Ухвала
від 23.02.2024 по справі 642/818/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

23.02.2024

Справа № 642/818/24

Провадження № 2-о/642/29/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2024 року суддя Ленінського районного суду міста Харкова Грінчук О.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада Холодногірського району Харківської міської ради, про звільнення від обов`язків опікуна над недієздатною особою та призначення нового опікуна,

в с т а н о в и в:

До суду надійшла вказана заява, в якій заявник, ОСОБА_1 , просив звільнити ОСОБА_2 від обов`язків опікуна відносно недієздатного ОСОБА_3 , та призначити його опікуном останнього.

Відповідно до ч. 3ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Суддя, перевіривши виконання вимогст.175-177 ЦПК України, встановив, що заява підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Статтею 293 ЦПК Українивстановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження в тому числі справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Розгляд справ, пов`язаних з вирішенням питання про звільнення від повноважень опікуна регулюєтьсяГлавою 2 ЦПКрозділу IV ЦПК України- розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Так, згідно з положенням частини першоїстатті 75 ЦК Українисуд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Частиною 2статті 300 ЦПК Українипередбачено, що суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Отже, зазначені положеннями закону передбачають, що із заявою про звільнення від обов`язків опікуна можуть звернутись до суду лише 2 суб`єкта: орган опіки і піклування, або особа, яка наразі є опікуном.

В такому випадку, особа, яку просять призначити новим опікуном замість попереднього, є заінтересованою особою.

Таким чином, у даній заяві зазначено невірний суб`єктний склад осіб, які беруть участь у справі, а саме заявник та заінтересовані особи.

До заяви ОСОБА_1 додано окремо заяву ОСОБА_2 про звільнення її від обов`язків опікуна, однак, у даній категорії справ повинна бути одна заява про звільнення від обов`язків опікуна та призначення нового опікуна із необхідними учасниками справи.

Крім того, відповідно до частини четвертоїстатті 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч.2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Розмір судового збору та порядок його сплати визначається виключноЗаконом України «Про судовий збір», чинна редакція якого не передбачає звільнення від сплати судового збору за подання до суду заяви про звільнення від обов`язків опікуна та призначення нового опікуна.

Згідно до п.п. 4 п. 1 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір»за подання заяви у справах окремого провадження фізичною особою сплачується судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 605.60 грн. До суду необхідно надати документ на підтвердження сплати судового збору.

Окрім цього, відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою уразі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями статті 63ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування.

Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме - за поданням відповідного органу.

Однак, до заяви не долучено оригіналу подання органу опіки та піклування про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною фізичною особою його братом ОСОБА_3 .

Вказані недоліки перешкоджають відкриттю провадження у справі.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175, 177 цього Кодексу, протягом п`яти з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, заяву ОСОБА_1 потрібно залишити без руху та надати строк для усунення зазначених недоліків протягом п`яти днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог ухвали у встановлений строк, заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Керуючись ст.ст.175,177,185, 299, 300 ЦПК України, суддя,-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада Холодногірського району Харківської міської ради, про звільнення від обов`язків опікуна над недієздатною особою та призначення нового опікуна - залишити без руху та надати заявнику 5-денний термін з моменту отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117200782
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від обов`язків опікуна над недієздатною особою та призначення нового опікуна

Судовий реєстр по справі —642/818/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні