Ухвала
від 22.02.2024 по справі 758/459/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/459/24

Категорія 3

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючої судді - Будзан Л.Д.,

присяжних - Корсуна М.І. Алєксєєнко А.В.,

за участі: секретаря судового засідання - Соколовської А.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово - психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення піклування та призначення піклувальника, заінтересована особа - Орган опіки та піклування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Подільського районного суду міста Києва з заявою, в якій просить визнати обмежено дієздатним батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також встановити над ним піклування та призначити заявника піклувальником, посилаючись на те, що останній страждає на тяжке захворювання, внаслідок якого не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

В судовому засіданні заявник подане клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи щодо ОСОБА_2 підтримав, оскільки вирішення питання щодо його психічного стану потребує спеціальних знань.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, був повідомлений про час та дату судового засідання належним чином.

Заслухавши доводи заявника, вивчивши надані документи та клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ст. 39 ЦК України суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням однієї сторони для визначення психічного стану особи.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України розгляд справ даної категорії має відбуватись за участі особи, щодо якої розглядається справа про визнання її обмежено дієздатною. Питання про виклик цієї особи вирішується судом в кожному випадку з урахуванням стану її здоров`я.

Оскільки вирішення питання психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , потребує спеціальних знань, у справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи те, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного і керуючись статтями 105, 108, 252, 258-260, 353 ЦПК України, суд -

П О С Т А НО В И В :

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово - психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення піклування та призначення піклувальника, заінтересована особа - Орган опіки та піклування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації - задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , доручивши її проведення Державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2.Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти (усвідомлювати) значення своїх дій та (або) керувати ними?

3.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм станом здоров`я брати участь в судовому засіданні?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта та за відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді, передбачену ст. 384, ст. 385 КК України.

Для проведення судово-психіатричної експертизи в розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 758/459/24.

Оплату вартості проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку судово-психіатричної експертизи.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя Леся БУДЗАН

Присяжні Микола КОРСУН

Анастасія АЛЄКСЄЄНКО

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117180864
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —758/459/24

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні