Ухвала
від 21.02.2024 по справі 274/1482/24
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/1482/24 Провадження № 2-о/0274/66/24 УХВАЛА

про залишення заяви без руху

21.02.2024 м. Бердичів

Суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Большакова Т.Б., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування в особі Бердичівської районної державної адміністрації Житомирської області, Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції ( м. Київ) про усиновлення дитини,

ВСТАНОВИВ:

До Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області звернувся ОСОБА_1 із заявою про усиновлення дитини.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

Згідно з ч. 2 ст. 311 ЦПК України до заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути додані такі документи: 1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя; 2) медичний висновок про стан здоров`я заявника; 3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи; 4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням; 5) інші документи, визначені законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 312 ЦПК України, зазначається що до висновку органу опіки та піклування мають бути додані: 1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання; 2) свідоцтво про народження дитини; 3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток; 4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров`я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення. Суд у разі необхідності може вимагати подання інших документів.

Разом з тим, у заяві не зазначені відомості про стан здоров`я дитини. До заяви про усиновлення дитини не додано медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток.

Також мотивувальна частина заяви містить обгрунтування щодо необхідності внесення зміни до актового запису про зазначення заявника батьком та зміни прізвища і по батькові, натомість прохальна частина заяви вимоги щодо зміни прізвища дитині не містить. Заявнику слід визначитись зі змістом прохальної частини заяви.

Відповідно до положень статті 218 Сімейного кодексу України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я . Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення.

Заявник бажає внаслідок усиновлення змінити по батькові дитини, водночас згода дитини на таку зміну відсутня.

Тому заяву слід залишити без руху, надати строк для усунення зазначених недоліків.

Наведені обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Належним способом усунення недоліків є подання до суду уточненої редакції заяви окремого провадження, яка міститиме всі відомості, передбачені нормами ст. 311 ЦПК України, подання до суду всіх документів, передбачених нормами ст. 311 ЦПК України.

Таким чином, вищевикладені обставини свідчать про невідповідність заяви про усиновлення дитини вимогам ст. 311 ЦПК України, та з урахуванням положень ч. 3 ст. 294 ЦПК України, заява підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, заявнику необхідно в десятиденний строк з дня отримання копії ухвали усунути зазначені в ній недоліки.

Керуючись ст. ст.175, 177, 185, 311 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 - залишити без руху.

Встановити заявнику десятиденний з дня отримання копії ухвали строк для усунення зазначених недоліків.

Якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 175 ЦПК України, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

У разі неусунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Тетяна БОЛЬШАКОВА

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117178078
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —274/1482/24

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні