Ухвала
від 21.02.2024 по справі 2030/07
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

про відмову у видачі дубліката виконавчого листа

21 лютого 2024 року №2030/07

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Лариси Мар`єнко, розглянувши в порядку письмового провадження подання Вовчанського відділу державної виконавчої служби у Чугуївському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про видачу дублікату виконавчого листа у справі за позовом Прокурора Вовчанського району Харківської області в інтересах Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Вовчанського районного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення одноразової державної допомоги,

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду від Вовчанського відділу державної виконавчої служби у Чугуївському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшло подання про видачу дубліката виконавчого листа по справі №2030/07 виданий 01.10.2007 Харківським окружним адміністративним судом про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Вовчанського районного центру зайнятості (62500, м.Вовчанськ, вул.Першого Травня, буд.15, р/р НОМЕР_2 в управлінні Держказначейства України в Харківській області, МФО 851011, код ЄДРПОУ 22683264) одноразову одержавну державну допомогу в розмірі 855,46 грн.

В обґрунтування заявник зазначив, що у зв`язку з тим, що під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України з 27.02.2022 року по 10.09.2022 року місто Вовчанськ перебувало в окупації, в приміщенні Відділу ознаки перебування (проживання) окупантів, а виконавчі провадження, в тому числі й з примусового виконання виконавчого листа №2030/07, виданого 01.10.2007 Харківським окружним адміністративним судом, були викрадені або знищені. За таких підстав, вказаний виконавчий лист було втрачено.

Розглянувши вказану заяву з наданими до неї матеріалами, суд дійшов наступного.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 18.09.2007 у справі №2а-2030/07 адміністративний позов Прокурора Вовчанського району Харківської області в інтересах Держави в особі Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Вовчанського районного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення одноразової державної допомоги - задоволено. Стягнуто з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Вовчанського районного центру зайнятості (62500, м.Вовчанськ, вул.Першого Травня, буд.15, р/р НОМЕР_2 в управлінні Держказначейства України в Харківській області, МФО 851011, код ЄДРПОУ 22683264) одноразову одержавну державну допомогу в розмірі 855,46 грн.

Судове рішення набрало законної сили 28.09.2007 та 01.10.2007 позивачем отримано виконавчий лист по даній справі.

Дослідивши матеріали заяви та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

Відповідно до пункту 18.4 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Так, на виконання вищевказаного судового рішення від 18.09.2007 Харківським окружним адміністративним судом 01.10.2007 видано виконавчий лист.

Як зазначено заявником в поданні та встановлено судом з Автоматизованої системи виконавчого провадження, на виконанні Вовчанського відділу державної виконавчої служби у Чугуївському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа №2а-2030/07, виданого Харківським окружним адміністративним судом, однак після деокупації території м.Вовчанськ виявлено нестачу (втрату) документів внаслідок вторгнення військ Російської Федерації, в тому числі й виконавчого листа №2а-2030/07, виданого Харківським окружним адміністративним судом.

Суд вважає, що основними критеріями для задоволення заяви про видачу дубліката виконавчого листа є втрата виконавчого документа та звернення до суду із заявою до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Аналогічні правові висновки викладені у постановах Верховного Суду від 15.11.2018 у справі №474/783/17, від 10.10.2018 у справі №2-504/11 та в силу вимог ч. 5 ст. 242 КАС України підлягають врахуванню судом.

Також Верховний Суд в постанові від 23.09.2020 в справі №127/2-3538/10 виклав правову позицію, що дублікат виконавчого документа видається замість втраченого оригіналу, лише за наявності достатніх доказів того, що виконавчий документ дійсно втрачено. Крім того, обов`язковою умовою видачі дубліката виконавчого документа, є подання відповідної заяви протягом строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Відповідний строк повинен обчислюватися з урахуванням підстав для його переривання та/або зупинення. При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен повідомити суду обставини, за яких виконавчий лист було втрачено, подавши відповідні докази.

Суд звертає увагу на те, що з автоматизованої системи "Діловодство спеціалізованого суду" вбачається, що строк пред`явлення виконавчого документа по даній справі до виконання закінчився 29.09.2010 року.

Таким чином, станом на дату звернення державного виконавця до суду із заявою про видачу дубліката виконавчого листа, строк пред`явлення його до виконання закінчився, не надавши при цьому доказів того, що таке подання подане державним виконавцем до суду до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

З огляду на викладене, з урахування положень пункту 18.4 Перехідних положень КАС України, суд дійшов висновку про відсутність підстав для видачі дубліката виконавчого листа, а тому у задоволенні подання державного виконавця необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 248, 256, 293, 295, 297, п.18.4 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

Подання Вовчанського відділу державної виконавчої служби у Чугуївському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про видачу дублікату виконавчого листа у справі за позовом Прокурора Вовчанського району Харківської області в інтересах Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Вовчанського районного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення одноразової державної допомоги, - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Кодексом адміністративного судочинства України.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Лариса МАР`ЄНКО

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117184381
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення одноразової державної допомоги

Судовий реєстр по справі —2030/07

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні