Ухвала
від 19.02.2024 по справі 760/2961/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/2961/24

1-кс/760/1922/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року

Слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду в м. Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Міхаель Хубер Україна» на бездіяльність уповноваженої особи Солом`янського управління поліції ГУ НП в м. Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В:

В провадження слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Міхаель Хубер Україна» на бездіяльність уповноваженої особи Солом`янського управління поліції ГУ НП в м. Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Представник заявника зазначає, що 29.01.2024 року звернувся до Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 190, ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 382 КК України.

Однак, в порушення вимог ст. 214 КПК України, відомості до Єдиного реєстру до судових розслідувань викладені в заяві від 29.01.2024 р. про вчинення кримінальних правопорушень, які мають бути внесені протягом 24 годин після отримання уповноваженою особою Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві не були внесені.

Тому, заявник просить зобов`язати уповноважену особу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення за заявою від 29.01.2024 року.

Представник ТОВ «Міхаель Хубер Україна» в судове засідання не з`явився. Через канцелярію суду подав заяву про розгляд скарги без його участі, вимоги скарги підтримав та просив задовольнити.

Уповноважена особа Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві в судове засідання не з`явилася, про розгляд скарги повідомлена належним чином.

Відповідно до ст. 306 КПК України, неявка учасників у судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Як вбачається з матеріалів скарги, 29.01.2024 року Солом`янським УП ГУ НП у м. Києві зареєстровано в канцелярії заяву про вчинення кримінального правопорушення ТОВ «Міхаель Хубер Україна», подану адвокатом ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Разом з тим, уповноваженою особою Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, в порушення вищенаведених вимог закону, відомості про вчинення кримінального правопорушення, згідно заяви ТОВ «Міхаель Хубер Україна», не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, дії уповноваженої службової особи Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві суперечать нормам ч. 1 ст. 214 КПК України і згідно з правилами ст. 303 КПК України, така бездіяльність може бути оскаржена під час досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що скарга є обґрунтованою, слідчий суддя вбачає підстави для її задоволення та вважає за необхідне зобов`язати уповноважену особу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, зазначені у заяві про вчинення кримінального правопорушення ТОВ «Міхаель Хубер Україна» від 29.01.2024, про що письмово повідомити заявника.

Керуючись ст. ст. 214, 303, 304, 307, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Міхаель Хубер Україна» на бездіяльність уповноваженої особи Солом`янського управління поліції ГУ НП в м. Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Солом`янського УП ГУ НП в м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали, у відповідності до вимог ст. 214 КПК України, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, зазначене у заяві про вчинення кримінального правопорушення ТОВ «Міхаель Хубер Україна» від 29.01.2024, та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117181006
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —760/2961/24

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні