Рішення
від 23.02.2024 по справі 135/1739/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/1739/23

Провадження № 2/135/56/24

РІШЕННЯ

іменем України

23.02.2024 року м.Ладижин

Ладижинський міський суд Вінницької області у складі: головуючогосудді Нікандрової С.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», в особі Відокремленого підрозділу «ЛАДИЖИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, -

В С Т А Н О В И В:

В грудні2023рокудо ЛадижинськогоміськогосудуВінницької областінадійшлапозовназаява Акціонерноготоваристка«ДТЕКЗАХІДЕНЕРГО»,вособіВідокремленого підрозділу«ЛАДИЖИНСЬКАТЕПЛОВАЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ»Акціонерноготовариства«ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, у якій позивач просить стягнути з ОСОБА_2 на користь АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» заборгованість за надані житлово-комунальні послуги в сумі 14 681 грн. 41 коп. та сплачені судові витрати в сумі 2684 грн. 00 коп., які складаються з сплаченого судового збору.

Позов обгрунтований тим, що АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», в особі ВП «ЛАДИЖИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», є виконавцем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення в м. Ладижин, Гайсинського район, Вінницької області на підставі ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09 листопада 2017 року, за які має вноситись оплата у відповідності до тарифів на послуги, що встановлені на відповідні періоди рішеннями виконавчого комітету Ладижинської міської ради. Згідно із ч.1 ст.9 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09 листопада 2017 року споживач зобов`язаний здійснювати оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладання відповідного договору. Відповідачка ОСОБА_2 зареєстрована у квартири АДРЕСА_1 , і відповідно є споживачем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення. Однак, відповідачка своєчасно та належним чином не оплачує житлово-комунальні послуги в повному обсязі, внаслідок чого виникла заборгованість з оплати житлово-комунальних послу, яка станом на 01 грудня 2023 року складає 14 681 грн. 41 коп. за період з 01 серпня 2022 року по 01 грудня 2023 року.

27 грудня 2023 року на електронну адресу Ладижинського міського суду Вінницької області з відділу ведення реєстру Ладижинської територіальної громади надійшла відповідь на запит суду про те, що місце проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 .

18 січня 2024 року на запит суду з Тростянецького відділу ДРАЦС у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Вінницької області надійшла: копія актового запису про укладення шлюбу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з якої вбачається, що 29 травня 2010 року відповідачка ОСОБА_3 уклала шлюб з ОСОБА_4 та після реєстрації шлюбу ОСОБА_3 змінила прізвище на « ОСОБА_5 ». Даний шлюб розірвано за рішенням Ладижинського міського суду Вінницької області №311/602/12 від 02 листопада 2012 року.

Згідно рішення Ладижинського міського суду Вінницької області у справі №311/602/12 від 02 листопада 2012 року розірвано шлюб укладений між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , та після розірвання шлюбу ОСОБА_2 відновлено дошлюбне прізвище « ОСОБА_6 ».

Ухвалою Ладижинського міського суду Вінницької області від 19.01.2024 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідачці ОСОБА_1 було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву та протягом п`яти днів - заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі з цивільним позовом і долученими до нього матеріалами надсилалися відповідачці ОСОБА_1 за місцем реєстрації ( АДРЕСА_2 ), та вручена відповідачці 26 січня 2024 року, про що в матеріалах справи міститься поштове повідомлення про вручення поштового відправлення від 12 лютого 2024 року (а.с.25).

Таким чином, оскільки відповідачка ОСОБА_1 у встановлений судом строк відзив на позовну заяву та клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не подала, суд згідно ч.5 ст.279 ЦПК Українирозглядає цивільну справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до вимогст.281 ЦПК Українисуд постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Відповідно до вимог ч.5 ст.268 ЦПК України, датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутністю учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Розглянувши надані позивачем документи і матеріали, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» в особі ВП «ЛАДИЖИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» є виконавцем і надає житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення в м. Ладижин, Гайсинського району, Вінницької області.

Відповідачка ОСОБА_1 зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 і є споживачем послуг з постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, які надаються АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО».

Послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення відповідачкою ОСОБА_1 своєчасно та належним чином не оплачуються, що підтверджено розрахунком заборгованості по особовому рахунку № НОМЕР_1 , відкритому на ім`я ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 , наданим позивачем та з якого вбачається, що борг за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення за період з 01 серпня 2022 року по 01 грудня 2023 року становить 14 681 грн. 41 коп. (а.с.5).

Вказаний розрахунок відповідачкою ОСОБА_1 не оспорений, відзив, заперечення на позов суду не надані.

Основні засадиорганізаційних,господарськихвідносин,щовиникаютьу сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України «Прожитлово-комунальніпослуги» учасниками правовідносин у сфері наданняжитлово-комунальних послуг є :1)споживачі (індивідуальні та колективні); 2)управитель; 3) виконавці комунальних послуг.

Відповідно доч.1ст.6Закону України«Прожитлово-комунальні послуги» учасниками правовідносину сферінаданняжитлово-комунальнихпослугє: 1)споживачі (індивідуальні та колективні); 2)управитель; 3)виконавцікомунальнихпослуг. Виконавцями комунальних послуг є: 1)послугз постачаннятарозподілу природного газу - постачальник, якийна підставі ліцензії провадитьдіяльність ізпостачанняприродного газу,таоператор газорозподільної системи, до якої приєднаніоб`єктигазоспоживання споживача; 2)послугз постачання тарозподіл у електричної енергії -енергопостачальникабоінший суб`єкт, визначений законом; 3)послугз постачаннятеплової енергії-теплопостачальнаорганізація; 4) послуг зпостачаннягарячоїводи -суб`єкт господарювання,який є власником (або володіє і користуєтьсянаінших законних підставах)теплової,тепловикористальноїабо теплогенеруючої установки,задопомогою якої виробляє гарячуводу,якщоспоживачамине визначеноіншого постачальникагарячоїводи; 5) послуг зцентралізованого водопостачання - суб`єкт господарювання,щопровадить господарську діяльністьз централізованого водопостачання; 6)послугзцентралізованого водовідведення-суб`єкт господарювання, що провадить господарськудіяльністьз централізованого водовідведення; 7) послуг з поводження з побутовими відходами - суб`єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з вивезення побутових відходів у встановленому законодавством порядку.

Згідно із ч.1 ст.9 ЗаконуУкраїни «Прожитлово-комунальніпослуги»споживач здійснює оплату заспожиті житлово-комунальніпослугищомісяця,якщоіншийпорядокта строкине визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно доч.1ст.10Закону України«Прожитлово-комунальніпослуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Такий висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, висловленою у постанові від 20 квітня 2016 року у справі №6-2951цс15.

Таким чином, позивач АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», в особі ВП «ЛАДИЖИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» здійснювало надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, а відповідачка ОСОБА_1 , яка зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 , і відповідно є споживачем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, отримувала зазначені послуги в повному обсязі, проте не оплачував їх вартість, внаслідок чого виникла заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення за період з 01 серпня 2022 року по 01 грудня 2023 року в розмірі 14 681 грн. 41 коп., яка підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача в повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони всі судові витрати. По даній справі позивачем сплачено судовий збір 2 684 грн. 00 коп., який підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-78, 81, 140-142, 258, 259, 264, 265,274-279, 280-282 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», в особі Відокремленого підрозділу «ЛАДИЖИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 ) на користь АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» (IBAN НОМЕР_2 в філії Вінницьке обласне управління АТ "Ощадбанк" Ладижинське ТВБВ №10001/0111, МФО - 302076, ЄДРПОУ 05470928) заборгованість за надані житлово-комунальні послуги в розмірі 14681 (чотирнадцять тисяч шістсот вісімдесят одну) гривню 41 копійку.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 ) на користь АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» (IBAN НОМЕР_2 в філії Вінницьке обласне управління АТ "Ощадбанк" Ладижинське ТВБВ № 10001/0111, МФО - 302076, ЄДРПОУ - 05470928) судовий збір в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте Ладижинським міським судом Вінницької області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ладижинського міського суду

Вінницької області С.О. Нікандрова

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117199995
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —135/1739/23

Рішення від 23.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні