Рішення
від 14.02.2024 по справі 579/2580/23
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/2580/23

2/579/91/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

14 лютого 2024 року Кролевецький районний суд Сумської області

у складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Сергієнко Ж.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кролевець цивільну справу за позовною заявою виконавчого комітету Кролевецької міської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи служба у справах дітей Кролевецької міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Сумський обласний спеціалізований будинок дитини», про позбавлення батьківських прав,-

в с т а н о в и в:

виконавчий комітет Кролевецької міської ради звернувся до суду з позовною заявою в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, мотивуючи свої вимоги наступним чином.

ОСОБА_2 є матір`ю малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відомості про батька дитини записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

28.10.2023 року до служби у справах дітей Кролевецької міської ради надійшло повідомлення, що у пологовому відділенні Шосткинської ЦРЛ народила ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Документи у породіллі відсутні. 30.10.2023 року мати новонародженого втекла з пологового відділення. Зі слів медпрацівників, забирати немовля не планувала. За станом здоров`я новонароджений хлопчик був направлений до Сумської обласної лікарні (вага дитини менша 1,5 кг). Мати жодного разу не поцікавилась дитиною, щоденно вживає алкоголь, веде асоціальний спосіб життя.

ОСОБА_2 позбавлена батьківських прав відносно покинутої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . 30.05.2017 року було складено акт про дитину, покинуту в пологовому будинку, в якому зазначено, що 30.05.2017 року о 20.00 у акушерському відділенні Кролевецької центральної районної лікарні ОСОБА_2 покинула свою дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та втекла в невідомому напрямку.

Медичний персонал пологового відділення, працівники служби у справах дітей роз`яснили ОСОБА_2 , де лікується дитина, про необхідність бути біля дитини, здійснювати постійний догляд. Зі слів ОСОБА_2 , їй ніколи за ним доглядати, у неї немає житла. ОСОБА_2 було надано час, щоб вона визначилась відносно сина, зареєструвала його, проте жінка категорично відмовилась. Дитиною відповідач не цікавилась, 21.11.2023 року в обласній дитячій лікарні складено акт про дитину, покинуту в пологовому будинку.

28.11.2023 року ОСОБА_1 був взятий на первинний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служби у справах дітей Кролевецької міської ради, як дитина, котра залишилась без батьківського піклування. Статус дитини підтверджений рішенням виконавчого комітету Кролевецької міської ради. Згідно діючого законодавства проведена державна реєстрація дитини.

Кролевецьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Конотопському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції складено актовий запис про народження №98 від 29.11.2023 року. 29.11.2023 року видано свідоцтво про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З народження догляд за дитиною здійснювали працівники акушерського відділення Шосткинської центральної районної лікарні, потім - працівники дитячого відділення Сумської обласної лікарні. З 04.12.2023 року ОСОБА_1 був влаштований до комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний спеціалізований будинок дитини».

ОСОБА_2 після залишення дитини не повернулась до сина, жодного разу не телефонувала до лікарні, не з`являлась до служби у справах дітей Кролевецької міської ради з приводу повернення сина.

14.12.2023 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Кролевецької міської ради розглядалось питання доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її дитини. Членами комісії було прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи викладене, зокрема те, що ОСОБА_2 не виконує і не має наміру виконувати свої батьківські обов`язки по відношенню до своєї дитини, виконавчий комітет Кролевецької міської ради як орган опіки та піклування просить суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та передати дитину органу опіки та піклування.

Позивач виконавчий комітет Кролевецької міської ради Сумської області в судове засідання свого представника не направив, надіславши суду клопотання про розгляд справи без участі його представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с. 25, 39).

Відповідач ОСОБА_2 відзив на позовну заяву не подала, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином (а.с.37), до суду не з`явилась, про причини неявки не повідомила.

Треті особи служба у справах дітей виконавчого комітету Кролевецької міської ради Сумської області, Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Сумський обласний спеціалізований будинок дитини» надали суду клопотання про розгляд справи без участі їх представників (а.с. 35, 39).

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначених положень ЦПК України та клопотання представника позивача, третіх осіб, суд вирішив можливим розглянути справу за відсутності учасників справи.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

По справі встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини (а.с. 6).

Батько дитини записаний згідно ч.1 ст.135 СК України, що вбачається з витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 29.11.2023 року (а.с. 7).

Відповідно до акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, складеному 21 листопада 2023 року про те, що ІНФОРМАЦІЯ_5 о 14:30 в Комунальному некомерційному підприємстві Сумської обласної ради Обласна дитяча клінічна лікарня виявлена покинута дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мати дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батько невідомий (а.с. 8).

З 28 листопада 2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , взято на первинний облік служби у справах дітей як дитину, яка залишилась без батьківського піклування, що підтверджується наказом начальника служби у справах дітей Кролевецької міської ради від 28 листопада 2023 року №37-ОД (а.с. 9).

Відповідно до повідомлення адміністрації КНП СОР «Сумський обласний спеціалізований будинок дитини» від 11.12.2023 № 823/01 малолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поступив до закладу 04.12.2023 року на повне державне утримання (а.с.11).

Вказані обставини підтверджуються копією листа Управління Служба у справах дітей Сумської міської ради від 24.11.2023 №1835/27.1-23, копією рішення виконавчого комітету Про державну реєстрацію новонародженої дитини, покинутої у пологовому відділенні від 23 листопада 2023 року №295, копією повідомлення Кролевецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Конотопському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 29.11.2023 №200-31.3-36 про державну реєстрацію народження дитини, яка передана на повне державне утримання (а.с.10, 12, 13).

Питання щодо доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її дитини ОСОБА_1 розглядалось на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Кролевецької міської ради 14.12.2023 року (а.с. 14-15). За висновком органу опіки та піклування виконавчого комітету Кролевецької міської ради від 19 грудня 2023 року було прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав затверджено рішенням виконавчого комітету Кролевецької міської ради від 19 грудня 2023 № 329 (а.с. 33, 34).

З викладеного вбачається, що відповідач втратила будь-які зв`язки зі своїм малолітнім сином, при цьому свою позицію щодо позову суду не висловила, доказів заперечень щодо вказаних обставин відповідач суду не надала. Всупереч вимогам ст.ст.150, 155, 180 СК України, які передбачають обов`язки батьків по вихованню та утриманню дітей, вона ухиляється від виконання цих обов`язків, а її спосіб життя не забезпечує інтересів дитини.

Згідно ч.ч.1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може грунтуватись на припущеннях.

Сторонам надано можливість повно реалізувати процесуальні права, надані їм законом, в тому числі надати докази.

На відповідача покладений обов`язок з врахуванням предмету і підстав позову довести відповідно до вимог ст.ст.12, 13 ЦПК Україниза допомогою належних та допустимих доказів, з урахуванням положень ст.ст.78-80 ЦПК України, протилежне, на що позивач посилається як на підставу своїх вимог.

Відповідач взагалі не надала заперечень проти позову та доказів, на які вона посилається як на підставу своїх заперечень проти позову.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 11 липня 2017 року, заява № 2091/13, у справі «М. С. проти України» та у рішенні Європейського суду з прав людини від 16 липня 2015 року № 10383/09, § 100 «Мамчур проти України», Європейський суд з прав людини зауважив, що при визначенні найкращих інтересів дитини у кожній конкретній справі необхідно враховувати два аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагодійним (параграф 76).

Стаття 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Україною згідно з постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року №789-ХІІ, зобов`язує держави-учасниці забезпечувати, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Згідно ч. 4 , ч. 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Проаналізувавши досліджені докази, суд дійшов висновку, що відповідач не виконує батьківських обов?язків, передбачених ст. 150 СК України, ухилялася від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, не піклується про неї, особа ОСОБА_2 та її оточення є непридатним та неблагополучним для проживання та виховання дитини матір`ю.

Суд не вбачає достатніх та обґрунтованих підстав, щоб відступити від висновку органу опіки та піклування.

Після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, суд погодився з обґрунтованим висновком органу опіки та піклування виконавчого комітету Кролевецької міської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 і прийшов до висновку, що ОСОБА_2 свої батьківські обов`язки брати участь у вихованні дитини, передбачені ст.150 та ч.2 ст.157 СК України, будучи при цьому повнолітньою, дієздатною особою, без поважних причин не виконує, таким чином ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, що відповідно до п.2 ч.1 ст. 164 СК України є підставою для позбавлення її батьківських прав.

Суд вважає, що позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її дитини відповідатиме інтересам дитини та умовам її нормального розвитку, виховання та навчання, сприятиме забезпеченню найкращих інтересів дитини.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню в дохід держави судовий збір у розмірі 1073 грн. 60 коп.

Відповідно до ст.ст.150, 155, 164, 167 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 4, 5, 81, 247, 258, 259, 265, 268, 273, 280, 282 ЦПК України,-

у х в а л и в:

позовну заяву виконавчого комітету Кролевецької міської ради, місцезнаходження: 41300, Сумська область, м.Кролевець, вул. Грушевського, 19, код ЄДРПОУ 04058060, в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , треті особи служба у справах дітей Кролевецької міської ради, місцезнаходження: 41300, Сумська область, м.Кролевець, вул. Грушевського, 19; Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Сумський обласний спеціалізований будинок дитини», місцезнаходження: 40021, м.Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 158, код ЄДРПОУ 14024470, про позбавлення батьківських прав задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , позбавити батьківських прав відносно її дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Передати ОСОБА_1 органу опіки та піклування.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне рішення суду складено 23 лютого 2024 року.

Суддя О. В. Моргун

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117193930
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —579/2580/23

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні