Рішення
від 22.02.2024 по справі 707/3968/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/3968/23

2/707/223/24

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

22 лютого 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Суходольського О.М.

з участю секретаря Культенко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Степанківської сільської ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа КЗ «Центр надання соціальних послуг» про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в:

Орган опіки та піклування Степанківської сільської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заявлених вимог позивачем вказано, що відповідач ОСОБА_2 по справі є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_1 . Згідно з довідкою-характеристикою №480/14-20 від 22.12.2023 року, виданою Хацьківським старостинським округом Степанківської сільської ради, ОСОБА_2 зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 , разом зі своїм малолітнім сином ОСОБА_1 , 2020 р.н., батьками - ОСОБА_3 , 1959 р.н., ОСОБА_4 , 1973 р.н., та сестрою ОСОБА_5 , 2012 р.н.

Позивач вказує, що ОСОБА_2 покладені на неї обов`язки щодо виховання та утримання дитини не виконує. До сільської ради неодноразово надходили скарги та зауваження з боку сусідів та односельців на ОСОБА_2 про неналежне виховання нею своєї дитини. Сім`я ОСОБА_2 перебуває на обліку сімей, що потрапили у складні життєві обставини КЗ «Центр надання соціальних послуг Степанківської сільської ради» з 2021 року. За час перебування на обліку матері надавалися послуги соціальної профілактики, консультування, соціального супроводу, систематично проводилися профілактичні бесіди щодо здорового способу життя, виконання батьківських обов`язків, створення належних умов для виховання та розвитку дитини. Проте, відповідно до звіту за результатами соціального супроводу сім`ї/особи змін в родині не спостерігається. ОСОБА_2 також направлялася до КЗ Черкаської обласної ради «Обласний соціальний центр матері та дитини» для підвищення рівня виховного потенціалу та виховання навичок відповідального батьківства, однак через місяць відповідач залишила заклад за власним бажанням. Батьки ОСОБА_2 зловживають алкоголем, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння часто конфліктують з дочкою, вчиняють психологічне та фізичне насильство, свідком чого є малолітній ОСОБА_1 . Крім того, відповідачку разом з її сином було направлено до жіночого кризового центру «Мережка». Згідно з характеристикою від 05.09.2022 року вих.№360 наданою БО «100% життя Черкаси», під час проживання в жіночому кризовому центрі «Мережка» з 02.08.2022 року по 22.08.2022 року ОСОБА_2 постійно ухилялася від догляду за своїм малолітнім сином, часто залишала свого сина на самоті на довгий час, не дотримувалася правил гігієни та ігнорувала нагадування соціального працівника про гігієнічні процедури для себе та своєї дитини.

Стан виконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 розглядався на засіданнях виконавчого комітету Степанківської сільської ради 28.06.2022, 03.10.2022, 08.09.2022, 12.05.2023 року. 21.12.2023 року до служби у справах дітей виконавчого комітету Степанківської сільської ради та КЗ «Центр надання соціальних послуг Степанківської сільської ради» надійшло повідомлення від небайдужих громадян щодо можливої загрози життю та здоров`ю дитини. На виклик сусідів також прибули представники сектору ювенальної превенції Черкаського районного управління поліції. Відповідно до повідомлення сусіди побачили вогонь та дим у вікні будинку, де проживає родина ОСОБА_2 . Зайшовши до задимленого будинку, побачили дитину, що сиділа навпроти відкритої груби. Дитину винесли з будинку, матері вдома не було, дідусь та бабуся дитини, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, спали. Малолітнього ОСОБА_1 було доставлено до КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дитини ЧОР». При проведенні оцінки рівня безпеки дитини було виявлено, що в будинку і на подвір`ї панує антисанітарія та повний безлад: на підлозі розкидане сміття, залишки їжі, меблі брудні, речі розкидані, наявний неприємний запах. Опалення будинку пічне, є ризик повторного виникнення пожежі. ОСОБА_6 не доглянуте. Присадибна ділянка не обробляється. Дитина має спільне місце для сну разом з матір`ю, проте постільна білизна брудна та частково відсутня, подушки та ковдри брудні. Одягом та речами першої необхідності дитина не забезпечена. Місце для проведення гігієнічних процедур у будинку відсутнє. Дитина не отримує повноцінного харчування відповідно свого віку. Продуктами харчування дитина не забезпечена, запасу продуктів не мають. Дитина одягнута в брудний одяг, який не відповідає сезону. За словами дитини, їв він лише вранці. Обстежені умови проживання не призначені для нормального розвитку дитини та несуть загрозу його життю та здоров`ю. Незадовільні житлово-побутові умови проживання, ведення асоціального способу життя, неодноразове залишення дитини без нагляду, недотримання рекомендацій органу опіки та піклування, відсутність протягом тривалого часу позитивних змін у родині ОСОБА_2 свідчать про неспроможність матері самостійно забезпечити належні умови для проживання, повноцінного розвитку та виховання своєї дитини.

За результатами проведення оцінки безпеки дитини 22.12.2023 року на засіданні виконавчого комітету Степанківської сільської ради було прийнято рішення про відібрання малолітнього ОСОБА_1 від матері ОСОБА_2 в зв`язку з загрозою життю і здоров`ю дитини. Відповідно до наказу служби у справах дітей виконавчого комітету Степанківської сільської ради від 25.12.2023 року №32 дитина тимчасово влаштована до сім`ї ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

На підставі викладеного, враховуючи те, що відповідач ухиляється виконувати свої батьківські обов`язки відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , позивач просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_1 ..

Сторони в судове засідання викликалися, однак не з`явилися. Від представника позивача Органу опіки та піклування Степанківської сільської ради Кравченко А.Г. на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Від представника третьої сторони КЗ «Центр надання соціальних послуг» Діденко І.В. на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги визнає та не заперечує проти їх задоволення.

Відповідач у судове засідання викликалася належним чином у встановлений законом порядок, про що є підтвердження в матеріалах справи, однак не з`явилася, будь-яких клопотань не подала. Відповідач вважається належним чином повідомленою про розгляд справи.

Дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини і відповідні їм правовідносини.

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 від 26.06.2020 року.

Згідно рішення виконавчого комітету Степанківської сільської ради від 22.12.2023 року №184, вирішено негайно відібрати малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від матері ОСОБА_2 .

Відповідно до повідомлення КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Черкаської обласної ради» від 22.12.2023 року №650, до Центру був доставлений ОСОБА_1 працівниками сектору ювенальної превенції Черкаського районного управління поліції, які приїхали до будинку, де проживали батьки ОСОБА_2 на виклик сусідів, які побачили задимлення у вікнах будинку і винесли дитину з хати. ОСОБА_2 вдома не були, а її батьки перебували в стані сильного алкогольного сп`яніння.

Згідно актів обстеження умов проживання від 30.09.2022 року та 21.12.2023 року, умови місця проживання дитини ОСОБА_1 незадовільні, в будинку брудно, на кухні брудний посуд з залишками їжі, речі та одяг розкидані, на підлозі сміття, відсутні водопостачання та санвузол в будинку, порушені санітарно-гігієнічні норми, мати не слідкує за особистою гігієною дитини і себе самої. Дитина має спільне місце для сну разом з матір`ю, проте постільна білизна брудна та частково відсутня. Умови для виховання дитини та її розвитку відсутні.

Відповідно до довідки-характеристики від 22.12.2023 року, виданої виконавчим комітетом Степанківської сільської ради, ОСОБА_2 , 2002 р.н., зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 , та має наступний склад сім`ї: син - ОСОБА_1 , 2020 р.н.; батько - ОСОБА_2 , 1959 р.н.; мати - ОСОБА_4 , 1973 р.н.; сестра - ОСОБА_5 , 2012 р.н. Неодноразово в сільську раду надходили скарги та зауваження з боку сусідів та односельців на ОСОБА_2 про неналежне виконання нею догляду за своєю дитиною.

Відповідно до звіту за результатами соціального супроводу сім`ї/особи за період з 05.07.2022 року по 06.07.2023 року позитивних змін в родині не спостерігається.

ОСОБА_2 направлялася до КЗ Черкаської обласної ради «Обласний соціальний центр матері та дитини» для підвищення рівня виховного потенціалу та виховання навичок відповідального батьківства, що підтверджується направленням сім`ї/особи до іншого суб`єкта для надання соціальних послуг №83 від 07.06.2021 року, однак через місяць відповідач залишила заклад за власним бажанням за заявою.

Згідно характеристики на особу ОСОБА_2 , виданої 07.06.2021 року КЗ «Центр надання соціальних послуг», ОСОБА_2 сама виховує сина ОСОБА_9 , родина перебуває на обліку у закладі як така, що опинилася у складних життєвих обставинах. Всі рекомендації, які надавалися родині, виконувалися лише частково.

ОСОБА_2 разом з її сином було направлено до жіночого кризового центру «Мережка», що підтверджується направленням сім`ї/особи до іншого суб`єкта для надання соціальних послуг №01 від 02.08.2022 року.

Згідно з характеристикою від 05.09.2022 року вих.№360 наданою БО «100% життя Черкаси», під час проживання в жіночому кризовому центрі «Мережка» з 02.08.2022 року по 22.08.2022 року ОСОБА_2 постійно ухилялася від догляду за своїм малолітнім сином, часто залишала свого сина наодинці на довгий час, не дотримувалася правил гігієни та ігнорувала нагадування соціального працівника про гігієнічні процедури для себе та своєї дитини.

Від служби у справах дітей виконавчого комітету Степанківської сільської ради на адресу КЗ «Центр надання соціальних послуг» було направлено клопотання від 11.04.2023 року з проханням на засіданні комісії з питань прав захисту дітей розглянути питання щодо вилучення дитини з родини задля збереження життя та здоров`я з подальшим позбавленням батьківських прав ОСОБА_2 .

Стан виконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 розглядався на засіданнях виконавчого комітету Степанківської сільської ради 28.06.2022, 08.09.2022, 03.10.2022, 12.05.2023 року.

Наказом служби у справах дітей Степанківської сільської ради №32 від 25.12.2023 року тимчасово влаштовано малолітнього ОСОБА_1 в сім`ю ОСОБА_7 та ОСОБА_8 до вирішення питання подальшого влаштування дитини.

Згідно висновку виконавчого комітету Степанківської сільської ради від 02.02.2024 року №233/15-02, вважають за доцільне позбавити матір ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 .

Згідно зі ст.8 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно ч.2 ст.150 СК України, батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ч.4 ст.155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини, відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до роз`яснень пунктів 16 і 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав" ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу.

Суд також враховує положення ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-ХХІІ від 27 лютого 1991 року, відповідно до якої під час вирішення будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з як найкращого забезпечення інтересів дітей.

Оцінюючи зібрані у справі докази, суд вважає, що ОСОБА_2 має низький виховний потенціал, не піклується про фізичний і духовний розвиток свого сина, його навчання та виховання, не забезпечує необхідного догляду, часто залишала свого сина на батьків, які зловживають спиртними напоями, що свідчить про її ухилення від виконання своїх батьківських обов`язків. ОСОБА_2 неодноразово була попереджена про наслідки безвідповідального батьківства, про адміністративну і кримінальну відповідальність за неналежне виконання нею батьківських обов`язків та можливість позбавлення її батьківських прав, однак висновків не зробила. Суд приходить до висновку, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_1 підлягають до задоволення в повному обсязі.

Згідно п.14 ч.2 ст.3 Закону України «Про судовий збір» позивач звільнений від сплати судового збору, а тому у відповідності зі ст.141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в сумі 1211,20 грн.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 272, 273, 354 ЦПК України, -

в и р і ш и в :

Позов Органу опіки та піклування Степанківської сільської ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа КЗ «Центр надання соціальних послуг» про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої в АДРЕСА_1 ) відносно її малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути із ОСОБА_2 на користь держави судові витрати, що складаються із судового збору в сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 (двадцять) копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду.

Ознайомитись з повним текстом судового рішенням, в електронній формі, сторони можуть за вебадресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Суддя: О. М. Суходольський

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117180389
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —707/3968/23

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні