Ухвала
від 22.02.2024 по справі 924/205/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"22" лютого 2024 р. Справа № 924/205/24

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю.В., розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "КОРТЕВА АГРІСАЄНС УКРАЇНА", м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю "ХЛІБОРОБ-С", Хмельницька обл., Полонський район, м. Полонне

про стягнення грошей

встановив:

До Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "КОРТЕВА АГРІСАЄНС УКРАЇНА", м. Київ до товариства з обмеженою відповідальністю "ХЛІБОРОБ-С", Хмельницька обл., Полонський район, м. Полонне про стягнення заборгованості за простим векселемсерії АА№2540040 від 05.06.2023р. у розмірі 4 992 838,50 грн., що складається з 4 986 337,20 грн. основного боргу та 24 501,30 грн. шість відсотків річних.

За правилами господарського процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, а також вимогам статті 172 цього Кодексу.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі

Згідно з п.п. 1, 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; а за подання позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028,00 грн.

З огляду на положення Закону України «Про судовий збір», розмір судового збору за подання позивачем до Господарського суду Хмельницької області вказаної позовної заяви становить 74892,58 грн.

Проте, позивачем не надано доказів сплати судового збору за подання позовної заяви у встановленому законом розмірі.

Пункт 2. ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачає, що позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Суд звертає увагу, що відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви, позивачем не зазначено відомостей наявності чи відсутності у юридичної особи (відповідача) електронного кабінету.

Відповідно до частин 1, 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачем ухвали.

З наведеного, суд вважає за належне залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк у десять днів для усунення зазначених недоліків, зокрема, для надання доказів спрати судового збору; відомостей про реєстрацію електронного кабінету в ЄСІТС.

У разі не виконання вимог ухвали у визначений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

постановив:

Позовну заяву залишити без руху, надавши позивачу строк у десять днів для усунення зазначених недоліків з дня вручення ухвали, зокрема, для надання в доказів сплпти судового збору в розмірі 74892,58 грн.; відомостей про реєстрацію електронного кабінету в ЄСІТС.

Ухвала набирає законної сили 22.02.2024р. та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук 1 прим: 1 - до справи,

Позивачу надіслати в кабінет ЕС.

Надіслати на елект.адресу:

позивачу (e-court.ua@corteva.com),

представнику позивача (v.ivanov@averumlegal.com),

відповідачу (hliborobc@gmail.com)

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117176220
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення грошей

Судовий реєстр по справі —924/205/24

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні