Ухвала
від 22.02.2024 по справі 541/587/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/587/24

Провадження № 2/541/425/2024

У Х В А Л А

Іменем України

22 лютого 2024 року м.Миргород

Суддя Миргородського міськрайонного суду Полтавської області Шатілова Л.Г., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Очеретинської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

19 лютого 2024 року до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Очеретинської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно, відповідно до якої позивач просить визнати за ним право власності на 1/2 житлового будинку площею 51,2 кв. м, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Виняток з даного правила становить альтернативна підсудність (ст. 28 ЦПК України) та виключна підсудність (ст.30 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.30 ЦПК України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Виключна підсудність - особливий вид територіальної підсудності, який забороняє застосування інших видів територіальної підсудності (загальної, альтернативної або підсудність пов`язаних між собою вимог). Це пояснюється особливостями справ, на які така підсудність поширюється, і направлено на створення сприятливих умов для розгляду справи й виконання судового рішення.

Вимоги щодо виключної підсудності унеможливлюють застосування інших правил підсудності, крім тих, які встановлені процесуальним законом для відповідної категорії справ.

У постанові від 07 липня 2020 року у справі № 910/10647/18 Велика Палата Верховного Суду сформувала правовий висновок про те, що виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Позивач звернувся до суду з позовом, що виник із приводу нерухомого майна. Враховуючи, що нерухоме майно, щодо якого позивач просить визнати за ним право власності не знаходиться на території м. Миргород чи Миргородського району Полтавської області суд приходить до висновку, що дана справа не підсудна Миргородському міськрайонному суду Полтавської області. Дана справа підсудна Дружківському міському суду Донецької області, оскільки позивач звернувся до суду з позовом, який виник щодо нерухомого майна, яке знаходиться в с. Первомайське, Ясинуватського району Донецької області і відповідно до положень ч. 1 ст. 30 ЦПК України дана справа була підсудна Ясинуватському міськрайонному суду Донецької області, але розпорядженням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 2710/38-14 від 02.09.2014 територіальну підсудність справ Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області змінено і визначено територіальну підсудність цих справ Дружківському міському суду Донецької області (вул. Енгельса, 45, м. Дружківка, Донецька область, 84205).

Згідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частинами 1, 2 ст. 32 ЦПК України передбачено, що спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що справа відноситься до територіальної юрисдикції (підсудності) Дружківського міського суду Донецької області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 30, 31, 187 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Передати цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Очеретинської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно на розгляд Дружківському міському суду Донецької області (вул.Енгельса,45,Дружківка,Донецька область,84205 ).

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя: Л. Г. Шатілова

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117195352
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —541/587/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Давидовська Т. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Давидовська Т. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Давидовська Т. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні