали справи за позовом Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз»

до Житлово-комунальної контори с.м.т. Козин

про стягнення 44120,45 грн

без повідомлення (виклику) сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз» (далі позивач, АТ «Київоблгаз») звернулося до Господарського суду Київської області із позовною заявою від 14.12.2023 до Житлово-комунальної контори с.м.т. Козин (далі відповідач, ЖКК смт. Козин) про стягнення заборгованості по оплаті вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу у розмірі 44120,45 грн.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на те, що 23.09.2019 працівники АТ «Київоблгаз» на об`єкті ЖКК смт. Козин за адресою: вул. Садова, буд. 35, смт Козин, Обухівський район, Київська обл., виявили порушення Кодексу газорозподільних систем, про що склали акт про порушення № 3937 від 23.09.2019, на підставі якого комісія АТ «Київоблгаз» прийняла рішення від 20.12.2021, оформлене протоколом № 54, про нарахування необлікованих об`ємів природного газу за період з 15.09.2018 по 23.09.2019.

Господарський суд Київської області ухвалою від 25.12.2023 прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі та постановив здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи); суд встановив сторонам строки для вчинення процесуальних дій у справі.

Відповідач, який належним чином повідомлений про розгляд цієї справи шляхом надіслання на його адресу копії ухвали про відкриття провадження у справі, відзив на позовну заяву не подав. Факт вручення відповідачеві копії ухвали суду від 25.12.2023 підтверджується рекомендованим повідомлення про вручення поштового відправлення № 0600072956815.

Відповідно до частини другої 178 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Частиною восьмою статті 252 ГПК України визначено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Згідно із частиною четвертою статті 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, та об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз» (попереднє найменування Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз») було оператором газорозподільної системи та надавало послуги з розподілу природного газу на території Київської області, у тому числі смт Козин Обухівського району, на підставі ліцензії, виданої постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП), від 29.06.2017 № 855, дія якої була зупинена постановою НКРЕКП від 31.08.2023 № 1594 з 01.09.2023.

01.01.2016 ЖКК смт. Козин (споживач) підписала заяву-приєднання № 09420U7LIACT016 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим), адресовану ПАТ «Київоблгаз» (Оператор ГРМ), відповідно до якої, ознайомившись з умовами Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2498, на офіційному сайті НКРЕКП, сайті Оператора ГРМ в мережі Інтернет за адресою: https://kv.104.ua та в друкованому виданні, що публікується в межах території ліцензованої діяльності «Голос України» № 249 (6253) від 30.12,2015, приєдналась до умов Договору з такими нижченаведеними персоніфікованими даними, зокрема: персональний ЕІС-код як суб`єкта ринку природного газу 56XQ0000U7LIA002 (графа 1); назва та опис об`єкта, адреса об`єкта, величина приєднаної потужності об`єкта, параметри вузла обліку, інша інформація, передбачена вимогами чинного законодавства (графи 2, 3, 4, 5, 6) згідно додатків.

Додатки до Договору, які додаються до заяви-приєднання: додаток 2 «Інформаційний лист», додаток 4 «Розрахунок втрат і витрат природного газу. Перелік точок комерційного обліку споживача».

Пунктом 1.1 Договору визначено, що цей Типовий договір розподілу природного газу (далі Договір) є публічним, регламентує порядок та умови переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу, які належать споживачам (їх постачальникам), до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи.

Відповідно до пункту 1.2 Договору його умови однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» і Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494 (далі Кодекс газорозподільних систем).

Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу (пункт 1.3 Договору).

Згідно з визначеннями термінів, наведеними у пункті 1.4 Договору: заява-приєднання письмова заява-приєднання споживача до умов цього Договору, складена відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем, що містить персоніфіковані дані щодо споживача та його об`єкта та є невід`ємною частиною цього Договору; послуга з розподілу природного газу послуга Оператора ГРМ, яка надається споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи в межах приєднаної потужності його об`єкта і розподіл (переміщення) належного споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача.

За цим Договором Оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором (пункт 2.1 Договору).

Пунктом 2.2 Договору визначено, що обов`язковою умовою надання споживачу послуги з розподілу природного газу є наявність у споживача об`єкта, підключеного в установленому порядку до газорозподільної системи Оператора ГРМ.

При вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов`язуються керуватися Законом України «Про ринок природного газу» та Кодексом газорозподільних систем. Оператор ГРМ зобов`язується вносити зміни та оновлювати інформацію, що розміщена на його сайті, зокрема, чинну редакцію тексту цього Договору та Кодексу газорозподільних систем (пункт 2.3 Договору).

Відповідно до підпункту 4 пункту 7.4 Договору споживач зобов`язується забезпечувати безперешкодний та безплатний доступ на власні об`єкти чи земельну ділянку представникам Оператора ГРМ за їх службовими посвідченнями для виконання ними службових обов`язків щодо забезпечення гарантованого рівня надійності, безпеки, якості та величини тиску природного газу, запобігання можливим витокам газу та недопущення аварійних ситуацій, зокрема для: перевірки, локалізації і ліквідації витоків газу та аварійних ситуацій; перевірки, повірки та/або експертизи комерційного вузла обліку (лічильника газу), а також перевірки показань лічильників газу; виконання робіт з припинення та відновлення газопостачання тощо.

Згідно із пунктом 12.1 останній укладається на невизначений строк.

У додатку № 4 до Типового договору вказана наступна інформація:

- споживач: ЖКК смт. Козин;

- адреса точки комерційного обліку суб`єкту: котельня ж/б, вул. Садова, 35, смт Козин, Обухівський район, Київська область;

- точка комерційного обліку суб`єкта: лічильник/звужуючий пристрій марки GMS, типорозмір G40, коректор/обчислювач Універсал-02;

- найменування газоспоживаючого обладнання (ГСО), встановленого в точці комерційного обліку суб`єкту: 1) котел Vitoplex 200-270 1 шт. (номінальні витрати природного газу на одиницю ГСО, 35 куб. м/год., режим роботи 24 год./добу); 2) Vitoplex 200-350 1 шт. (номінальні витрати природного газу на одиницю ГСО, 45,6 куб. м/год., режим роботи 24 год./добу).

Додаток № 4 до Типового договору підписаний представниками сторін та скріплений печатками споживача і Оператора ГРМ.

23.09.2019 представники AT «Київоблгаз», за участю представника споживача, на об`єкті ЖКК смт. Козин за адресою: смт. Козин, вул. Садова, 35, виявили порушення Кодексу газорозподільних систем, про що склали акт про порушення № 3937.

У пункті 2 акту про порушення від 23.09.2019 № 3937 детально вказано вид, обставини і суть порушення: «п. 2.4, гл. 2, розділу ХІ, а саме: прострочення строку повірки ЗВТ з вини споживача, що не є побутовим. (Виявлено, що прострочено термін чергової повірки датчика температури ПВТ-01 № 8737)».

Пункт 4 акту про порушення від 23.09.2019 № 3937 містить відмітку про усунення порушення на дату складання акта: «Датчик температури запаковано і опломбовано (пломба № R26103407) для його направлення на держ. повірку.».

Відповідно до пункту 5 акту про порушення від 23.09.2019 № 3937 за виявленими порушеннями споживачу необхідно: «доставити запакетований датчик температури до СЦ АТ «Київоблгаз» на держ. повірку».

Акт про порушення від 23.09.2019 № 3937 підписаний двома представниками AT «Київоблгаз» та представником споживача. Зауваження споживача (його представника) до цього акта про порушення відсутні.

До акту про порушення від 23.09.2019 № 3937 додано акт перевірки технічного стану комерційного ВОГ від 23.09.2019, у якому зафіксовано, зокрема, що прилад для вимірювання температури: ПВТ-01 № 8737, клас точності 0,5, повірений 14.09.2017. Балансова належність вузла обліку газу (ВОГ) належить споживачу.

Зазначений акт також підписаний двома представниками AT «Київоблгаз» та представником споживача.

20.12.2021 члени комісії з розгляду актів про порушення АТ «Київоблгаз» у складі 10 представників, за участю директора ЖКК смт. Козин Колінченка Ю.С., розглянули акт про порушення від 23.09.2019 № 3937 та прийняли рішення, оформлене протоколом № 54, задовольнити акта про порушення та провести нарахування необлікованих об`ємів природного газу за період з 15.09.2018 по 23.09.2019.

Комісія з розгляду актів про порушення АТ «Київоблгаз» на підставі акту про порушення від 23.09.2019 № 3937 з приводу виявлених порушень (пп. 4 п. 2 глави 2 розділу ХІ Кодексу) розрахувала суму збитків, завданих порушеннями споживача: за період з 15.09.2018 по 23.09.2019, об`єм 3595,33 куб. м, на суму 44120,45 грн, про що складено акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості у трьох примірниках.

Представник споживача Колінченко Ю.С. із актом-розрахунком ознайомлений та один примірник отримав, що засвідчено його особистим підписом в акті-розрахунку.

Крім того на підставі акту про порушення від 23.09.2019 № 3937 АТ «Київоблгаз» виконало технічний розрахунок спожитого природного газу за період з 15.09.2018 по 23.09.2019 та вручило споживачу під особистий підпис рахунок на оплату вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу на суму 44120,45 грн.

У подальшому АТ «Київоблгаз» надіслало на адресу ЖКК смт. Козин вимогу від 03.11.2023 № 810-СЛ-26675-1123 про оплату вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу в сумі 44120,45 грн.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення № 0870303247275 зазначена вимога вручена ЖКК смт. Козин 09.11.2023.

У зв`язку з тим, що відповідач не сплатив вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу в сумі 44120,45 грн, АТ «Київоблгаз» звернулось до господарського суду із цим позовом.

Спірні правовідносини, які виникли між споживачем та газорозподільною організацією, врегульовані Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних систем, постановою НКРЕП № 2498 від 30.09.2015 «Про затвердження Типового договору розподілу природного газу».

Взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем визначені Кодексом газорозподільних систем.

Пункт 1 глави 1 розділу VI Кодексу газорозподільних систем визначає, що суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог Кодексу та укладення договору розподілу природного газу.

Згідно із частиною першою статті 40 Закону України «Про ринок природного газу», розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно із пунктом 2 глави 1 розділу VI Кодексу газорозподільних систем доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання (постачання) природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30.09.2015 № 2498, в порядку, визначеному цим розділом.

Суд установив, що 13.01.2016 відповідач підписав заяву-приєднання № 09420U7LIACT016 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим), внаслідок чого між АТ «Київоблгаз» (оператор ГРМ) та ЖКК смт. Козин (споживач) укладено договір розподілу природного газу на умовах типового договору розподілу природного газу.

За приписами статті 18 Закону України «Про ринок природного газу», приладовий облік природного газу здійснюється з метою отримання та реєстрації достовірної інформації про обсяги і якість природного газу під час його транспортування, розподілу, постачання, зберігання та споживання. Приладовий облік природного газу здійснюється з метою визначення за допомогою вузла обліку природного газу обсягів його споживання та/або реалізації, на підставі яких проводяться взаєморозрахунки суб`єктів ринку природного газу. Постачання природного газу споживачам здійснюється за умови наявності вузла обліку природного газу.

Відповідно до пунктів 1, 5 глави 6 розділу X Кодексу газорозподільних систем, власник комерційного ВОГ або суб`єкт господарювання, що здійснює його експлуатацію на підставі відповідного договору з власником, забезпечує належний технічний стан комерційного ВОГ та його складових (зокрема ЗВТ), а також проведення періодичної повірки ЗВТ (крім населення) в порядку, визначеному главою 7 цього розділу, та відповідає за дотримання правил експлуатації комерційного вузла обліку та його складових (ЗВТ). Технічне обслуговування елементів комерційного ВОГ, зокрема повірки та ремонту ЗВТ, проводить власник цього комерційного ВОГ або суб`єкти господарювання, що здійснюють його експлуатацію на підставі відповідного договору з власником, згідно з експлуатаційними документами в спеціалізованих сервісних центрах. Засоби вимірювальної техніки, які є складовими комерційного ВОГ, підлягають періодичній повірці відповідно до вимог чинного законодавства та з урахуванням вимог глав 7 та 8 цього розділу.

Згідно з пунктом 1 глави 7 розділу X Кодексу газорозподільних систем власники ЗВТ, що є елементами комерційних ВОГ, зобов`язані забезпечити належний контроль за строками спливу міжповірочних інтервалів ЗВТ та організацію проведення їх періодичної повірки. Здійснення періодичної повірки ЗВТ забезпечується власником ЗВТ за власний рахунок.

Відповідно до абзацу першого пункту 8 глави 7 розділу Х Кодексу газорозподільних систем, у разі пропущення терміну періодичної повірки ЗВТ з вини споживача (незабезпечення належної організації повірки власних ЗВТ або недопуск до ЗВТ представників Оператора ГРМ) обсяг спожитого природного газу через комерційний ВОГ, елементом якого є ЗВТ з пропущеним терміном повірки, розраховується відповідно до вимог розділу ХІ цього Кодексу.

Пунктом 41 Переліку категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 374 від 04.06.2015, лічильники газу та пристрої перетворення об`єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) віднесено до категорії законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають обов`язковій повірці, та на які поширюється сфера дії Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Відповідно до пункту 18 частини першої статті 1 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», повірка засобів вимірювальної техніки сукупність операцій, що включає перевірку та маркування та/або видачу документа про повірку засобу вимірювальної техніки, які встановлюють і підтверджують, що зазначений засіб відповідає встановленим вимогам.

Пунктом 17 частини першої статті 1 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» встановлено, що періодична повірка засобів вимірювальної техніки повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

За приписами частин першої, другої та четвертої статті 8 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» визначено, що у сфері законодавчо регульованої метрології застосовуються засоби вимірювальної техніки, які відповідають вимогам щодо точності, регламентованим для таких засобів, у встановлених умовах їх експлуатації. Експлуатація засобів вимірювальної техніки, які застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології (даті законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки), здійснюється з дотриманням правил застосування таких засобів, встановлених у нормативно-правових актах, і вимог щодо їх експлуатації, встановлених в експлуатаційних документах на такі засоби. Законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки дозволяється застосовувати, випускати з виробництва, ремонту та в продаж і видавати напрокат лише за умови їх відповідності цьому Закону та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки.

Згідно із пунктом 5.9 Правил обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України № 618 від 27.12.2005, власник комерційного вузла обліку газу відповідає за технічний стан комерційного вузла обліку та порушення правил його експлуатації, а також за використання засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) з вичерпаним терміном повірки.

Таким чином, відповідно до наведених вище норм чинного законодавства та умов Типового договору розподілу природного газу, відповідач, як споживач, що не є побутовим, зобов`язаний здійснювати належний контроль за строками спливу міжповірочних інтервалів ЗВТ та своєчасно здійснювати організацію проведення їх періодичної повірки.

Вказане узгоджується із правовою позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 19.03.2019 у справі № 922/1838/17.

На підставі підпункту 4 пункту 2 глави 2 розділу XI Кодексу газорозподільних систем, пропущення строку періодичної повірки ЗВТ з вини споживача, що не є побутовим, належить до порушень, внаслідок яких оператор ГРМ змінює встановлений режим нарахування об`ємів (обсягів) розподіленого газу споживачу.

Згідно з пунктом 5 глави 4 розділу XI Кодексу газорозподільних систем у разі виявлення Оператором ГРМ пропущення строку періодичної повірки датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу, несправності датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу, що сталася внаслідок їх пошкодження або позаштатного режиму роботи, за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ проводяться перерахунки об`єму розподіленого (спожитого) природного газу, зокрема у випадку визнання непридатним до застосування за результатами періодичної, позачергової, експертної повірки або за результатами перевірки технічного стану комерційного ВОГ.

Відповідно до абзаців з четвертого-сьомого, дев`ятого пункту 5 глави 4 розділу XI Кодексу газорозподільних систем об`єм газу, порахований комерційним ВОГ за робочих умов, зводять до стандартних умов із застосуванням коефіцієнта приведення відповідно до вимог державних стандартів, виходячи з таких значень величини тиску та температури: за значення тиску газу береться значення, що дорівнює максимальному тиску для відповідної категорії газопроводів, але не більше ніж значення тиску, яке дорівнює вихідному тиску на ГРС за період, з якого безпосередньо подається газ на комерційний ВОГ; за значення температури газу береться значення, що дорівнює температурі найбільш холодної п`ятиденки для відповідного регіону згідно з будівельними нормами, якщо протягом минулого року мінімальне значення температури газу не було нижчим. В іншому разі за значення температури газу береться мінімальне значення температури газу за минулий рік.

При розрахунках враховується, за яким саме каналом виміру тиску або температури відсутні достовірні результати виміру.

При визнанні датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу непридатними до застосування за результатами періодичної, позачергової, експертної повірки або за результатами перевірки технічного стану комерційного ВОГ та/або пошкодженні пломб, а також при пропущенні строку періодичної повірки зазначених ЗВТ з вини споживача перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться з початку розрахункового періоду (з дати початку прострочення періодичної повірки) до моменту встановлення та опломбування Оператором ГРМ справного та повіреного ЗВТ, що підтверджується відповідним актом між Оператором ГРМ та споживачем.

Положеннями пунктів 1 та 2 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем визначено, що у разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цього Кодексу. Акт про порушення складається в двох примірниках, один з яких залишається у споживача (несанкціонованого споживача), який має право внести до акта про порушення свої зауваження та заперечення.

Відповідно до встановлених судом обставин, 23.09.2019 в ході обстеження працівниками AT «Київоблгаз» газового обладнання ЖКК смт. Козин встановлено прострочення терміну повірки ЗВТ з вини споживача, що не є побутовим (прострочено термін повірки датчика температури ПВТ-01 № 8737), про що складено акт про порушення № 3937 від 23.09.2019.

Зміст акту про порушення № 3937 від 23.09.2019 свідчить про те, що споживач ознайомлений з актом, зауважень чи пояснень по суті виявленого порушення споживач не надав.

Крім того установлено, що на місці виявлення порушення також складено акт перевірки технічного стану комерційного ВОГ від 23.09.2019, у якому зафіксовано, що прилад для вимірювання температури: ПВТ-01 № 8737, клас точності 0,5, повірений 14.09.2017.

На підставі пункту 11 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем, за результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення. При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

Суд установив, що акт про порушення № 3937 від 23.09.2019, згідно з положеннями глави 5 розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем, розглянуто та задоволено комісією АТ «Київоблгаз» з розгляду актів про порушення, про що свідчить наявний у матеріалах справи протокол № 54 від 20.12.2021.

Повноваження комісії підтверджуються наказом № 01Но-167-1221 від 09.12.2021 «Про склад комісій Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз» з розгляду актів про порушення вимог Кодексу газорозподільних систем».

Матеріали справи також свідчать про те, що на засіданні з розгляду акту про порушення № 3937 від 23.09.2019 був присутній директор ЖКК смт. Козин Колінченко Ю.С., повноваження якого підтверджуються випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до пункту 11 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем при задоволенні комісією акту про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

Згідно з пунктом 12 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу, яка пред`являється до сплати споживачу (несанкціонованому споживачу) в результаті задоволення акта про порушення, зазначається в окремому платіжному рахунку Оператора ГРМ, який надається під особистий підпис споживача (несанкціонованого споживача) або надсилається йому рекомендованим поштовим відправленням разом із супровідним листом, що оформлюється у довільній формі.

Оператор ГРМ здійснив розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу і його вартості. Перерахований до сплати необлікований об`єм природного газу за період з 15.09.2018 по 23.09.2019 становить 3595,33 куб. м, а його вартість складає 44120,45 грн.

Суд установив, що акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу і його вартості від 20.12.2021, а також рахунок на його оплату Оператор ГРМ надав під особистий підпис директора ЖКК смт. Козин Колінченка Ю.С.

Відповідач рішення комісії АТ «Київоблгаз» з розгляду актів про порушення вимог Кодексу, оформлене протоколом № 54 від 20.12.2021, яким задоволено акт про порушення № 3937 від 23.09.2019, у судовому порядку не оскаржив, розрахунки необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу і його вартості, проведені Оператором ГРМ, не спростував.

Відповідно до частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За змістом статей 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з положеннями статті 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

За змістом приписів статті 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність; з акту управління господарською діяльністю; з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать; внаслідок заподіяння шкоди суб`єкту або суб`єктом господарювання, придбання або збереження майна суб`єкта або суб`єктом господарювання за рахунок іншої особи без достатніх на те підстав; у результаті створення об`єктів інтелектуальної власності та інших дій суб`єктів, а також внаслідок подій, з якими закон пов`язує настання правових наслідків у сфері господарювання.

Відповідно до статті 59 Закону України «Про ринок природного газу» суб`єкти ринку природного газу, які порушили законодавство, що регулює функціонування ринку природного газу, несуть відповідальність згідно із законом.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (стаття 611 Цивільного кодексу України).

Статтею 13 ГПК України визначено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

За приписами частини першої статі 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідач під час розгляду справи не надав належних та допустимих доказів на підтвердження здійснення оплати вартості нарахованого необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу або відсутності обов`язку щодо такої оплати.

Враховуючи наведене вище в сукупності, суд дійшов висновку про виникнення у відповідача обов`язку щодо компенсації позивачу вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу в розмірі 44120,45 грн, з огляду на що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, пов`язаних зі сплатою судового збору, суд керується пунктом 2 частини першої статті 129 ГПК України, відповідно до якого судовий збір покладається, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи висновок суду про задоволення позову у повному обсязі, сплачений позивачем судовий збір за подання позовної заяви в розмірі 2684,00 грн покладається на відповідача.

Керуючись статтями 73, 74, 76-80, 123, 129, 237, 238, 240, 242 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Задовольнити позов повністю.

2. Стягнути з Житлово-комунальної контори с.м.т. Козин (08711, Київська обл., Обухівський р-н, смт Козин, вул. Партизанська, буд. 2; код ЄДРПОУ 30273658) на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз» (08150, Київська обл., Фастівський р-н, м. Боярка, вул. Шевченка Т., буд. 178; код ЄДРПОУ 20578072) 44120 (сорок чотири тисячі сто двадцять) грн 45 коп. вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу та 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до статей 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117174402
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —911/3823/23

Рішення від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні